Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Kořeněný dort s citronovým krémem

Popis receptu: 

Piškotový dort s kořením, citronovým krémem z mascarpone, ricotty a tvarohu

Autor: Dominika Tvrdá
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Těsto:
    9 vajec, 140 g krupicového cukru, špetka soli, 80 ml rostlinného oleje, 100 g čirokové mouky, 160 g hladké mouky, 3 lžičky rakytníkového sirupu, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžička mletého kardamomu
    Krém: 200 g mascarpone, šťáva a kůra z 1 bio citronu, 200 g smetany ke šlehání, 200 g ricotty, 250 g tvarohu
    Citronový sirup: šťáva z 1 citronu, 6 lžic krupicového cukru, cca 200 ml vody
    Na dozdobení: cca 50 g bílé čokolády)

Příprava jídla

Do mísy vyklepneme vejce, přisypeme cukr a špetku soli a šleháme na středním stupni asi 5 minut do světlé husté pěny. Pak zašleháme olej a rakytníkový sirup. Oba druhy mouky prosejeme, smícháme se zázvorem a kardamomem a po částech suchou směs zapracujeme do vaječné pěny. Hotové těsto nalijeme do dortové formy s pečicím papírem (o průměru cca 26 cm). Pečeme v troubě při 160 °C asi 40 minut. Korpus necháme vychladnout a pak ho podélně prokrojíme na tři díly. Mascarpone vyšleháme s ricottou, tvarohem a šťávou a kůrou z citronu. Pak do krému zapracujeme smetanu vyšlehanou dotuha. Na citronový sirup svaříme šťávu z citronu, cukr a vodu (pozvolna vaříme asi 20 minut, nebo dokud tekutina nemá konzistenci hustého sirupu). Korpusy pokapeme připraveným zchladlým sirupem. Krém přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na každý díl těsta nastříkáme menší pusinky. Položíme je na sebe a navrchu dozdobíme plátky citronu, lístky máty a ozdobami z bílé čokolády (ozdoby vytvoříme tak, že čokoládu rozpustíme, dáme ji do papírového kornoutku, na pečicí papír nastříkáme tvary dle fantazie a necháme zatuhnout).  

Přidat komentář