0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krůta s francouzskou kaštanovou nádivkou

Krůta s francouzskou kaštanovou nádivkou

4.1 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5445 kcal
Bílkoviny 211 g
Sacharidy 273 g
Tuky 385 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Božsky šťavnatá chlouba svátečního stolu! Báječnou nádivku můžete připravit také zvlášť a podávat jako přílohu.

Suroviny

krůta 1 ks
o váze cca 6kg
máslo 180 g
změklé
co nejlibovější
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na šťávu
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar
z krůtích drobů
Na nádivku
játra 300 g
nebo drůbky, cca 300g kuřecích srdíček a jater
šalotka 4 ks
jemně nakrájená
řapíkatý celer 2 ks
jemně nakrájený
kaštany 200 g
vařené a nakrájené
toustový chléb 2
bílý, kůrky z nich
vejce 6 ks
máslo 50 g
mléko 100 ml
sůl
dle chuti
pepř
dle chuti
bylinky svazek
šalvěj, tymián

Postup

1

Nádivka:
Kůrky drobně nakrájejte a osmahněte na kousku másla.

2

Pak je namočte do mléka. Na másle orestujte dozlatova šalotku a celer. Přihoďte pokrájené drůbky, kaštany, sůl, pepř a poduste, dokud není maso měkké.

3

Nechte trochu vychladnout, poté přidejte chléb, vejce, bylinky a armagnac. Všechno dobře promíchejte.

4

Krůta:
Nádivku připravte podle návodu výše. Můžete přitom použít vidličku, ale nejlepší je pracovat vlastníma rukama, směs bude stejnorodá a vláčná.

5

Množství nádivky je dostatečné na to, abyste mohli krůtu ‚podnadít‘, to jest vsunout část nádivky mezi kůži a maso. Kůži okolo krku uvolněte prsty a vytvořte jimi jakousi kapsu. Rozetřete trochu nádivky a kůži zase pečlivě přehrňte, aby nádivka při pečení nevybíhala.

6

Zbylou nádivku vložte do břišní dutiny a lžící ji lehce upěchujte. Nepřežeňte to s množstvím, nádivka při pečení vybíhá! Nadívá se mimo jiné proto, že maso je pak zevnitř vláčnější a šťavnatější, než kdyby se krůta pekla ‚jen tak‘. Zbude-li vám nějaká nádivka, rozetřete ji do pekáčku a pečte asi půl hodiny, třeba ke konci pečení krůty.

7

Aby nádivka při dlouhém pečení zůstala opravdu tam, kde má, využijte volné kůže: přetáhněte ji přes otvor a okraje spojte jehlou na ptáčky. Můžete je také sešít běžnou jehlou a silnější bílou nití. Nádivka tak nedostane šanci utéct, po upečení bude mít stejnoměrný tvar a bude hezky pevná.

8

Velký pekáč vyložte silným alobalem; použijte dva, jeden na šířku pekáče, druhý na délku. Musí být tak dlouhé, abyste do nich krůtu pohodlně zabalili. Položte krůtu na záda a pořádně ji promasírujte změklým máslem, zvláště stehenní kosti. Osolte, opepřete a prsíčka poklaďte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Troubu předehřejte na 220 °C.

9

Zabalte a vložte do trouby. Pečte 40 minut při 220°C. Snižte na 170° a zvolna pečte 3 až 3½ hodiny.

10

Odkryjte fólii a sejměte slaninu, zvyšte na 200 ° a pečte ještě půl hodiny.

11

Krůtu nechte půl hodiny stát. Šťávu a tuk z alobalu slijte do pekáčku, nakloňte jej a lžící odstraňte tuk. Šťávu zaprašte moukou, vešlehejte vývar a svařte dohusta. Osolte a opepřete.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/12

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč