0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králík na česneku s bramborovými noky, špenátem a jatýrkovým ragú

Králík na česneku s bramborovými noky, špenátem a jatýrkovým ragú

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 694 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 33 g
Tuky 22 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

králík 1 ks
celý králík i s jatýrky
česnek 6 stroužků
hořčice hrubozrnná
vývar 250 ml
cibule 2 ks
nové koření
pepř
bobkový list
jalovec
špek 200 g
rostlinný olej
nebo sádlo
mrkev
bramborový knedlík
špenát
máslo
sůl

Postup

1

Králíka očistíme od blan a tuku a naporcujeme: oddělíme zadní a přední běhy, horní a dolní hřbet a odřízneme tenké maso z břicha (a uschováme spolu s játry).

2

Jednotlivé kusy nasolíme a prošpikujeme.

3

Ve větším hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a jednotlivé porce z obou stran orestujeme.

4

Vyjmeme a potřeme směsí hořčice a utřeného česneku (cca tři lžičky na šest stroužků).

5

V oleji, kde se smažil králík, orestujeme cibuli. Vložíme koření, podlejeme vývarem, vložíme porce králíka, zakryjeme poklicí a dáme dusit do trouby na 150-160 °C zhruba na 1-1,5 hodiny. (Roman Vaněk z Pokladech české kuchyně ještě doporučuje vyříznout kolo z pečícího papíru zvící dna hrnce, namočit ho pod tekoucí vodou a položit na králíka).

6

Když je maso měkké, vyndáme ho ze šťávy, přendáme do pekáčku, podlijeme několika lžícemi výpeku a necháme v troubě (200°C) vypražit(zčervenat).

7

Šťávu scedíme a necháme zredukovat na jednu třetinu. Stáhneme z ohně a vmícháme kousky studeného másla.

8

Na ragú si v malém hrnci s pokličkou orestujeme kousek špeku na kostičky, přidáme na nudličky nakrájený ořez z břicha, orestujeme, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, osolíme, opepříme, podlejeme vývarem a dusíme cca 1 hodinu, až je maso měkké.

9

Těsně před podáváním orestujeme pokrájená jatýrka na kostičkách špeku, spojíme a necháme společně prohřát.

10

Podáváme podlité šťávou se špenátem a bramborovým knedlíkem/noky/špeclemi. 

Foto: ilustračné
Zdroj: Pixabay.com

Autor: ana.urbanova

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit