Postup
Králíka očistíme od blan a tuku a naporcujeme: oddělíme zadní a přední běhy, horní a dolní hřbet a odřízneme tenké maso z břicha (a uschováme spolu s játry).
Jednotlivé kusy nasolíme a prošpikujeme.
Ve větším hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a jednotlivé porce z obou stran orestujeme.
Vyjmeme a potřeme směsí hořčice a utřeného česneku (cca tři lžičky na šest stroužků).
V oleji, kde se smažil králík, orestujeme cibuli. Vložíme koření, podlejeme vývarem, vložíme porce králíka, zakryjeme poklicí a dáme dusit do trouby na 150-160 °C zhruba na 1-1,5 hodiny. (Roman Vaněk z Pokladech české kuchyně ještě doporučuje vyříznout kolo z pečícího papíru zvící dna hrnce, namočit ho pod tekoucí vodou a položit na králíka).
Když je maso měkké, vyndáme ho ze šťávy, přendáme do pekáčku, podlijeme několika lžícemi výpeku a necháme v troubě (200°C) vypražit(zčervenat).
Šťávu scedíme a necháme zredukovat na jednu třetinu. Stáhneme z ohně a vmícháme kousky studeného másla.
Na ragú si v malém hrnci s pokličkou orestujeme kousek špeku na kostičky, přidáme na nudličky nakrájený ořez z břicha, orestujeme, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, osolíme, opepříme, podlejeme vývarem a dusíme cca 1 hodinu, až je maso měkké.
Těsně před podáváním orestujeme pokrájená jatýrka na kostičkách špeku, spojíme a necháme společně prohřát.
Podáváme podlité šťávou se špenátem a bramborovým knedlíkem/noky/špeclemi.
Foto: ilustračné
Zdroj: Pixabay.com