Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kukuřičná zmrzlina s karamelovým popcornem
Kukuřičná zmrzlina s karamelovým popcornem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kukuřičná zmrzlina s karamelovým popcornem

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 45 minut Velmi snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5023 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 342 g
Tuky 356 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mladá šťavnatá kukuřice je přirozeně sladká, tak proč by z ní nebyl výborný dezert? Kukuřičná zmrzlina je neobvyklá, ale v redakci našla zapálené fanoušky. Popcornu připravíte raději víc, než je na zmrzlinu potřeba...

Související recepty

Suroviny

baby kukuřice 3 ks
cukrové, klasy podle velikosti (celkem 450 g zrn)
mléko 300 ml
plnotučné
glukózový sirup 3 PL
lze nahradit světlým kukuřičným sirupem
sůl 1 špetka
prošlehané
Na popcorn
ghí 2 PL
popcornová
med 1 ČL
mléko 150 ml
teplé
sůl 1 špetka

Postup

1

Z klasů okrájejte zrna, pak nakrájejte samotné klasy na kusy.

2

V hrnci rozehřejte lžíci másla, vsypte zrna a opékejte, až se rozvoní.

3

Zalijte zrna směsí smetany a mléka, přidejte cukr, glukózový nebo kukuřičný sirup a špetku soli.

4

Vložte do směsi okrájené klasy. Vařte na mírném ohni asi 10 minut do rozpuštění cukru a sirupu, občas promíchejte.

5

Vylovte klasy a vymačkejte z nich co nejvíce tekutiny. Smetanovo-mléčnou směs rozmixujte ve výkonném mixéru. Vraťte směs do hrnce a znovu zahřejte těsně pod bod varu.

6

Prošlehejte žloutky v míse do pěny. Opatrně tenkým praménkem přilévejte ke žloutkům horkou kukuřičnou směs a promíchávejte metlou, aby se žloutky nesrazily.

7

Pak směs přelijte zpátky do hrnce a vraťte na sporák. Vařte na středním ohni a neustále míchejte stěrkou, až směs zhoustne.

8

Protřete do čisté mísy přes husté síto, které zachytí kukuřičné slupičky a možné kousíčky sražených žloutků a rychle zchlaďte, aby směs šla umístit do lednice. (dobře to jde ve dřezu se studenou vodou a ledem).

9

Přitiskněte těsně na povrch směsi potravinářskou fólii a uložte přes noc do lednice.

10

Druhý den krátce promixujte ponorným mixérem, vlijte do zmrzlinovače a umíchejte zmrzlinu, hotová bude mít konzistenci točené.

11

Uložte ji do mrazuvzdorné nádoby do mrazáku, aby zatuhla. Mezitím připravte popcorn.

12

Ve velkém hrnci se skleněnou poklicí rozpalte 2 lžíce ghí. Vsypte kukuřici, ihned zakryjte poklicí.

13

Potřásejte hrncem a nechte na žáru, dokud se frekvence pukání zrn neprodlouží na několik vteřin. Pak odstavte z ohně a vsypte hotový popcorn do mísy.

14

Připravte karamel. V rendlíku nebo na pánvičce rozehřejte cukr s medem. Míchejte tak dlouho, až se cukr a med promění na zlatý karamel.

15

Pak vložte do karamelu máslo a nechte rozpustit. Když se rozpustí, postupně do pánve vlévejte po částech mléko, vždy zamíchejte (směs bude kypět a prskat, pozor na opaření).

16

Pak přidejte špetku soli a chvíli provařte – jednak aby se rozpustily možné kousky ztvrdlého cukru a také aby karamel mírně zhoustnul. Odstavte a nechte 5 minut vychladnout, pak vlijte do mísy s popcornem a dobře promíchejte.

17

Zmrzlinu naporcujte na kopečky a podávejte s popcornem, přelité hotovou karamelovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Místo popcornu a karamelu můžete zmrzlinu podávat s omáčkou z ostružin nebo borůvek.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín