0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kořeněný dort s citronovým krémem

Kořeněný dort s citronovým krémem

Hodnocení receptu
3 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu

Suroviny

Těsto:
9 vajec, 140 g krupicového cukru, špetka soli, 80 ml rostlinného oleje, 100 g čirokové mouky, 160 g hladké mouky, 3 lžičky rakytníkového sirupu, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžička mletého kardamomu
Krém: 200 g mascarpone, šťáva a kůra z 1 bio citronu, 200 g smetany ke šlehání, 200 g ricotty, 250 g tvarohu
Citronový sirup: šťáva z 1 citronu, 6 lžic krupicového cukru, cca 200 ml vody
Na dozdobení: cca 50 g bílé čokolády)

Do mísy vyklepneme vejce, přisypeme cukr a špetku soli a šleháme na středním stupni asi 5 minut do světlé husté pěny. Pak zašleháme olej a rakytníkový sirup. Oba druhy mouky prosejeme, smícháme se zázvorem a kardamomem a po částech suchou směs zapracujeme do vaječné pěny. Hotové těsto nalijeme do dortové formy s pečicím papírem (o průměru cca 26 cm). Pečeme v troubě při 160 °C asi 40 minut. Korpus necháme vychladnout a pak ho podélně prokrojíme na tři díly. Mascarpone vyšleháme s ricottou, tvarohem a šťávou a kůrou z citronu. Pak do krému zapracujeme smetanu vyšlehanou dotuha. Na citronový sirup svaříme šťávu z citronu, cukr a vodu (pozvolna vaříme asi 20 minut, nebo dokud tekutina nemá konzistenci hustého sirupu). Korpusy pokapeme připraveným zchladlým sirupem. Krém přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na každý díl těsta nastříkáme menší pusinky. Položíme je na sebe a navrchu dozdobíme plátky citronu, lístky máty a ozdobami z bílé čokolády (ozdoby vytvoříme tak, že čokoládu rozpustíme, dáme ji do papírového kornoutku, na pečicí papír nastříkáme tvary dle fantazie a necháme zatuhnout).  

Autor: DominikaT

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč