
Kukuřičný chlebíček s jarní cibulkou a chilli
Tak trochu jiná buchta! Tahle není pro bábovky, je totiž plná chilli a nejlíp chutná k pivu nebo třeba k pivní sýrové polévce ;-)!
Ingredience
- 150g hrubé kukuřičné mouky (můžete použít i polentu)
- 280ml podmáslí
- 1 lžíce medu (nemusí být)
- 50g hladké mouky
- 3 jarní cibulky, najemno + na ozdobu
- 170ml konzerva nakládané kukuřice, propláchnuté a okapané
- 1–2 chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené najemno + na ozdobu
- 100g čedaru (nejlépe extra vyzrálého), nastrouhaného
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 2 velká vejce, prošlehaná
- 80g másla + na vymazání formy
Příprava jídla
1 Větší pánev rozpalte na střední teplotu a za občasného promíchání na ní opražte kukuřičnou mouku, dokud se nerozvoní. Polovinu opražené mouky dejte do mísy, přidejte k ní podmáslí a med, chcete-li, aby byl chlebíček nasládlý, dobře promíchejte a nechte 2–3 hodiny odpočinout.
2 Troubu předehřejte na 220/200°C. Do mísy ke směsi přidejte zbylou opraženou mouku a všechny další suroviny kromě másla. Máslo rozpusťte v rendlíku se silným dnem a nechte ho na středním ohni zezlátnout a rozvonět – získáte tak takzvané oříškové neboli hnědé máslo. Přidejte ho do směsi na chlebíček a dobře promíchejte.
3 Těsto přemístěte do máslem vymazané formy o průměru 20cm, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Po 10 minutách pečení ztlumte teplotu na 180/160°C a pečte ještě 20 minut, dokud povrch krásně nezezlátne.
4 Před krájením nechte mírně vychladnout a podávejte ozdobené jarní cibulkou a chilli papričkami.
Přidat komentář