Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křehké bezlepkové koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 30 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2949 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 388 g
Tuky 128 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláčkové jednohubky skvěle zafungují o Vánocích, ale třeba i na svatbách. Jen pozor, ať jich po upečení nesníte celou mísu! Křehké bezlepkové koláčky jsou luxusní záležitostí, ať už jako vánoční cukroví, nebo jen sladká tečka k odpolední kávě.

Související recepty

Suroviny

mouka bezlepková 270 g
Schär Mix B (nebo smíchejte 100 g rýžové hladké + 100 g hladké čirokové mouky a 70 g tapiokového škrobu. Ke směsi je nutné přidat 8 g xantanu) + na podsypání (použít lze tapiokový škrob)
tuk 125 g
studený a nastrouhaný nahrubo (máslo, rostlinný margarín Alsan nebo Stella extra)
(nebo rostlinná alternativa: mandlová, kešú, sójová, kokosová), vychlazená
jemně nastrouhaná
vrchovaté
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
bezlepkový (cca 6g)
sůl 1 špetka
Na tvarohovou náplň
tvaroh 250 g
z 1/2 citronu, najemno nastrouhaná
vanilkový, bez lepku
cukr
dle chuti
švestková povidla
do středu koláčků
Na dokončení
lze nahradit rostlinnou alternativou
rum 3 PL
tuzemák (nebo méně, podle chuti)
na posypání či obalení

Postup

1

Suroviny až po sůl rychle v míse zpracujte na hladké, nelepivé těsto. Je-li příliš suché, přilijte 1 lžíci ledové vody. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

2

Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh s citronovou kůrou a doslaďte podle chuti. Přidat můžete i vanilkový cukr, případně žloutek.

3

Troubu předehřejte na 175 °C. Na pomoučněné ploše vyválejte těsto na 1 cm. Vykrajujte kolečka o průměru cca 4–5 cm a na plechu s pečicím papírem na každé nastříkejte tvaroh (či jinou náplň – viz Něco navíc), do středu pak dejte povidla.

4

Směsí smetany a tuzemáku potřete okraje koláčků. Pečte cca 15 minut a hned je znovu potřete smetanou s tuzemákem a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Tvaroh můžete nahradit makovou nebo povidlovo-ořechovou náplní a koláčky posypat drobenkou z podrcených bezlepkových vloček, cukru a tuku. Více najdete v Bezlepkové kuchařce z edice Apetit – zdravý život.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...