Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křehký koláč se žloutkovým krémem

Tenhle letní koláč s jemnou krémovou náplní, která skrývá překvapení v podobě malin a ostružin, vám naprosto učaruje. V redakci zmizel nevídanou rychlostí... Jeden kousek totiž nestačí!

Vydání: 2016/7
Autor:
Hodnocení:
31 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 20 minut
PT45M
Pečení 0:45
Koláč

Ingredience

    • 150g hladké mouky
    • 1/2 lžičky soli
    • 90g studeného másla
    • drcené sušenky Lotus nebo amaretti, plátky mandlí a čerstvé ovoce na ozdobení

    NA NÁPLŇ

    • 4 žloutky
    • 150g krupicového cukru
    • 200ml zakysané smetany
    • 40g hladké mouky
    • 1 lžička amaretta (nemusí být)
    • 100g malin + 100g ostružin 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Mouku, sůl a máslo dejte do mixéru a krátce promixujte, aby vznikla drobenka. Poté přilijte 2 lžíce studené vody a opět krátce promixujte. Těsto přesuňte na vál a pomoučněnýma rukama z něj vypracujte kouli. Těsto podsypte moukou a potom ho vyválejte do kulatého plátu silného 2–3 mm. Plát přeneste pomocí válečku do koláčové formy a urovnejte ho. Odstraňte přečnívající okraje, a pokud se vám někde těsto porušilo, zacelte díry zbytky těsta. Dno propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem a zatěžte fazolemi. Pečte tzv. naslepo asi 20 minut.

2 Mezitím si připravte náplň. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte zakysanou smetanu, mouku a likér Amaretto.

3 Ostružiny a maliny opláchněte a nechte odkapat.

4 Z předpečeného korpusu opatrně vyjměte zátěž, nasypte na něj ovoce a zalijte krémem. Pečte dalších 25 minut dozlatova.

5 Koláč vyndejte z trouby, nechte vychladnout. Potom posypte drcenými sušenkami a ozdobte čerstvým ovocem. 

 

TIP REDAKCE

Bílky, které vám zbydou při přípravě náplně, nevyhazujte. Uložte je v uzavřené nádobě do lednice a následně je můžete využít třeba při přípravě pusinek, Pavlovy nebo jimi ozdobit žemlovku či rýžový nákyp:

Malované sněhové pusinky

Naučte se jednoduché ale velmi efektní malované pusinky!

Třípatrová pavlova s jahodami

Až tuhle nádheru přinesete na stůl, všem spadne brada v němém úžasu. A co teprve až ji ochutnají!

Minipavlova s jahodovou šlehačkou

Spojení sněhových pusinek, šlehačky a čerstvých jahod je nepřekonatelně lahodné. K jahodám příště zkuste přimíchat i...

Jahodová žemlovka

„Žemlovku jsem od dětství zbožňovala. Teď jsem ji trochu pozměnila a vylepšila jahodami a kokosem,“ napsala...

Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

„Rýžový nákyp jsem neměl rád, dokud jsem si recept nevylepšil – švestkami v portském, pudinkem a pravou...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou

Ricottovo-tvarohové lívanečky s borůvkami

Omeleta z trouby s mandlemi a quinoou

Vtipná ranní kaše

Palačinkový dort

Malinový sen aneb Nejlepší malinové dezerty

Tajemná krása ostružin

Nejlepší ovocné koláče sezony

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vynikajuci koláč! Doporučujem, kľudne použiť aj iné ovocie a navrch aj orechy kľudne.

Přidat komentář