Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami

Králíka po indicku zapíjejte stylově pivem IPA, k vytírání omáčky se skvěle hodí chléb naan či jiné měkké chlebové placky.

Vydání: 2020/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H
Dušení 1:00
Maso Indická

Ingredience

    • 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
    • 2,5cm kousek zázvoru, nastrouhaný
    • 100 g mandlových lupínků, opražených
    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 1 bobkový list
    • 6 tobolek kardamomu
    • 4 hřebíčky
    • 1 svitek skořice
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 lžíce mletého římského kmínu
    • 1 lžíce mletého koriandru
    • 1/4 lžičky kajenského pepře
    • 1 lžíce rajčatové pasty
    • 1kg králíka (směsi stehen a hřbetů s kostí), divokého či domácího
    • 1 lžička soli + na rýži
    • 400g konzerva kokosového mléka
    • 1/2 lžičky kořenicí směsi garam masala
    • 300 g směsi basmati a divoké rýže hrst
    • čerstvého koriandru, nasekaná
    • 1 červená nebo zelená chilli paprička, nakrájená na kolečka

    NA ROZINKY

    • 1 nálevový sáček heřmánku
    • 100 g zlatých rozinek, propláchnutých

Příprava jídla

1 Ve vhodném přístroji rozmixujte česnek, zázvor, 75 g mandlových lupínků a 6 lžic vody na pastu. V širokém kastrolu na silnějším ohni pořádně rozehřejte olej. Pak vložte bobkový list, kardamom, hřebíček a skořici, míchejte 10 sekund. Vsypte cibuli a za stálého míchání ji opečte dozlatova.

2 Zmírněte oheň na střední a přidejte pastu z mixéru, spolu s římským kmínem, mletým koriandrem a kajenským pepřem. Míchejte 3–4 minuty, pak přidejte rajčatovou pastu a míchejte ještě minutu.

3 Přidejte králičí díly, sůl, kokosové mléko, garam masalu a 150 ml vody. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna duste 1 hodinu, maso by mělo odpadávat od kostí, pokud ne, vařte dál. Pak králíka vyberte na talíř a omáčku povařte do zhoustnutí.

4 Mezitím propláchněte rýži pod tekoucí studenou vodou. Dejte ji do velkého rendlíku s osolenou vroucí vodou a vařte 20 minut doměkka. Potom pořádně sceďte.

5 Na rozinky uvařte vodu v konvici. Nálevový sáček s heřmánkem a rozinky dejte do žáruvzdorné misky či džbánku a zalijte 300 ml vroucí vody. Zakryjte a nechte zcela vychladnout. Teprve pak odstraňte sáček a rozinky přeceďte.

6 Porce masa podávejte na lůžku z rýže spolu s trochou omáčky. Posypte heřmánkovými rozinkami, zbývajícími mandlovými lupínky, nasekaným koriandrem a kolečky chilli papričky.

NĚCO NAVÍC
Králík divoký, vysazený zde ve středověku, patříval u nás ještě před 2. světovou válkou k hojné zvěři, dnes se loví jen vzácně, protože králíků dramaticky ubylo. Toužíte-li po výrazné zvěřinové chuti, použijte poněkud dostupnější zaječí stehna, ale počítejte s tím, že příprava bude trvat déle. Obdobně můžete upravit i perličku či bažanta.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Orebice na skořicových hruškách a teplý salát z kořenové zeleniny a krup

Jelení wellington s rybízovou omáčkou

Pytlácký koláč

Trhaný bažant ve vývaru se šalvějovo-křenovými knedlíčky

Zvěřinové klobásy zapečené v těstíčku

Přidat komentář