Mladá šťavnatá kukuřice je přirozeně sladká, tak proč by z ní nebyl výborný dezert? Kukuřičná zmrzlina je neobvyklá, ale v redakci našla zapálené fanoušky. Popcornu připravíte raději víc, než je na zmrzlinu potřeba...
Suroviny
Postup
Z klasů okrájejte zrna, pak nakrájejte samotné klasy na kusy.
V hrnci rozehřejte lžíci másla, vsypte zrna a opékejte, až se rozvoní.
Zalijte zrna směsí smetany a mléka, přidejte cukr, glukózový nebo kukuřičný sirup a špetku soli.
Vložte do směsi okrájené klasy. Vařte na mírném ohni asi 10 minut do rozpuštění cukru a sirupu, občas promíchejte.
Vylovte klasy a vymačkejte z nich co nejvíce tekutiny. Smetanovo-mléčnou směs rozmixujte ve výkonném mixéru. Vraťte směs do hrnce a znovu zahřejte těsně pod bod varu.
Prošlehejte žloutky v míse do pěny. Opatrně tenkým praménkem přilévejte ke žloutkům horkou kukuřičnou směs a promíchávejte metlou, aby se žloutky nesrazily.
Pak směs přelijte zpátky do hrnce a vraťte na sporák. Vařte na středním ohni a neustále míchejte stěrkou, až směs zhoustne.
Protřete do čisté mísy přes husté síto, které zachytí kukuřičné slupičky a možné kousíčky sražených žloutků a rychle zchlaďte, aby směs šla umístit do lednice. (dobře to jde ve dřezu se studenou vodou a ledem).
Přitiskněte těsně na povrch směsi potravinářskou fólii a uložte přes noc do lednice.
Druhý den krátce promixujte ponorným mixérem, vlijte do zmrzlinovače a umíchejte zmrzlinu, hotová bude mít konzistenci točené.
Uložte ji do mrazuvzdorné nádoby do mrazáku, aby zatuhla. Mezitím připravte popcorn.
Ve velkém hrnci se skleněnou poklicí rozpalte 2 lžíce ghí. Vsypte kukuřici, ihned zakryjte poklicí.
Potřásejte hrncem a nechte na žáru, dokud se frekvence pukání zrn neprodlouží na několik vteřin. Pak odstavte z ohně a vsypte hotový popcorn do mísy.
Připravte karamel. V rendlíku nebo na pánvičce rozehřejte cukr s medem. Míchejte tak dlouho, až se cukr a med promění na zlatý karamel.
Pak vložte do karamelu máslo a nechte rozpustit. Když se rozpustí, postupně do pánve vlévejte po částech mléko, vždy zamíchejte (směs bude kypět a prskat, pozor na opaření).
Pak přidejte špetku soli a chvíli provařte – jednak aby se rozpustily možné kousky ztvrdlého cukru a také aby karamel mírně zhoustnul. Odstavte a nechte 5 minut vychladnout, pak vlijte do mísy s popcornem a dobře promíchejte.
Zmrzlinu naporcujte na kopečky a podávejte s popcornem, přelité hotovou karamelovou omáčkou.
NĚCO NAVÍC
Místo popcornu a karamelu můžete zmrzlinu podávat s omáčkou z ostružin nebo borůvek.