0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králík Braillon

Králík Braillon
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Králík Braillon

4.2 / 5. Počet hodnocení: 105
Více než hodinu Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1809 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 12 g
Tuky 161 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králík na česneku nebo na smetaně, to už je klasika. Ale časem může omrzet. Proto nabízíme recept, který vám dovolí experimentovat, a přitom neurazí ani zapřisáhlé odpůrce novot. A navíc: chutná opravdu božsky.

Suroviny

králičí maso 1 ks
hořčice dijonská 7 PL
olej 4 PL
pepř
čerstvě mleté
suché
sůl

Postup

1

Porcování
Kuchyňsky upraveného králíka rozdělte pomocí nože nebo kuchyňských nůžek na šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy, nakonec přesekněte nebo přestřihněte hřbet na 2–3 části.

2

Hořčice
Jednotlivé porce králíka opepřete čerstvě mletým pepřem a bohatě pomažte dijonskou hořčicí. K tomu se nejlépe hodí kuchyňský štětec nebo velká mašlovačka.

porcování králíka a příprava masa

3

Opékání
Na sporáku v pekáči rozehřejte olej a opečte na něm porce králíka ze všech stran. Maso se krásně zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.

4

Pečení
Maso osolte a podlijte bílým vínem. Vložte do předehřáté trouby a nechte dusit asi hodinu. Občas porce obracejte a přelévejte vypečenou šťávou. Pokud se příliš vypéká, můžete přilít teplou vodu nebo drůbeží vývar.

pečení králíka

5

Smetana
Když je maso měkké, vyjměte ho na teplou servírovací mísu a uchovejte horké. V pekáči rozmíchejte smetanu a oškrabejte zkaramelizované připečené zbytky ze stran pekáče.

6

Omáčka
Šťávu zahřejte, případně zahustěte moučným máslem (lžíce změklého másla rozmíchaná se lžičkou hladké mouky). Povařte do zhoustnutí a přes jemné síto omáčkou přelijte porce králíka. Podávejte s křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného bílého vína.

dokončení králíka

Něco navíc
Jemnější chuti dosáhnete použitím obyčejné plnotučné hořčice, rafinovanější tón zase dodá hořčice hrubozrnná. Nahraďte jí polovinu dávky hořčice. Experimentovat lze i s vínem – co takhle vermut, sherry nebo sekt?

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/6

Komentáře

Anonym

Neuvěřitelně dobré jídlo! Doporučuji.

Petr Zelenka

Úžasný, geniálně jednoduché!!!

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč