Krevetové smaženky

Krevetové smaženky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1111 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 100 g
Tuky 36 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé smaženky s delikátní chutí... Výborný předkrm nebo chuťovka na večírek!

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 75 g
škrob 2 PL
žloutek 1 ks
125 ml
ledová voda nebo pivo
krevety 280 g
nepředvařené, vyloupané a zbavené střívka
mrkev 1 ks
oloupaná a nakrájená na sirky nebo nastrouhaná
cibule bílá 1 ks
rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
šalotka 1 ks
nakrájená na tenká kolečka
rostlinný olej
na smažení

1 Mouku a škrob smíchejte v misce, uprostřed udělejte důlek, vlijte žloutek a vodu či pivo, promíchejte, ale nepřemíchejte. Krevety nakrájejte na kusy a přidejte k nim mrkev, cibuli a šalotku. Promíchejte zlehka – jenom aby se krevety rovnoměrně rozptýlily po směsi.

Ve velkém rendlíku nebo hluboké pánvi rozehřejte 5cm vrstvu oleje na 170°C (bez teploměru je to teplota, při níž kostička světlého pečiva zezlátne za 20 sekund). Opatrně vložte tři dávky hmoty po cca 80ml. Smažte 2—3 minuty, až směs zezlátne na povrchu a uvnitř bude propečená. Pomocí děrované sběračky přeneste na talíř vyložený vrstvou papírových utěrek. Znovu zahřejte olej na 170°C (zkontrolujte teplotu) a stejně pokračujte s dalšími dávkami těstíčka. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit