0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krůta s francouzskou kaštanovou nádivkou

Krůta s francouzskou kaštanovou nádivkou

3.7 / 5. Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5445 kcal
Bílkoviny 211 g
Sacharidy 273 g
Tuky 385 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Božsky šťavnatá chlouba svátečního stolu! Báječnou nádivku můžete připravit také zvlášť a podávat jako přílohu.

Suroviny

krůta 1 ks
o váze cca 6kg
máslo 180 g
změklé
anglická slanina 230 g
co nejlibovější
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na šťávu
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar
z krůtích drobů
Na nádivku
játra 300 g
nebo drůbky, cca 300g kuřecích srdíček a jater
šalotka 4 ks
jemně nakrájená
řapíkatý celer 2 ks
jemně nakrájený
kaštany 200 g
vařené a nakrájené
toustový chléb 2
bílý, kůrky z nich
vejce 6 ks
máslo 50 g
mléko 100 ml
sůl
dle chuti
pepř
dle chuti
bylinky svazek
šalvěj, tymián

Nádivka:

1 Kůrky drobně nakrájejte a osmahněte na kousku másla. Pak je namočte do mléka. Na másle orestujte dozlatova šalotku a celer. Přihoďte pokrájené drůbky, kaštany, sůl, pepř a poduste, dokud není maso měkké. Nechte trochu vychladnout, poté přidejte chléb, vejce, bylinky a armagnac. Všechno dobře promíchejte.

Krůta:

1 Nádivku připravte podle návodu výše. Můžete přitom použít vidličku, ale nejlepší je pracovat vlastníma rukama, směs bude stejnorodá a vláčná.

2 Množství nádivky je dostatečné na to, abyste mohli krůtu ‚podnadít‘, to jest vsunout část nádivky mezi kůži a maso. Kůži okolo krku uvolněte prsty a vytvořte jimi jakousi kapsu. Rozetřete trochu nádivky a kůži zase pečlivě přehrňte, aby nádivka při pečení nevybíhala.

3 Zbylou nádivku vložte do břišní dutiny a lžící ji lehce upěchujte. Nepřežeňte to s množstvím, nádivka při pečení vybíhá! Nadívá se mimo jiné proto, že maso je pak zevnitř vláčnější a šťavnatější, než kdyby se krůta pekla ‚jen tak‘. Zbude-li vám nějaká nádivka, rozetřete ji do pekáčku a pečte asi půl hodiny, třeba ke konci pečení krůty.

4 Aby nádivka při dlouhém pečení zůstala opravdu tam, kde má, využijte volné kůže: přetáhněte ji přes otvor a okraje spojte jehlou na ptáčky. Můžete je také sešít běžnou jehlou a silnější bílou nití. Nádivka tak nedostane šanci utéct, po upečení bude mít stejnoměrný tvar a bude hezky pevná.

5 Velký pekáč vyložte silným alobalem; použijte dva, jeden na šířku pekáče, druhý na délku. Musí být tak dlouhé, abyste do nich krůtu pohodlně zabalili. Položte krůtu na záda a pořádně ji promasírujte změklým máslem, zvláště stehenní kosti. Osolte, opepřete a prsíčka poklaďte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Troubu předehřejte na 220 °C.

6 Zabalte a vložte do trouby. Pečte 40 minut při 220°C. Snižte na 170° a zvolna pečte 3 až 3½ hodiny. Odkryjte fólii a sejměte slaninu, zvyšte na 200 ° a pečte ještě půl hodiny. Krůtu nechte půl hodiny stát. Šťávu a tuk z alobalu slijte do pekáčku, nakloňte jej a lžící odstraňte tuk. Šťávu zaprašte moukou, vešlehejte vývar a svařte dohusta. Osolte a opepřete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/12

Apetit magazín

AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...

Obchod Apetit