
Koule Egg nog
Egg nog je americká obdoba našeho vaječného koňaku. I proto nás recept na tyhle nepečené kuličky tolik zaujal! Doporučujeme použít domácí piškot, třeba odřezky z dortu, koláče či rolády, které vám zbyly. A nešetřit alkoholem!
Ingredience
- 125ml smetany ke šlehání (33%)
- 500g bílé čokolády, rozlámané
- 60ml brandy nebo rumu (tuzemáku)
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 200 g piškotu (nejlépe domácího), nahrubo rozdrobeného
Příprava jídla
1 Smetanu vlijte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Polovinu čokolády vsypte do misky, zalijte horkou smetanou a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí (pokud se čokoláda rozpouští pomalu, můžete proces urychlit nad vodní lázní). Vmíchejte brandy.
2 Skořici a muškátový ořech promíchejte. Piškot vsypte do mixéru, přilijte rozpuštěnou čokoládu, polovinu směsi skořice a muškátového oříšku a pulzy promíchávejte, dokud se vše nespojí v jednolitou hmotu. Směs přendejte do mísy a dejte na 2–3 hodiny chladit do lednice.
3 Z vychlazené směsi odkrajujte lžičkou kousky, tvarujte je do stejně velkých kuliček a skládejte na podložku vyloženou pečicím papírem. Hotové kuličky dejte alespoň na 30 minut do mrazáku, aby zmrzly.
4 Zbylou čokoládu dejte do misky a nechte nad vodní lázní rozpustit.
5 Do každé kuličky zapíchněte párátko a namočte ji v rozpuštěné čokoládě tak, aby byla čokoládou celá obalená. Nechte stéct přebytečnou čokoládu (kuličkou otáčejte, tak čokoláda utvoří rovnoměrnou vrstvu) a poté zapíchněte do podložky – nejlépe se na to hodí kus polystyrenu. Nechte zcela ztuhnout, poté párátka odstraňte. Posypte zbylým kořením.
Přidat komentář