Kroupoto s jelítkem a opékaným špičatým zelím je fantastický pokrm, kterým odstartovat období masopustu. O tento recept se s námi podělil Martin Svatek, šéfkuchař táborské restaurace Mace. A hody mohou začít...
Suroviny
Postup
Kroupy vařte v osoleném vepřovém vývaru asi 30 minut (měly by být měkké, ale na skus) a posléze sceďte a vývar uchovejte.
Na sádle orestujte nakrájenou cibuli dosklovita, přidejte jelítka vymačkaná ze střívka.
Ochuťte česnekem, majoránkou (Martin radí třikrát nabrat mezi prsty) a špetkou skořice. Krátce společně orestujte.
Uvařené kroupy přidejte k jelítku, důkladně promíchejte, podle potřeby nařeďte vývarem.
Osolte, opepřete a znovu promíchejte.
Zelí nakrájejte na 4 porce, košťál ponechte.
Osolte, opepřete a opečte na oleji na pánvi z obou řezných stran.
Posypte ještě na pánvi cukrem, nechte mírně zkaramelizovat, pak zakápněte octem. Podávejte s kroupotem.