Koláčkové jednohubky skvěle zafungují o Vánocích, ale třeba i na svatbách. Jen pozor, ať jich po upečení nesníte celou mísu! Křehké bezlepkové koláčky jsou luxusní záležitostí, ať už jako vánoční cukroví, nebo jen sladká tečka k odpolední kávě.
Suroviny
Postup
Suroviny až po sůl rychle v míse zpracujte na hladké, nelepivé těsto. Je-li příliš suché, přilijte 1 lžíci ledové vody. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh s citronovou kůrou a doslaďte podle chuti. Přidat můžete i vanilkový cukr, případně žloutek.
Troubu předehřejte na 175 °C. Na pomoučněné ploše vyválejte těsto na 1 cm. Vykrajujte kolečka o průměru cca 4–5 cm a na plechu s pečicím papírem na každé nastříkejte tvaroh (či jinou náplň – viz Něco navíc), do středu pak dejte povidla.
Směsí smetany a tuzemáku potřete okraje koláčků. Pečte cca 15 minut a hned je znovu potřete smetanou s tuzemákem a pocukrujte.
NĚCO NAVÍC
Tvaroh můžete nahradit makovou nebo povidlovo-ořechovou náplní a koláčky posypat drobenkou z podrcených bezlepkových vloček, cukru a tuku. Více najdete v Bezlepkové kuchařce z edice Apetit – zdravý život.