Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Králík na smetaně à la zajíc podle Viléma Vrabce

Klasika, která tady nesměla chybět! Omáčka není zahuštěna moukou, takže pokud ji doplníte vhodnou přílohou (např. bezlepkovým knedlíkem nebo bramborem), mohou si na naší moderní verzi pochutnat i celiaci.

Vydání: 2013/10
Autor:
Hodnocení:
39 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H
Pečení 1:00
Maso Česká

Ingredience

    • 4 očištěné porce králíka 
    • 100 g slaniny
    • sůl a špetka cukru
    • 3 kuličky jalovce
    • 100 g másla nebo sádla
    • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), nakrájené na plátky
    • 50 g cibule, nakrájené na plátky
    • 1/2 biocitronu
    • 12 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření 
    • 1 bobkový list, trocha tymiánu 
    • 600–700 ml vývaru z králičích kostí (hlavy) nebo drůbežího vývaru
    • cca 250 ml smetany ke šlehání 
    • houskový knedlík (recept na kynutý viz Něco navíc) k podávání

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Králičí díly protáhněte nudličkami slaniny (tenhle krok můžete vynechat a slaninu přidat až do zeleninového základu), osolte a potřete roztlučeným jalovcem. V pekáči na tuku (teď můžete přidat slaninu) zpěňte kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. (Koření a bylinky můžete zavázat do kousku gázy a přidat až s masem, lépe se pak vyndavají.) 

2 Do základu vložte připravené porce králíka a zvolna upečte v troubě doměkka, trvá to asi 50 minut až hodinu. Porce masa obracejte, podle potřeby podlévejte vývarem. Měkké maso vyjměte, dejte do kastrolu a odložte na teplé místo.

3 Šťávu se zeleninou trochu poduste, vylovte bobkový list, tymián a co nejvíc kuliček koření. Vlijte smetanu a rozmixujte, podle potřeby nařeďte vývarem. Omáčku okyselte citronovou šťávou, případně dosolte či doslaďte. Proceďte na králíka do kastrolu a dobře prohřejte. Podávejte s houskovým knedlíkem.

NĚCO NAVÍC
Na kynutý knedlík do mísy nalijte 250 ml mléka a oslaďte 2 lžičkami krupicového cukru, nadrobte do něj 30 g čerstvého droždí, posypte 2 lžícemi polohrubé mouky, zamíchejte a nechte v teple pod utěrkou vzejít kvásek. Pak do něj vmíchejte 2 vejce o pokojové teplotě, 2 lžičky soli a postupně přisypte cca 300–400 g hrubé a 300–400 g polohrubé mouky, aby vzniklo tužší vláčné těsto (možná nespotřebujete všechnu mouku). Těsto poprašte moukou a nechte hodinu kynout přikryté utěrkou. Do těsta zapracujte 2 housky, nakrájené na kostičky, rozdělte ho na 3–4 díly a vytvarujte šišky. Nechte je 15 minut stát na pomoučněném válu a pak je vařte na pařáku 14 minut bez obracení. Uvařené knedlíky propíchejte špejlí a nakrájejte nití na plátky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Králičí karbanátky

Obalované králičí řízky

Králík na jablkách

Česká kuchyně – maso a spol.

REKLAMA

Přidat komentář