1. Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu vytřete máslem, popřípadě vyložte pečícím papírem. Máslo s cukrem ušlehejte do světlé pěny. Ke směsi postupně zašlehávejte vejce, až vznikne jemná a nadýchaná hmota. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, hřebíčkem a muškátovým oříškem a zamíchejte do vaječné směsi.
2. Polovinu těsta dejte na dno dortové formy. Těsto poklaďte plátky jablek (asi 3mm silné) a na jablka dejte zbylou část těsta. Povrch trochu uhlaďte. Pečte asi 25 minut, pak přikryjte alobalem, po dalším 30 minutách zkuste špejlí, zda je koláč už upečený, popřípadě nechte ještě pár minut odkryté v troubě dojít. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem a podávejte s kysanou smetanou (či creme fraiche).
Suroviny
Porce
8
Suroviny
Porce
8