Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křehké koláčky třemi náplněmi plněné, rumem a máslem potírané
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Křehké koláčky třemi náplněmi plněné, rumem a máslem potírané

4.4/5 Počet hodnocení: 5
Do 75 minut Snadné Na 54 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7227 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 650 g
Tuky 429 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké koláčky se třemi náplněmi mizely při focení jak pára nad hrncem! Půl plechu jsme snědli zatepla, půl po vychladnutí. Recept na tyto šátečky s tvarohovou, makovou i povidlovou náplní rozhodně nesmí chybět ve vaší sbírce.

Související recepty

Suroviny

Na makovou náplň
mák mletý 125 g
mléko 60 ml
Na tvarohovou náplň
škrob 20 g
kukuřičný
Na povidlovou náplň
švestková povidla 220 g
rum 2 PL
tuzemák
Na těsto
mléko 125 ml
droždí čerstvé 35 g
+ na pomoučení pracovní plochy
sůl ¼ ČL
máslo 125 g
sádlo 125 g
Na dokončení
máslo 125 g
rum 125 ml
tuzemák
na obalení
do moučkového cukru, na obalení

Postup

1

Nejdříve připravte náplně: mák svařte s cukrem a mlékem, tvaroh promíchejte se žloutkem, škrobem a vanilkovým cukrem a povidla rozmíchejte s rumem.

2

Na těsto rozmíchejte cukr s mlékem a droždím (není třeba čekat, až vzejde kvásek). 

3

Do mísy vsypte mouku a sůl, přistrouhejte máslo a sádlo, přidejte žloutek, přilijte mléko s droždím a vypracujte pevné těsto.

4

Rovnou jej vyválejte na pomoučené pracovní ploše na sílu 3 mm a nakrájejte na čtverečky o hraně cca 5 cm.

5

Na čtverečky rozdělte postupně náplně, u každého spojte vždy protilehlé strany tak, aby vznikl šáteček.

6

Ty skládejte jeden vedle druhého na plech (netřeba jej vymazat, těsto je mastné) tak, aby se dotýkaly.

7

Pečte je v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.

8

V kastrůlku rozehřejte máslo, přilijte tuzemák a promíchejte.

9

Směsí zalijte (nebo štětečkem potřete) horké koláčky a nechte je nasáknout. Poté je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

NĚCO NAVÍC
Koláčky můžete plnit i jen jedním druhem náplně.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/2

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...