
Křehký koláč se žloutkovým krémem
Tenhle letní koláč s jemnou krémovou náplní, která skrývá překvapení v podobě malin a ostružin, vám naprosto učaruje. V redakci zmizel nevídanou rychlostí... Jeden kousek totiž nestačí!
Ingredience
- 150g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 90g studeného másla
- drcené sušenky Lotus nebo amaretti, plátky mandlí a čerstvé ovoce na ozdobení
- 4 žloutky
- 150g krupicového cukru
- 200ml zakysané smetany
- 40g hladké mouky
- 1 lžička amaretta (nemusí být)
- 100g malin + 100g ostružin
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C. Mouku, sůl a máslo dejte do mixéru a krátce promixujte, aby vznikla drobenka. Poté přilijte 2 lžíce studené vody a opět krátce promixujte. Těsto přesuňte na vál a pomoučněnýma rukama z něj vypracujte kouli. Těsto podsypte moukou a potom ho vyválejte do kulatého plátu silného 2–3 mm. Plát přeneste pomocí válečku do koláčové formy a urovnejte ho. Odstraňte přečnívající okraje, a pokud se vám někde těsto porušilo, zacelte díry zbytky těsta. Dno propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem a zatěžte fazolemi. Pečte tzv. naslepo asi 20 minut.
2 Mezitím si připravte náplň. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte zakysanou smetanu, mouku a likér Amaretto.
3 Ostružiny a maliny opláchněte a nechte odkapat.
4 Z předpečeného korpusu opatrně vyjměte zátěž, nasypte na něj ovoce a zalijte krémem. Pečte dalších 25 minut dozlatova.
5 Koláč vyndejte z trouby, nechte vychladnout. Potom posypte drcenými sušenkami a ozdobte čerstvým ovocem.
TIP REDAKCE
Bílky, které vám zbydou při přípravě náplně, nevyhazujte. Uložte je v uzavřené nádobě do lednice a následně je můžete využít třeba při přípravě pusinek, Pavlovy nebo jimi ozdobit žemlovku či rýžový nákyp:
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Adriana Cz
10. Srpen 2020 17:09