Inspiraci na kořeněný štrúdl jsme hledali v anglické vánoční směsi jablek a sušeného ovoce. Výsledkem je náplň, která má geniálně vyvážený poměr sladkého a kyselého. Je to tak dobré, že to až skoro nejde přestat jíst…
Suroviny
listové těsto
2
bal
vejce
1
ks
prošlehané
Na náplň
cider
450
ml
třtinový cukr
200
g
jablko
500
g
skořice
1
ČL
mletá
zázvor (mletý)
1
ČL
hřebíček
1
špetka
mletý
muškátový oříšek
1
špetka
nové koření
1
špetka
mleté
brusinky
100
g
rozinky
100
g
sultánky
kandovaná pomerančová a citronová kůra
100
g
mandle loupané
120
g
lze nahradit mandlovými sirkami
pomeranč
1
ks
šťáva a najemno nastrouhaná kůra
citron
1
ks
šťáva a najemno nastrouhaná kůra
brandy
100
ml
lze nahradit koňakem
Postup
1
Na náplň vlijte do rendlíku cider, vsypte cukr a zahřívejte, aby se cukr rozpustil.
2
Jablka zbavte jádřince a pokrájejte na kostičky.
3
Přidejte spolu se zbylými ingrediencemi do hrnce a na mírném plameni vařte 30–45 minut, směs by měla zhoustnout a tekutina by se měla skoro odvařit. Nechte zchladnout.
4
Listové těsto rozrolujte, do středu naneste náplň, zabalte, těsto potřete prošlehaným vejcem a dejte do trouby vyhřáté na 200 ° C.
5
Pečte cca 20–30 minut dozlatova. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.