Křehké koláčky se třemi náplněmi mizely při focení jak pára nad hrncem! Půl plechu jsme snědli zatepla, půl po vychladnutí. Recept na tyto šátečky s tvarohovou, makovou i povidlovou náplní rozhodně nesmí chybět ve vaší sbírce.
Suroviny
Postup
Nejdříve připravte náplně: mák svařte s cukrem a mlékem, tvaroh promíchejte se žloutkem, škrobem a vanilkovým cukrem a povidla rozmíchejte s rumem.
Na těsto rozmíchejte cukr s mlékem a droždím (není třeba čekat, až vzejde kvásek).
Do mísy vsypte mouku a sůl, přistrouhejte máslo a sádlo, přidejte žloutek, přilijte mléko s droždím a vypracujte pevné těsto.
Rovnou jej vyválejte na pomoučené pracovní ploše na sílu 3 mm a nakrájejte na čtverečky o hraně cca 5 cm.
Na čtverečky rozdělte postupně náplně, u každého spojte vždy protilehlé strany tak, aby vznikl šáteček.
Ty skládejte jeden vedle druhého na plech (netřeba jej vymazat, těsto je mastné) tak, aby se dotýkaly.
Pečte je v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
V kastrůlku rozehřejte máslo, přilijte tuzemák a promíchejte.
Směsí zalijte (nebo štětečkem potřete) horké koláčky a nechte je nasáknout. Poté je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
NĚCO NAVÍC
Koláčky můžete plnit i jen jedním druhem náplně.