Může to vypadat složitě, ale není. Kuře na másle je jednoduché a především lahodné. Pochutná se na něm celá rodina. Menším dětem kuře naporcujte, starší to pod dohledem dospělého mohou zkusit samy. Naučí se tak něco nového.
Suroviny
Postup
Kuře rozporcujte na osm, respektive deset dílů – odkrojte stehna a ještě je v kloubu rozdělte napůl, z prsou odkrojte křidélka a odstraňte z nich v kloubu poslední třetí část (tu vyhoďte). Prsa oddělte od páteře a napříč přepulte. Maso řádně osolte a naskládejte v jedné vrstvě kůží dolů do středu většího pekáče vymazaného máslem.
Toustový chleba v míse pokropte mlékem a nechte 10 minut nasáknout. V pánvi na lžíci másla opékejte zvolna dosklovita cibuli; trvá to asi 5 minut. K chlebu přidejte vejce, petrželku, klobásu vymáčknutou ze střívka, cibuli, osolte, opepřete a prsty propracujte tak, abyste rozmělnili hrudky z klobás.
Z nádivky tvořte navlhčenýma rukama koule o průměru asi 5 cm a skládejte je vedle sebe kolem dokola okrajů pekáče. Nádivku i kuře poklaďte zbylým máslem, pekáč dobře uzavřete a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi
na 50 minut doměkka a dozlatova. Po 20 minutách maso obraťte, případně mírně podlijte vodou. Na posledních 10 minut odklopte, aby maso zezlátlo. Nejlepší přílohou jsou bramboro- vé knedlíky nebo šišky.
NĚCO NAVÍC
Kupte dobré kuře, jedině tak si pochutnáte na dokonale šťavnaté pečínce.