0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králík na česneku s bramborovými noky, špenátem a jatýrkovým ragú

Králík na česneku s bramborovými noky, špenátem a jatýrkovým ragú

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 694 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 33 g
Tuky 22 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

králík 1 ks
celý králík i s jatýrky
česnek 6 stroužků
hořčice hrubozrnná
vývar 250 ml
cibule 2 ks
nové koření
pepř
bobkový list
jalovec
špek 200 g
rostlinný olej
nebo sádlo
bramborový knedlík
máslo
sůl

Postup

1

Králíka očistíme od blan a tuku a naporcujeme: oddělíme zadní a přední běhy, horní a dolní hřbet a odřízneme tenké maso z břicha (a uschováme spolu s játry).

2

Jednotlivé kusy nasolíme a prošpikujeme.

3

Ve větším hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a jednotlivé porce z obou stran orestujeme.

4

Vyjmeme a potřeme směsí hořčice a utřeného česneku (cca tři lžičky na šest stroužků).

5

V oleji, kde se smažil králík, orestujeme cibuli. Vložíme koření, podlejeme vývarem, vložíme porce králíka, zakryjeme poklicí a dáme dusit do trouby na 150-160 °C zhruba na 1-1,5 hodiny. (Roman Vaněk z Pokladech české kuchyně ještě doporučuje vyříznout kolo z pečícího papíru zvící dna hrnce, namočit ho pod tekoucí vodou a položit na králíka).

6

Když je maso měkké, vyndáme ho ze šťávy, přendáme do pekáčku, podlijeme několika lžícemi výpeku a necháme v troubě (200°C) vypražit(zčervenat).

7

Šťávu scedíme a necháme zredukovat na jednu třetinu. Stáhneme z ohně a vmícháme kousky studeného másla.

8

Na ragú si v malém hrnci s pokličkou orestujeme kousek špeku na kostičky, přidáme na nudličky nakrájený ořez z břicha, orestujeme, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, osolíme, opepříme, podlejeme vývarem a dusíme cca 1 hodinu, až je maso měkké.

9

Těsně před podáváním orestujeme pokrájená jatýrka na kostičkách špeku, spojíme a necháme společně prohřát.

10

Podáváme podlité šťávou se špenátem a bramborovým knedlíkem/noky/špeclemi. 

Foto: ilustračné
Zdroj: Pixabay.com

Autor: ana.urbanova

Apetit magazín

AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč