Koule z černé čočky v kari omáčce jsou luxusní bezmasé jídlo, které nejen zasytí, ale také krásně vypadá. Dokonce je bezlepkové a na zahuštění jsme použili Hrašku. Ovšem jak se v receptu dočtete, jde to i bez ní.
Suroviny
Postup
Zalijte čočku 700 ml vody, přidejte semínka fenyklu a přiveďte k varu. Přikryjte, stáhněte teplotu na minimum a vařte 25 minut, dokud není čočka měkká. Sceďte.
Zalijte quinou cca 240 ml vody. Přiveďte rychle k varu, pak zmírněte teplotu a vařte 15 minut. Pak odstavte, zakryjte poklicí a nechte stát.
Připravte omáčku. Na pánvi restujte na oleji za stálého míchání česnek a zázvor. Vsypte kurkumu a restujte ještě 1 minutu.
Vsypte rajčata, listy pískavice řecké seno a kajenský pepř. Vařte a míchejte asi 8 minut.
Vlijte kokosové mléko, přidejte cukr a sójovou omáčku. Přiveďte k varu, chvilku provařte a poté vypněte oheň a nechte omáčku odpočívat.
Ochutnejte, podle chuti dosolte a dokyselte limetovou šťávou.
Předehřejte troubu na 220 °C.
Do kuchyňského robotu vložte všechnu uvařenou quinou a polovinu čočky a rozmixujte co nejvíc dohladka. Vsypte do velké mísy.
Do mísy přidejte zbývající nerozmixovanou čočku, sůl, česnekový prášek, nasekaný koriandr. Chcete-li přidejte Hrašku a dobře promíchejte.
Do stejného kuchyňského robotu dejte rozdrobené tofu a olej. Několika pulzy rozmixujte na pastu, podle potřeby během mixování seškrabujte hmotu ze stran. Rozmixované tofu dejte do čočkové směsi a promíchejte, až se směs spojí.
Vyložte plech pečicím papírem. Navlhčenýma rukama vytvarujte cca 16 koulí a vyskládejte na plech. Potřete je olejem a vložte do trouby. Pečte 15–20 minut.
Ohřejte omáčku a vložte do ní koule a posypte je koriandrem. Ihned podávejte s chlebem nán.
NĚCO NAVÍC
Koule jsou měkké, ale drží samy o sobě. Pokud si to chcete pojistit, přidejte zahuštovadlo Hrašku. Koule můžete i smažit na pánvi.