Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Králík Braillon
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 109
Do 90 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1809 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 12 g
Tuky 161 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králík na česneku nebo na smetaně, to už je klasika. Ale časem může omrzet. Proto nabízíme recept, který vám dovolí experimentovat, a přitom neurazí ani zapřisáhlé odpůrce novot. A navíc: chutná opravdu božsky. Králík Braillon vás okouzlí.

Související recepty

Suroviny

hořčice dijonská 7 PL
olej 4 PL
pepř
čerstvě mleté
sůl
suché

Postup

1

Porcování
Kuchyňsky upraveného králíka rozdělte pomocí nože nebo kuchyňských nůžek na šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy, nakonec přesekněte nebo přestřihněte hřbet na 2–3 části.

2

Hořčice
Jednotlivé porce králíka opepřete čerstvě mletým pepřem a bohatě pomažte dijonskou hořčicí. K tomu se nejlépe hodí kuchyňský štětec nebo velká mašlovačka.

porcování králíka a příprava masa

3

Opékání
Na sporáku v pekáči rozehřejte olej a opečte na něm porce králíka ze všech stran. Maso se krásně zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.

4

Pečení
Maso osolte a podlijte bílým vínem. Vložte do předehřáté trouby a nechte dusit asi hodinu. Občas porce obracejte a přelévejte vypečenou šťávou. Pokud se příliš vypéká, můžete přilít teplou vodu nebo drůbeží vývar.

pečení králíka

5

Smetana
Když je maso měkké, vyjměte ho na teplou servírovací mísu a uchovejte horké. V pekáči rozmíchejte smetanu a oškrabejte zkaramelizované připečené zbytky ze stran pekáče.

6

Omáčka
Šťávu zahřejte, případně zahustěte moučným máslem (lžíce změklého másla rozmíchaná se lžičkou hladké mouky). Povařte do zhoustnutí a přes jemné síto omáčkou přelijte porce králíka. Podávejte s křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného bílého vína.

dokončení králíka

Něco navíc
Jemnější chuti dosáhnete použitím obyčejné plnotučné hořčice, rafinovanější tón zase dodá hořčice hrubozrnná. Nahraďte jí polovinu dávky hořčice. Experimentovat lze i s vínem – co takhle vermut, sherry nebo sekt?

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/6

Komentáře

04.01.2015 19:54

Úžasný, geniálně jednoduché!!!

24.05.2010 11:54
Neuvěřitelně dobré jídlo! Doporučuji.

Apetit magazín