Krevety s omáčkou romesco

Krevety s omáčkou romesco

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do hodiny Snadné 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15184 kcal
Bílkoviny 435 g
Cukr 257 g
Tuky 1294 g
Vláknina 219 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Romesco je tradiční katalánská omáčka k namáčení. Často se jí k mořským plodům, drůbeži nebo zelenině. Naši verzi podávejte jako tapas společně s kořeněnými vepřovými špejlemi, španělskou tortillou s pečenými paprikami a s chlebíčky se šunkou Serrano.

Suroviny

paprika 1 ks
nejlépe kapie
česnek 3 stroužky
neloupané
chilli paprička 1 ks
rajčatová směs 1 ks
chleba 1
krajíček staršího bílého chleba
olivový olej 8 PL
vinný ocet červený 2 PL
krevety tygří 400 g
velké vařené
mandle 10 ks
oloupané
lískové oříšky 10 ks
oloupané
petrželka 3 snítky
nejlépe hladkolisté
sůl

Postup

1

Co můžete udělat tři dny dopředu
Papriku podélně rozpulte a odstraňte stopku a semena. Grilovací pánev vyložte alobalem a položte na ni půlky papriky slupkou dolů, česnek, chilli papričku a rajče. Grilujte 2 minuty, pak obraťte rajče a ještě 2 minuty grilujte. Rajče vyjměte velkou lžící, oloupejte, rozčtvrťte a vyjměte semena. Pak rajče nasekejte nahrubo.

 

2

Zbývající obsah pánve grilujte dalších 4–5 minut, aby slupky paprik zčernaly a česnek začal měknout (pozná se to podle toho, že se slupka odlupuje). Až papriky trochu zchladnou, oloupejte je a z chilli papričky odstraňte semena. Dužninu z obou paprik nasekejte. Česnek oloupejte.

 

3

Zahřejte 3 lžíce oleje v jiné pánvi, vsypte papriky a česnek a 3 minuty opékejte. Chléb natrhejte a přidejte na pánev. Obracejte ho, aby lehce zhnědl. Obsah pánve nahrubo semelte v mixéru spolu s rajčaty, solí, octem a zbývajícím olejem. Omáčku vložte do misky, nechte zchladnout, přetáhněte fólií a dejte do chladničky, kde vydrží až 3 dny.

 

4

Před podáváním

Oříšky a mandle opražte v troubě nebo na pánvi. Pak je najemno semelte v robotu spolu s petrželkou. Vmíchejte je do připravené omáčky. Omáčku podávejte v misce spolu s oloupanými krevetami. Na stůl dejte napichovátka.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit