Tradiční vinnou klobásu, která k štědrovečernímu menu patří, jsme dali na talíř dětem, aby ji mohli jen tak zobat. Klidně si od nich nabídněte! Chcete-li jim kuličky a rybičky naservírovat jako hlavní jídlo, přidejte k nim lahodný máslový hrášek.
Suroviny
Postup
Klobásu nakrájejte na menší špalíčky, vejce prošlehejte v misce, osolte a opepřete.
Špalíčky vinné klobásy postupně obalujte v mouce, vejci a panko strouhance. Smažte je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Šunku překrojte tak, aby vám vznikly 2–3 silnější plátky. Pomocí vykrajovátek z nich vykrájejte tvary (třeba jako my rybičky), ale můžete ji jen nakrájet na hranolky.
V pánvi rozehřejte máslo a šunku na něm pozvolna opékejte. Poté přilijte pomerančovou šťávu, přidejte med a šunku ve směsi obalujte a ještě prohřívejte. Tekutina by se měla svařit na hustý sirup.
Na hrášek rozehřejte v pánvi máslo, pórek nakrájejte nadrobno, vsypte do pánve a zvolna opékejte, aby změkl, ale nezezlátl. Osolte, opepřete, přisypte hrášek a nechte prohřát.
Hrášek nandejte na talíř nebo do misky a na něj nebo kolem naaranžujte smaženou vinnou klobásu a medovou šunku i se sirupem.