Kroupové rizoto & žampiony

Kroupové rizoto & žampiony
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kroupové rizoto & žampiony

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1454 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 75 g
Tuky 80 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kroupy hlásí návrat! Zkuste z nich místo rýže připravit rizoto. Uvidíte, že sklidíte úspěch.

Suroviny

vývar zeleninový 1 l
nebo kuřecí
máslo 2 PL
cibule 1 ks
velká, nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
ječné kroupy 1 hrnek
víno bílé 0.5 hrnku
žampiony portobello 4 ks
velké
olivový olej 2 PL
+ navíc na salát
sůl
pepř
čerstvě mletý
špenát 100 g
nasekaný nahrubo
tymián 2 ČL
čerstvý, lístky nasekané
rozmarýn 1 ČL
čerstvý, lístky nasekané
parmazán 0.5 hrnku
+ navíc k podávání
rukola
na salát
polníček
na salát
citronová štáva
podle chuti

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C. V hrnci ohřejte vývar.

2

V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a opečte dosklovita, vsypte česnek a nechte jej rozvonět. Přisypte kroupy, promíchejte, podlijte vínem a nechte částečně odvařit. Přilijte zhruba polovinu vývaru a vařte. Když kroupy všechen vývar absorbují, přilévejte zbylý postupně, vždy 1–2 naběračky, dokud nebudou kroupy měkké.

3

Zatímco se vaří kroupy, vyložte plech pečicím papírem, žampiony potřete olejem a rozložte je na plech žebrováním nahoru. Osolte a opepřete, dejte do trouby a pečte je 12–15 minut. Vyjměte je a otočte žebrováním dolů.

4

Ke kroupám vmíchejte špenát a nechte zavadnout. Přidejte tymián, rozmarýn, osolte a opepřete. Odstavte a vmíchejte parmazán.

5

Rukolu a polníček smíchejte, zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a promíchejte.

6

Rizoto rozdělte do upečených žampionů a podávejte sypané parmazánem, petrželkou a se salátkem z rukoly a polníčku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit