Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kundrfály
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.1/5 Počet hodnocení: 50
Do 75 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2568 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 378 g
Tuky 81 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kundrfály neboli čídlomony je tradiční specialita z jižních Čech. Velmi prostá, ale také velmi jedlá (zvláště, když nešetříte škvarky anebo přidáte ještě špek). Skromné a vydatné jídlo!

Suroviny

syrové
vařené ve slupce a vychladlé
mouka pšeničná hrubá 150 g
sůl
se škvarky
na tenká půlkolečka
zelí kysané bílé 400 g

Postup

1

Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Poté z nich vymačkejte rukama co nejvíc vody. Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno k syrovým bramborám. Přidejte hrubou mouku, lžičku soli a vypracujte těsto. Lžící odkrajujte kousky těsta a mokrýma rukama tvarujte šišky. Vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou.

2

V rendlíku na středním plameni rozpusťte 2–3 lžíce sádla a osmahněte na něm cibuli dosklovita. V dalším rendlíku poduste kysané zelí doměkka.

3

Pekáček vymažte zbylým sádlem, na dno vyskládejte uvařené šišky, pokryjte je vrstvou dušeného kysaného zelí a přelijte sádlem s osmahnutou cibulí.

4

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li bohatší variantu, přidejte k cibulce škvarky nebo uzené či špek nakrájený na kostičky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín