Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koule z černé čočky v kari omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 90 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2471 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 272 g
Tuky 97 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koule z černé čočky v kari omáčce jsou luxusní bezmasé jídlo, které nejen zasytí, ale také krásně vypadá. Dokonce je bezlepkové a na zahuštění jsme použili Hrašku. Ovšem jak se v receptu dočtete, jde to i bez ní.

Související recepty

Suroviny

Na koule
fenyklová semínka 1 ČL
quinoa 90 g
sůl 1 ČL
česnek sušený 1 ČL
koriandr čerstvý 1 hrst
nasekaný + na posypání
hraška 3 PL
(viz Něco navíc)
tofu 170 g
neochucené
řepkový olej 2 PL
+ na potírání koulí
k podávání
Na omáčku
řepkový olej 3 PL
nebo dle potřeby
česnek 6 stroužků
prolisované
zázvor (čerstvý) 2 PL
nakrájená na kostičky
pískavice řecké seno 1,5 PL
sušené listy
kajenský pepř ½ ČL
třtinový cukr 2 ČL
sójová omáčka 2 ČL
nebo podle chuti
limetová šťáva 1 PL
nebo dle chuti
sůl

Postup

1

Zalijte čočku 700 ml vody, přidejte semínka fenyklu a přiveďte k varu. Přikryjte, stáhněte teplotu na minimum a vařte 25 minut, dokud není čočka měkká. Sceďte.

2

Zalijte quinou cca 240 ml vody. Přiveďte rychle k varu, pak zmírněte teplotu a vařte 15 minut. Pak odstavte, zakryjte poklicí a nechte stát.

3

Připravte omáčku. Na pánvi restujte na oleji za stálého míchání česnek a zázvor. Vsypte kurkumu a restujte ještě 1 minutu.

4

Vsypte rajčata, listy pískavice řecké seno a kajenský pepř. Vařte a míchejte asi 8 minut.

5

Vlijte kokosové mléko, přidejte cukr a sójovou omáčku. Přiveďte k varu, chvilku provařte a poté vypněte oheň a nechte omáčku odpočívat.

6

Ochutnejte, podle chuti dosolte a dokyselte limetovou šťávou.

7

Předehřejte troubu na 220 °C.

8

Do kuchyňského robotu vložte všechnu uvařenou quinou a polovinu čočky a rozmixujte co nejvíc dohladka. Vsypte do velké mísy.

9

Do mísy přidejte zbývající nerozmixovanou čočku, sůl, česnekový prášek, nasekaný koriandr. Chcete-li přidejte Hrašku a dobře promíchejte.

10

Do stejného kuchyňského robotu dejte rozdrobené tofu a olej. Několika pulzy rozmixujte na pastu, podle potřeby během mixování seškrabujte hmotu ze stran. Rozmixované tofu dejte do čočkové směsi a promíchejte, až se směs spojí.

11

Vyložte plech pečicím papírem. Navlhčenýma rukama vytvarujte cca 16 koulí a vyskládejte na plech. Potřete je olejem a vložte do trouby. Pečte 15–20 minut.

12

Ohřejte omáčku a vložte do ní koule a posypte je koriandrem. Ihned podávejte s chlebem nán.

NĚCO NAVÍC
Koule jsou měkké, ale drží samy o sobě. Pokud si to chcete pojistit, přidejte zahuštovadlo Hrašku. Koule můžete i smažit na pánvi.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...