Romesco je tradiční katalánská omáčka k namáčení. Často se jí k mořským plodům, drůbeži nebo zelenině. Naši verzi podávejte jako tapas společně s kořeněnými vepřovými špejlemi, španělskou tortillou s pečenými paprikami a s chlebíčky se šunkou Serrano.
Suroviny
Postup
Co můžete udělat tři dny dopředu
Papriku podélně rozpulte a odstraňte stopku a semena. Grilovací pánev vyložte alobalem a položte na ni půlky papriky slupkou dolů, česnek, chilli papričku a rajče. Grilujte 2 minuty, pak obraťte rajče a ještě 2 minuty grilujte. Rajče vyjměte velkou lžící, oloupejte, rozčtvrťte a vyjměte semena. Pak rajče nasekejte nahrubo.
Zbývající obsah pánve grilujte dalších 4–5 minut, aby slupky paprik zčernaly a česnek začal měknout (pozná se to podle toho, že se slupka odlupuje). Až papriky trochu zchladnou, oloupejte je a z chilli papričky odstraňte semena. Dužninu z obou paprik nasekejte. Česnek oloupejte.
Zahřejte 3 lžíce oleje v jiné pánvi, vsypte papriky a česnek a 3 minuty opékejte. Chléb natrhejte a přidejte na pánev. Obracejte ho, aby lehce zhnědl. Obsah pánve nahrubo semelte v mixéru spolu s rajčaty, solí, octem a zbývajícím olejem. Omáčku vložte do misky, nechte zchladnout, přetáhněte fólií a dejte do chladničky, kde vydrží až 3 dny.
Před podáváním
Oříšky a mandle opražte v troubě nebo na pánvi. Pak je najemno semelte v robotu spolu s petrželkou. Vmíchejte je do připravené omáčky. Omáčku podávejte v misce spolu s oloupanými krevetami. Na stůl dejte napichovátka.