1. Z dýně oloupejte šlupku. Rozkrojte ji a všechno vláknité, rozplizlé a semínkovaté odstraňte lžičkou. Zbýt by vám měla jenom žlutooranžová pevná dužina. Nakrájejte ji na malé kousky (stačí 3 cm:hrana).
2. V hrnci rozpusťe lžíci másla a vhoďte do něj nasekanou cibuli a česnek, který jste předtím napůl rozdrtili plochou nože a pak nakrájeli na kousky. Nechte chvíli změknout, potom přisypte kousky dýně a duste asi 4 minuty. Vedle už si ohřejte vývar.
3. Zalijte směs v hrnci vývarem tak, aby všechny kousky tak akorát zakrýval. Opatrně osolte a párkrát otočte mlýnkem na pepř, vložte bobkový list a pomerančovou kůru, kterou jste předtím z pomeranče odloupli profesionálním kráječem anebo škrabkou na brambory (jako já). Vařte zakryté asi 20 minut.
4. Dovařeno? Vypněte, odkryjte a nechte trochu zchladnout. Vyndejte bobkový list a kůru. Potom směs rozmixujte tyčovým mixérem na něco mezi kaší a pyré. Přilijte mléko a pomalu spolu prohřejte. Dochuťte solí, pepřem, maggi, citronovou šťávou nebo čímkoliv dalším. Zdobte jednou opatrně rozmíchanou lžičkou bílého jogurtu nebo kysané smetany.
Suroviny
Porce
2
Suroviny
Porce
2