Vysloveně labužnický nápad, co se slívami!
Suroviny
krupicový cukr
2
PL
badyán
2
hvězdičky
8
ks
slíva lze nahradit 12 menšími slívami
máslo
1
ČL
sušenky
4
ks
ovesná nebo s cereáliemi
zmrzlina
vanilková nebo krém
Postup
1
Zahřejte troubu na 200/180 °C. V zapékací misce přiměřené velikosti smíchejte cukr a dvě lžíce vody, vložte badyán. Dno vyplňte rozpůlenými slívami bez pecek, řezem dolů. Pomažte máslem. Pečte asi pět minut, aby ovoce začalo zespod měknout, pak ho otočte. Rozpékejte ještě pět minut či doměkka, podle zralosti slív.
2
Sušenky podrťte nahrubo a rozdělte na ovoce. Vraťte do trouby a pár minut zapékejte; sušenková drť by měla ztmavnout a zezlátnout. Pečené slívy podávejte s vypečenou šťávou a krémem či zmrzlinou.