
Koprovka s pošírovaným vejcem
„Koprovka je naše nejoblíbenější bezmasé jídlo. Mouky dávám do jíšky málo, protože nemám ráda husté omáčky. Koprovka je tak nejen lepší, ale i líp stravitelná,“ radí Jana Křivánková, žena Dalibora Křivánka.
Ingredience
- 1 větší svazek kopru
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 300ml smetany ke šlehání 33%
- sůl a čerstvě mletý pepř
- ocet a cukr na dochucení + ocet na vejce
- 4 vejce
- vařené brambory k podávání
Příprava jídla
1 Z kopru oberte lístky, ale stonky si ponechte. Lístky a stonky nakrájejte nadrobno. Na másle opékejte cibuli a stonky kopru asi 5 minut, až cibule změkne.
2 Zaprašte moukou a míchejte asi 1–2 minuty, až jíška začne pěnit a zesvětlá. Zalijte asi 0,5 litrem studené vody, rozšlehejte metličkou a vařte za občasného míchání 15 minut nebo do zhoustnutí. Zjemněte smetanou (dávám ji vždy dřív než ocet, aby se nesrazila) a vařte ještě minutu. Osolte, opepřete a dochuťte octem a cukrem podle toho, jak to máte rádi. Vařte ještě asi 5 minut a nakonec vmíchejte nasekané koprové lístky. Ihned vypněte, aby kopr zůstal zelený.
3 Na pošírovaná vejce dejte do hrnce cca 2 litry vody, 4 lžíce octa, osolte a přiveďte zprudka k varu. Rychle zamíchejte vodu vařečkou a vytvořte tak vír. Do jeho středu opatrně vyklepněte jedno vejce. (Nepouštějte ho do vody z výšky, aby se nerozlil žloutek.) Ztlumte a vařte 3 minuty – bílek by se měl zatáhnout a zpevnit kolem ještě tekutého žloutku. Opatrně vejce vyjměte děrovanou naběračkou a postup zopakujte se zbývajícími vejci.
4 Podávejte s připravenou omáčkou a vařenými bramborami.
Přidat komentář