Kořeněný dort s citronovým krémem

Kořeněný dort s citronovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (3)
Více než hodinu

Suroviny

Těsto:
9 vajec, 140 g krupicového cukru, špetka soli, 80 ml rostlinného oleje, 100 g čirokové mouky, 160 g hladké mouky, 3 lžičky rakytníkového sirupu, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžička mletého kardamomu
Krém: 200 g mascarpone, šťáva a kůra z 1 bio citronu, 200 g smetany ke šlehání, 200 g ricotty, 250 g tvarohu
Citronový sirup: šťáva z 1 citronu, 6 lžic krupicového cukru, cca 200 ml vody
Na dozdobení: cca 50 g bílé čokolády)

Do mísy vyklepneme vejce, přisypeme cukr a špetku soli a šleháme na středním stupni asi 5 minut do světlé husté pěny. Pak zašleháme olej a rakytníkový sirup. Oba druhy mouky prosejeme, smícháme se zázvorem a kardamomem a po částech suchou směs zapracujeme do vaječné pěny. Hotové těsto nalijeme do dortové formy s pečicím papírem (o průměru cca 26 cm). Pečeme v troubě při 160 °C asi 40 minut. Korpus necháme vychladnout a pak ho podélně prokrojíme na tři díly. Mascarpone vyšleháme s ricottou, tvarohem a šťávou a kůrou z citronu. Pak do krému zapracujeme smetanu vyšlehanou dotuha. Na citronový sirup svaříme šťávu z citronu, cukr a vodu (pozvolna vaříme asi 20 minut, nebo dokud tekutina nemá konzistenci hustého sirupu). Korpusy pokapeme připraveným zchladlým sirupem. Krém přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na každý díl těsta nastříkáme menší pusinky. Položíme je na sebe a navrchu dozdobíme plátky citronu, lístky máty a ozdobami z bílé čokolády (ozdoby vytvoříme tak, že čokoládu rozpustíme, dáme ji do papírového kornoutku, na pečicí papír nastříkáme tvary dle fantazie a necháme zatuhnout).  

Autor: DominikaT

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit