Kundrfály neboli čídlomony je tradiční specialita z jižních Čech. Velmi prostá, ale také velmi jedlá (zvláště, když nešetříte škvarky anebo přidáte ještě špek). Skromné a vydatné jídlo!
Postup
Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Poté z nich vymačkejte rukama co nejvíc vody. Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno k syrovým bramborám. Přidejte hrubou mouku, lžičku soli a vypracujte těsto. Lžící odkrajujte kousky těsta a mokrýma rukama tvarujte šišky. Vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou.
V rendlíku na středním plameni rozpusťte 2–3 lžíce sádla a osmahněte na něm cibuli dosklovita. V dalším rendlíku poduste kysané zelí doměkka.
Pekáček vymažte zbylým sádlem, na dno vyskládejte uvařené šišky, pokryjte je vrstvou dušeného kysaného zelí a přelijte sádlem s osmahnutou cibulí.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li bohatší variantu, přidejte k cibulce škvarky nebo uzené či špek nakrájený na kostičky.