Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křupavé rizoto
Rizoto
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Křupavé rizoto

4.6/5 Počet hodnocení: 11
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2820 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 286 g
Tuky 134 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečení v troubě zkrátí postávání u sporáku na nutné minimum!

Suroviny

na proužky
nadrobno
rýže arborio 300 g
rajčata cherry 150 g
rozpůlená
vývar kuřecí 700 ml
horký

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Na pánvi dozlatova opražte slaninu (asi tři minuty). Přidejte cibuli a máslo a smažte ještě tři až čtyři minuty, až cibule změkne.

3

Přisypte rýži a promíchejte ji, aby se pěkně obalila tukem. Vlijte víno a míchejte, až se vsákne.

 
4

Přihoďte cherry rajčátka, vlijte horký vývar a vše ještě jednou promíchejte.

 
5

Zakryjte poklicí a dejte na osmnáct minut do trouby. Pak vyndejte a přimíchejte většinu sýra. Trochu nechte na posypání.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Komentáře

25.09.2008 11:43
Rizoto je výborné a moc nám chutnalo. Jen je tam moc vývaru, dala jsem jen polovinu a stačilo to bohatě. Myslím, že kdyby se tam dala celá dávka tak z toho vznikne polévka :-)
15.09.2008 14:17
To je snad vtip. Za první tohle křupat bude jenom když tu rýži budete žvýkat syrovou a za druhé rizoto vůbec křupat nemá. Myslela jsem si, že ve vaření nemám předsudky, ale tohle je příliš! Vážená redakce, hrabe vám???
15.09.2008 16:16
Dobrý den! Za "prvé" si myslím, že pokud píšete někomu konkrétně (v tomhle případě redakci), tak je slušné pozdravit. Za druhé si myslím, že i negativní a kritizující poznámky lze napsat slušně a ne "hulvátsky". A konečně za třetí: to křupání dle mého názoru zajistí dobře vypečená slanina, protože když se z ní úplně vypeče tučná část a nechá se ještě trochu opéct, tak pak "křupe". A zkuste vymýšlet stále nové názvy pro rizota. Tohle si redakce rozhodně nezasloužila, podle mého názoru odvádí velmi dobrou práci! S přítelem jsme velmi spokojení předplatitelé a nemyslím si, že jen tak pro nic za nic získal tento časopis vícekrát titul "Časopis roku". Zdravím.
15.09.2008 18:51
Plně s Vámi souhlasím !! A recept určitě vyzkouším :-)
16.09.2008 09:35
také souhlasím, slaninka bude krásně křupat a pokud se to někomu nezdá, tak ten recept nemusí zkoušet a už vůbec by neměl pomlouvat redakci. Každý den tyto stránky kontroluji, aby mi žádný skvělý recept neutekl. Díky apetitonline!!!
17.09.2008 08:43
Dobrý den, vážená paní Marie! :-) Tedy, nemyslela jsem si, že na můj spontánní výkřik se ozve taková nóbl reakce. Tak Vás tímhle srdečně zdravím. No a co, když jste i s frajerem předplatitelka? Apetit si kupuju taky, jsou v něm báječné recepty ale také méně báječné a taky obyčejné a nakonec občas i děsné, s tím se nedá nic dělat. Kvůli tomu, co si zaslouží anebo nezaslouží redakce a jaké sesbíral Apetit ocenění, snad nebudu držet hubu a krok. No a konečně (!) k tomu křupání, když slaninu vypečete dokřupava a pak ji zalijete a dusíte s rýží, ještě Vám křupe? Není to váš zub, paní Máry? .-)
22.09.2008 10:25
Sančenko jste hulvát
17.09.2008 07:58
Sančenko, z reakcí na vaši poznámku si nic nedělejte. Jsem poněkud starší ročník, rizoto máme celá rodina moc ráda jako celou italskou kuchyni a i mně se zdá divné, že by ve vláčné rýži mělo něco křupat. Podotýkám, že vařím rizoto často a italské, nikoliv to co se rizotem nazývá v českých a moravských zemích.
17.09.2008 08:59
Taky vařím italské rizoto. Krémové a vláčné, podlévám zčásti vývarem a zčásti bílým vínem. Jaké víno používáte vy? Sladší, anebo lehčí? Já lehčí, na sladké jsem si zatím netroufla. K rizotu dělám křehký salátek, ten pak křupe! Ježíš já nepozdravila, promiňte, Ivčo :-) Ale snad tomu nebudete přikládat význam. Mám ráda jídla, která pocházejí od jiných národů, ale nesnažím se je přizpůsobovat, aby to nedopadlo jako s českou čínou (rozblemclá směs všeho možného, hlavně že v tom je pórek a číské zelí). Vůbec hrozně ráda vařím a jím, jsem už taková vášnivá :-)

Apetit magazín