Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Králík na česneku s bramborovými noky, špenátem a jatýrkovým ragú

Králík na česneku s bramborovými noky, špenátem a jatýrkovým ragú

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 694 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 33 g
Tuky 22 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

celý králík i s jatýrky
česnek 6 stroužků
hořčice hrubozrnná
vývar 250 ml
pepř
jalovec
špek 200 g
rostlinný olej
nebo sádlo
sůl

Postup

1

Králíka očistíme od blan a tuku a naporcujeme: oddělíme zadní a přední běhy, horní a dolní hřbet a odřízneme tenké maso z břicha (a uschováme spolu s játry).

2

Jednotlivé kusy nasolíme a prošpikujeme.

3

Ve větším hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a jednotlivé porce z obou stran orestujeme.

4

Vyjmeme a potřeme směsí hořčice a utřeného česneku (cca tři lžičky na šest stroužků).

5

V oleji, kde se smažil králík, orestujeme cibuli. Vložíme koření, podlejeme vývarem, vložíme porce králíka, zakryjeme poklicí a dáme dusit do trouby na 150-160 °C zhruba na 1-1,5 hodiny. (Roman Vaněk z Pokladech české kuchyně ještě doporučuje vyříznout kolo z pečícího papíru zvící dna hrnce, namočit ho pod tekoucí vodou a položit na králíka).

6

Když je maso měkké, vyndáme ho ze šťávy, přendáme do pekáčku, podlijeme několika lžícemi výpeku a necháme v troubě (200°C) vypražit(zčervenat).

7

Šťávu scedíme a necháme zredukovat na jednu třetinu. Stáhneme z ohně a vmícháme kousky studeného másla.

8

Na ragú si v malém hrnci s pokličkou orestujeme kousek špeku na kostičky, přidáme na nudličky nakrájený ořez z břicha, orestujeme, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, osolíme, opepříme, podlejeme vývarem a dusíme cca 1 hodinu, až je maso měkké.

9

Těsně před podáváním orestujeme pokrájená jatýrka na kostičkách špeku, spojíme a necháme společně prohřát.

10

Podáváme podlité šťávou se špenátem a bramborovým knedlíkem/noky/špeclemi. 

Foto: ilustračné
Zdroj: Pixabay.com

Autor: ana.urbanova

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...