0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krevety s omáčkou romesco

Krevety s omáčkou romesco

3.4 / 5. Počet hodnocení: 9
Do hodiny Snadné 10–12 (v menu)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15184 kcal
Bílkoviny 435 g
Sacharidy 257 g
Tuky 1294 g
Vláknina 219 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Romesco je tradiční katalánská omáčka k namáčení. Často se jí k mořským plodům, drůbeži nebo zelenině. Naši verzi podávejte jako tapas společně s kořeněnými vepřovými špejlemi, španělskou tortillou s pečenými paprikami a s chlebíčky se šunkou Serrano.

Suroviny

paprika 1 ks
nejlépe kapie
česnek 3 stroužky
neloupané
chilli paprička 1 ks
rajčatová směs 1 ks
chleba 1
krajíček staršího bílého chleba
olivový olej 8 PL
vinný ocet červený 2 PL
krevety tygří 400 g
velké vařené
mandle 10 ks
oloupané
lískové oříšky 10 ks
oloupané
petrželka 3 snítky
nejlépe hladkolisté
sůl

Postup

1

Co můžete udělat tři dny dopředu
Papriku podélně rozpulte a odstraňte stopku a semena. Grilovací pánev vyložte alobalem a položte na ni půlky papriky slupkou dolů, česnek, chilli papričku a rajče. Grilujte 2 minuty, pak obraťte rajče a ještě 2 minuty grilujte. Rajče vyjměte velkou lžící, oloupejte, rozčtvrťte a vyjměte semena. Pak rajče nasekejte nahrubo.

 

2

Zbývající obsah pánve grilujte dalších 4–5 minut, aby slupky paprik zčernaly a česnek začal měknout (pozná se to podle toho, že se slupka odlupuje). Až papriky trochu zchladnou, oloupejte je a z chilli papričky odstraňte semena. Dužninu z obou paprik nasekejte. Česnek oloupejte.

 

3

Zahřejte 3 lžíce oleje v jiné pánvi, vsypte papriky a česnek a 3 minuty opékejte. Chléb natrhejte a přidejte na pánev. Obracejte ho, aby lehce zhnědl. Obsah pánve nahrubo semelte v mixéru spolu s rajčaty, solí, octem a zbývajícím olejem. Omáčku vložte do misky, nechte zchladnout, přetáhněte fólií a dejte do chladničky, kde vydrží až 3 dny.

 

4

Před podáváním

Oříšky a mandle opražte v troubě nebo na pánvi. Pak je najemno semelte v robotu spolu s petrželkou. Vmíchejte je do připravené omáčky. Omáčku podávejte v misce spolu s oloupanými krevetami. Na stůl dejte napichovátka.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit