Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krevetové smaženky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1111 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 100 g
Tuky 36 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé smaženky s delikátní chutí... Výborný předkrm nebo chuťovka na večírek!

Suroviny

škrob 2 PL
kukuřičný
voda 125 ml
ledová (může být i perlivá) nebo pivo
krevety 280 g
nepředvařené, vyloupané a zbavené střívka
mrkev 1 ks
oloupaná a nakrájená na sirky nebo nastrouhaná
rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
nakrájená na tenká kolečka
rostlinný olej
na smažení (na vysokou vrstvu)

Postup

1

Mouku a škrob smíchejte v misce, uprostřed udělejte důlek, vlijte žloutek a vodu či pivo, promíchejte, ale nepřemíchejte. Krevety nakrájejte na kusy a přidejte k nim mrkev, cibuli a šalotku. Promíchejte zlehka – jenom aby se krevety rovnoměrně rozptýlily po směsi.

2

Ve velkém rendlíku nebo hluboké pánvi rozehřejte 5cm vrstvu oleje na 170°C (bez teploměru je to teplota, při níž kostička světlého pečiva zezlátne za 20 sekund). Opatrně vložte tři dávky hmoty po cca 80ml. Smažte 2—3 minuty, až směs zezlátne na povrchu a uvnitř bude propečená. Pomocí děrované sběračky přeneste na talíř vyložený vrstvou papírových utěrek. Znovu zahřejte olej na 170°C (zkontrolujte teplotu) a stejně pokračujte s dalšími dávkami těstíčka.

NÁKUPNÍ LEXIKON

MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu). ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě. LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta. BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín