0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Köttbullar se smetanovou omáčkou - švédské masové kuličky

Köttbullar se smetanovou omáčkou - švédské masové kuličky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2991 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 267 g
Tuky 143 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Masové kuličky
vepřové maso 400 g
mleté
telecí maso 200 g
mleté
strouhanka 4 PL
housky 1 ks
vejce 1 ks
cibule 1 ks
malé
pepř
sůl
Na omáčku
vývar 400 ml
smetana 200 ml
jíška 1 PL
brusinkový džem 300 g
brusinkový džus 100 ml
nebo pomerančové
citronová štáva

Postup

1

Mleté vepřové maso smícháme s mletým telecím masem, přidáme vymačkanou ve vlažné vodě namočenou housku, oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, rozklepnuté vejce, strouhanku, dostatečně okořeníme solí i pepřem a vše dobře promícháme

2

Pak z masové hmoty vytvarujeme malé kuličky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C (horkovzdušné 180 °C) asi 15 minut

3

Na smetanovou omáčku mezitím vlijeme do hrnce masový vývar, který necháme do poloviny vyvařit, přilijeme smetanu, vmícháme jíšku a necháme přejít varem

4

Na brusinkový dip smícháme brusinkovou marmeládu s brusinkovou šťávou a ochutíme trochou citronové šťávy

5

Köttbullar podáváme se smetanovou omáčkou a brusinkovým dipem a jako příloha se hodí vařené brambory, bramborová kaše nebo hranolky pečené v troubě. Doporučení: Omáčku můžeme obohatit o plátky žampionů nebo jiných tvrdých hub, které zprudka orestujeme na troše másla, osolíme a nakonec zamícháme do omáčky.

Foto ilustrační, zdroj: Wikimedia.Commons.org

 
Autor: k.resslova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit