
Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami
Králíka po indicku zapíjejte stylově pivem IPA, k vytírání omáčky se skvěle hodí chléb naan či jiné měkké chlebové placky.
Ingredience
- 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
- 2,5cm kousek zázvoru, nastrouhaný
- 100 g mandlových lupínků, opražených
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 bobkový list
- 6 tobolek kardamomu
- 4 hřebíčky
- 1 svitek skořice
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1 lžíce rajčatové pasty
- 1kg králíka (směsi stehen a hřbetů s kostí), divokého či domácího
- 1 lžička soli + na rýži
- 400g konzerva kokosového mléka
- 1/2 lžičky kořenicí směsi garam masala
- 300 g směsi basmati a divoké rýže hrst
- čerstvého koriandru, nasekaná
- 1 červená nebo zelená chilli paprička, nakrájená na kolečka
- 1 nálevový sáček heřmánku
- 100 g zlatých rozinek, propláchnutých
NA ROZINKY
Příprava jídla
1 Ve vhodném přístroji rozmixujte česnek, zázvor, 75 g mandlových lupínků a 6 lžic vody na pastu. V širokém kastrolu na silnějším ohni pořádně rozehřejte olej. Pak vložte bobkový list, kardamom, hřebíček a skořici, míchejte 10 sekund. Vsypte cibuli a za stálého míchání ji opečte dozlatova.
2 Zmírněte oheň na střední a přidejte pastu z mixéru, spolu s římským kmínem, mletým koriandrem a kajenským pepřem. Míchejte 3–4 minuty, pak přidejte rajčatovou pastu a míchejte ještě minutu.
3 Přidejte králičí díly, sůl, kokosové mléko, garam masalu a 150 ml vody. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna duste 1 hodinu, maso by mělo odpadávat od kostí, pokud ne, vařte dál. Pak králíka vyberte na talíř a omáčku povařte do zhoustnutí.
4 Mezitím propláchněte rýži pod tekoucí studenou vodou. Dejte ji do velkého rendlíku s osolenou vroucí vodou a vařte 20 minut doměkka. Potom pořádně sceďte.
5 Na rozinky uvařte vodu v konvici. Nálevový sáček s heřmánkem a rozinky dejte do žáruvzdorné misky či džbánku a zalijte 300 ml vroucí vody. Zakryjte a nechte zcela vychladnout. Teprve pak odstraňte sáček a rozinky přeceďte.
6 Porce masa podávejte na lůžku z rýže spolu s trochou omáčky. Posypte heřmánkovými rozinkami, zbývajícími mandlovými lupínky, nasekaným koriandrem a kolečky chilli papričky.
NĚCO NAVÍC
Králík divoký, vysazený zde ve středověku, patříval u nás ještě před 2. světovou válkou k hojné zvěři, dnes se loví jen vzácně, protože králíků dramaticky ubylo. Toužíte-li po výrazné zvěřinové chuti, použijte poněkud dostupnější zaječí stehna, ale počítejte s tím, že příprava bude trvat déle. Obdobně můžete upravit i perličku či bažanta.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář