Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koprovka s lososem

"U většiny českých omáček se s mámou přetahujeme o cukřenku. Ona postaru doslazuje, já nikdy. Ne kvůli dietě – to kvůli chuti! Cukr totiž totálně zastře ostatní ingredience, a to je pro jemný soulad smetany, kopru a rybího masa doslova pohroma. Zkuste to aspoň jednou jinak," říká Hana Michopulu.

Vydání: 2016/10
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Vaření 0:40
Omáčka

Ingredience

    • 50g kopru
    • 500g kuřecích skeletů
    • 10 kuliček černého pepře
    • 600g filetu z lososa s kůží
    • 20g hladké mouky
    • 200ml smetany ke šlehání (33%)
    • 200ml zakysané smetany
    • sůl
    • vařené brambory k podávání 

Příprava jídla

1 Připravte vývar na omáčku: z kopru odstraňte nejsilnější stonky a vložte je spolu s kuřecími díly a pepřem do litru studené vody – přiveďte k varu, stáhněte plamen, přikryjte a na mírném až středním plameni vařte zhruba hodinu. Vývar pak sceďte a svařte na přibližně 500ml.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Pekáček vyložte pečicím papírem a lososa na něj položte kůží dolů. Osolte a dejte na 10 minut péct. Potom vidličkou oddělte libovolný kousek ryby a podívejte se dovnitř: maso by mělo být lehce upečené, ne syrové a ‚průhledné‘, ale šťavnaté. Losos se nesmí přesušit a ztuhnout. Je-li třeba, vraťte lososa ještě do trouby nebo – pokud je losos upečený – jej vyjměte.

3 Mouku pečlivě rozšlehejte metličkou se smetanou a vlijte do vroucího vývaru. Ihned rozmíchejte a provařte 5–10 minut do zhoustnutí. Snižte plamen, přidejte kysanou smetanu a nechte prohřát, už nevařte. Hotovou omáčku sejměte z plotny. Lístky kopru nasekejte nadrobno a přidejte do omáčky. Promíchejte a dosolte podle chuti.

4 Omáčku podávejte s pečeným lososem a vařenými bramborami.

NĚCO NAVÍC

Speciální dík za tento recept patří Iloně Chovancové, autorce Hravé kuchařky s podtitulem Hezky česky neklasicky. Ilona žije a vydává kuchařky ve Francii a podobnými inovacemi v ležérním duchu mě doslova nakazila.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborák s cuketou a čerstvou majoránkou

Ovesná kaše se švestkami ze Sisters

Vaříme dětem

Přidat komentář