Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krůta s francouzskou kaštanovou nádivkou

Krůta s francouzskou kaštanovou nádivkou

3.9/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5445 kcal
Bílkoviny 211 g
Sacharidy 273 g
Tuky 385 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Božsky šťavnatá chlouba svátečního stolu! Báječnou nádivku můžete připravit také zvlášť a podávat jako přílohu.

Suroviny

krůta 1 ks
o váze cca 6kg
máslo 180 g
změklé
co nejlibovější
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na šťávu
vývar
z krůtích drobů
Na nádivku
játra 300 g
nebo drůbky, cca 300g kuřecích srdíček a jater
jemně nakrájená
řapíkatý celer 2 ks
jemně nakrájený
kaštany 200 g
vařené a nakrájené
bílý, kůrky z nich
vejce 6 ks
mléko 100 ml
sůl
dle chuti
pepř
dle chuti
bylinky svazek
šalvěj, tymián

Postup

1

Nádivka:
Kůrky drobně nakrájejte a osmahněte na kousku másla.

2

Pak je namočte do mléka. Na másle orestujte dozlatova šalotku a celer. Přihoďte pokrájené drůbky, kaštany, sůl, pepř a poduste, dokud není maso měkké.

3

Nechte trochu vychladnout, poté přidejte chléb, vejce, bylinky a armagnac. Všechno dobře promíchejte.

4

Krůta:
Nádivku připravte podle návodu výše. Můžete přitom použít vidličku, ale nejlepší je pracovat vlastníma rukama, směs bude stejnorodá a vláčná.

5

Množství nádivky je dostatečné na to, abyste mohli krůtu ‚podnadít‘, to jest vsunout část nádivky mezi kůži a maso. Kůži okolo krku uvolněte prsty a vytvořte jimi jakousi kapsu. Rozetřete trochu nádivky a kůži zase pečlivě přehrňte, aby nádivka při pečení nevybíhala.

6

Zbylou nádivku vložte do břišní dutiny a lžící ji lehce upěchujte. Nepřežeňte to s množstvím, nádivka při pečení vybíhá! Nadívá se mimo jiné proto, že maso je pak zevnitř vláčnější a šťavnatější, než kdyby se krůta pekla ‚jen tak‘. Zbude-li vám nějaká nádivka, rozetřete ji do pekáčku a pečte asi půl hodiny, třeba ke konci pečení krůty.

7

Aby nádivka při dlouhém pečení zůstala opravdu tam, kde má, využijte volné kůže: přetáhněte ji přes otvor a okraje spojte jehlou na ptáčky. Můžete je také sešít běžnou jehlou a silnější bílou nití. Nádivka tak nedostane šanci utéct, po upečení bude mít stejnoměrný tvar a bude hezky pevná.

8

Velký pekáč vyložte silným alobalem; použijte dva, jeden na šířku pekáče, druhý na délku. Musí být tak dlouhé, abyste do nich krůtu pohodlně zabalili. Položte krůtu na záda a pořádně ji promasírujte změklým máslem, zvláště stehenní kosti. Osolte, opepřete a prsíčka poklaďte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Troubu předehřejte na 220 °C.

9

Zabalte a vložte do trouby. Pečte 40 minut při 220°C. Snižte na 170° a zvolna pečte 3 až 3½ hodiny.

10

Odkryjte fólii a sejměte slaninu, zvyšte na 200 ° a pečte ještě půl hodiny.

11

Krůtu nechte půl hodiny stát. Šťávu a tuk z alobalu slijte do pekáčku, nakloňte jej a lžící odstraňte tuk. Šťávu zaprašte moukou, vešlehejte vývar a svařte dohusta. Osolte a opepřete.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/12

Apetit magazín

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu
  • Zajímavosti

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu

Mazagran je dokonalý parťák pro horké letní dny. Unikátní spojení kávy a limonády přináší osvěžující a povzbuzující chuťový zážitek. Tento nápoj původem z Alžírska je dnes čím dál oblíbenější i v Evropě. Co dělá mazagran tak výjimečným a...