Kořeněný dort s citronovým krémem

Kořeněný dort s citronovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (2)
Více než hodinu

Suroviny

Těsto:
9 vajec, 140 g krupicového cukru, špetka soli, 80 ml rostlinného oleje, 100 g čirokové mouky, 160 g hladké mouky, 3 lžičky rakytníkového sirupu, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžička mletého kardamomu
Krém: 200 g mascarpone, šťáva a kůra z 1 bio citronu, 200 g smetany ke šlehání, 200 g ricotty, 250 g tvarohu
Citronový sirup: šťáva z 1 citronu, 6 lžic krupicového cukru, cca 200 ml vody
Na dozdobení: cca 50 g bílé čokolády)

Do mísy vyklepneme vejce, přisypeme cukr a špetku soli a šleháme na středním stupni asi 5 minut do světlé husté pěny. Pak zašleháme olej a rakytníkový sirup. Oba druhy mouky prosejeme, smícháme se zázvorem a kardamomem a po částech suchou směs zapracujeme do vaječné pěny. Hotové těsto nalijeme do dortové formy s pečicím papírem (o průměru cca 26 cm). Pečeme v troubě při 160 °C asi 40 minut. Korpus necháme vychladnout a pak ho podélně prokrojíme na tři díly. Mascarpone vyšleháme s ricottou, tvarohem a šťávou a kůrou z citronu. Pak do krému zapracujeme smetanu vyšlehanou dotuha. Na citronový sirup svaříme šťávu z citronu, cukr a vodu (pozvolna vaříme asi 20 minut, nebo dokud tekutina nemá konzistenci hustého sirupu). Korpusy pokapeme připraveným zchladlým sirupem. Krém přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na každý díl těsta nastříkáme menší pusinky. Položíme je na sebe a navrchu dozdobíme plátky citronu, lístky máty a ozdobami z bílé čokolády (ozdoby vytvoříme tak, že čokoládu rozpustíme, dáme ji do papírového kornoutku, na pečicí papír nastříkáme tvary dle fantazie a necháme zatuhnout).  

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit