Krůta s francouzskou kaštanovou nádivkou

Krůta s francouzskou kaštanovou nádivkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5043 kcal
Bílkoviny 154 g
Cukr 261 g
Tuky 370 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Božsky šťavnatá chlouba svátečního stolu! Báječnou nádivku můžete připravit také zvlášť a podávat jako přílohu.

Suroviny

krůta 1 ks
o váze cca 6kg
máslo 180 g
změklé
anglická slanina 230 g
co nejlibovější
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na šťávu
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar
z krůtích drobů
Na nádivku
drůbky z krůty lze nahradit 300g kuřecích srdíček a jater
šalotka 4 ks
jemně nakrájená
řapíkatý celer 2 ks
jemně nakrájený
kaštany 200 g
vařené a nakrájené
toustový chléb 2
bílý, kůrky z nich
vejce 6 ks
máslo 50 g
mléko 100 ml
sůl
dle chuti
pepř
dle chuti
bylinky svazek
šalvěj, tymián

Nádivka:
Kůrky drobně nakrájejte a osmahněte na kousku másla. Pak je namočte do mléka. Na másle orestujte dozlatova šalotku a celer. Přihoďte pokrájené drůbky, kaštany, sůl, pepř a poduste, dokud není maso měkké. Nechte trochu vychladnout, poté přidejte chléb, vejce, bylinky a armagnac. Všechno dobře promíchejte.

Krůta:
1. Nádivku připravte podle návodu výše. Můžete přitom použít vidličku, ale nejlepší je pracovat vlastníma rukama, směs bude stejnorodá a vláčná.

2. Množství nádivky je dostatečné na to, abyste mohli krůtu ‚podnadít‘, to jest vsunout část nádivky mezi kůži a maso. Kůži okolo krku uvolněte prsty a vytvořte jimi jakousi kapsu. Rozetřete trochu nádivky a kůži zase pečlivě přehrňte, aby nádivka při pečení nevybíhala.

3. Zbylou nádivku vložte do břišní dutiny a lžící ji lehce upěchujte. Nepřežeňte to s množstvím, nádivka při pečení vybíhá! Nadívá se mimo jiné proto, že maso je pak zevnitř vláčnější a šťavnatější, než kdyby se krůta pekla ‚jen tak‘. Zbude-li vám nějaká nádivka, rozetřete ji do pekáčku a pečte asi půl hodiny, třeba ke konci pečení krůty.

4. Aby nádivka při dlouhém pečení zůstala opravdu tam, kde má, využijte volné kůže: přetáhněte ji přes otvor a okraje spojte jehlou na ptáčky. Můžete je také sešít běžnou jehlou a silnější bílou nití. Nádivka tak nedostane šanci utéct, po upečení bude mít stejnoměrný tvar a bude hezky pevná.

5. Velký pekáč vyložte silným alobalem; použijte dva, jeden na šířku pekáče, druhý na délku. Musí být tak dlouhé, abyste do nich krůtu pohodlně zabalili. Položte krůtu na záda a pořádně ji promasírujte změklým máslem, zvláště stehenní kosti. Osolte, opepřete a prsíčka poklaďte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Troubu předehřejte na 220 °C.

6. Zabalte a vložte do trouby. Pečte 40 minut při 220°C. Snižte na 170° a zvolna pečte 3 až 3½ hodiny. Odkryjte fólii a sejměte slaninu, zvyšte na 200 ° a pečte ještě půl hodiny. Krůtu nechte půl hodiny stát. Šťávu a tuk z alobalu slijte do pekáčku, nakloňte jej a lžící odstraňte tuk. Šťávu zaprašte moukou, vešlehejte vývar a svařte dohusta. Osolte a opepřete.

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit