Krevety s omáčkou romesco

Krevety s omáčkou romesco

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do hodiny Snadné 10–12 (v menu)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15184 kcal
Bílkoviny 435 g
Sacharidy 257 g
Tuky 1294 g
Vláknina 219 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Romesco je tradiční katalánská omáčka k namáčení. Často se jí k mořským plodům, drůbeži nebo zelenině. Naši verzi podávejte jako tapas společně s kořeněnými vepřovými špejlemi, španělskou tortillou s pečenými paprikami a s chlebíčky se šunkou Serrano.

Suroviny

paprika 1 ks
nejlépe kapie
česnek 3 stroužky
neloupané
chilli paprička 1 ks
rajčatová směs 1 ks
chleba 1
krajíček staršího bílého chleba
olivový olej 8 PL
vinný ocet červený 2 PL
krevety tygří 400 g
velké vařené
mandle 10 ks
oloupané
lískové oříšky 10 ks
oloupané
petrželka 3 snítky
nejlépe hladkolisté
sůl

Postup

1

Co můžete udělat tři dny dopředu
Papriku podélně rozpulte a odstraňte stopku a semena. Grilovací pánev vyložte alobalem a položte na ni půlky papriky slupkou dolů, česnek, chilli papričku a rajče. Grilujte 2 minuty, pak obraťte rajče a ještě 2 minuty grilujte. Rajče vyjměte velkou lžící, oloupejte, rozčtvrťte a vyjměte semena. Pak rajče nasekejte nahrubo.

 

2

Zbývající obsah pánve grilujte dalších 4–5 minut, aby slupky paprik zčernaly a česnek začal měknout (pozná se to podle toho, že se slupka odlupuje). Až papriky trochu zchladnou, oloupejte je a z chilli papričky odstraňte semena. Dužninu z obou paprik nasekejte. Česnek oloupejte.

 

3

Zahřejte 3 lžíce oleje v jiné pánvi, vsypte papriky a česnek a 3 minuty opékejte. Chléb natrhejte a přidejte na pánev. Obracejte ho, aby lehce zhnědl. Obsah pánve nahrubo semelte v mixéru spolu s rajčaty, solí, octem a zbývajícím olejem. Omáčku vložte do misky, nechte zchladnout, přetáhněte fólií a dejte do chladničky, kde vydrží až 3 dny.

 

4

Před podáváním

Oříšky a mandle opražte v troubě nebo na pánvi. Pak je najemno semelte v robotu spolu s petrželkou. Vmíchejte je do připravené omáčky. Omáčku podávejte v misce spolu s oloupanými krevetami. Na stůl dejte napichovátka.

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit