Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kroupoto s jelítkem a opékaným špičatým zelím
Kroupoto s jelítkem a opékaným špičatým zelím
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kroupoto s jelítkem a opékaným špičatým zelím

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1560 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 73 g
Tuky 120 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kroupoto s jelítkem a opékaným špičatým zelím je fantastický pokrm, kterým odstartovat období masopustu. O tento recept se s námi podělil Martin Svatek, šéfkuchař táborské restaurace Mace. A hody mohou začít...

Související recepty

Suroviny

ječné kroupy 300 g
proprané
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar 500 ml
nejlépe vepřový
vepřové sádlo 50 g
cibule 100 g
najemno
jelito 2 ks
česnek 2 stroužky
utřený
majoránka (drhnutá)
dle chuti
majoránka (čerstvá)
na ozdobu
skořice 1 špetka
mletá
zelí 1 ks
špičaté, 400–500 g
řepkový olej 2 PL
vinný ocet bílý
na zakápnutí

Postup

1

Kroupy vařte v osoleném vepřovém vývaru asi 30 minut (měly by být měkké, ale na skus) a posléze sceďte a vývar uchovejte.

2

Na sádle orestujte nakrájenou cibuli dosklovita, přidejte jelítka vymačkaná ze střívka.

3

Ochuťte česnekem, majoránkou (Martin radí třikrát nabrat mezi prsty) a špetkou skořice. Krátce společně orestujte.

4

Uvařené kroupy přidejte k jelítku, důkladně promíchejte, podle potřeby nařeďte vývarem.

5

Osolte, opepřete a znovu promíchejte.

6

Zelí nakrájejte na 4 porce, košťál ponechte.

7

Osolte, opepřete a opečte na oleji na pánvi z obou řezných stran.

8

Posypte ještě na pánvi cukrem, nechte mírně zkaramelizovat, pak zakápněte octem. Podávejte s kroupotem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/2

Apetit magazín