Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře na másle s nádivkou
Kuře na másle s nádivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře na másle s nádivkou

3.6/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2749 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 223 g
Tuky 158 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Může to vypadat složitě, ale není. Kuře na másle je jednoduché a především lahodné. Pochutná se na něm celá rodina. Menším dětem kuře naporcujte, starší to pod dohledem dospělého mohou zkusit samy. Naučí se tak něco nového.

Související recepty

Suroviny

kuře 1 ks
velké (bio, selské nebo kukuřičné), cca 1,5 kg
sůl
máslo 100 g
nebo šišky či šťouchané brambory k podávání
Na nádivku
nakrájený na kostičky
mléko 100 ml
vejce 2 ks
rozšlehané
petrželka 2 hrsti
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Kuře rozporcujte na osm, respektive deset dílů – odkrojte stehna a ještě je v kloubu rozdělte napůl, z prsou odkrojte křidélka a odstraňte z nich v kloubu poslední třetí část (tu vyhoďte). Prsa oddělte od páteře a napříč přepulte. Maso řádně osolte a naskládejte v jedné vrstvě kůží dolů do středu většího pekáče vymazaného máslem.

2

Toustový chleba v míse pokropte mlékem a nechte 10 minut nasáknout. V pánvi na lžíci másla opékejte zvolna dosklovita cibuli; trvá to asi 5 minut. K chlebu přidejte vejce, petrželku, klobásu vymáčknutou ze střívka, cibuli, osolte, opepřete a prsty propracujte tak, abyste rozmělnili hrudky z klobás.

3

Z nádivky tvořte navlhčenýma rukama koule o průměru asi 5 cm a skládejte je vedle sebe kolem dokola okrajů pekáče. Nádivku i kuře poklaďte zbylým máslem, pekáč dobře uzavřete a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi
na 50 minut doměkka a dozlatova. Po 20 minutách maso obraťte, případně mírně podlijte vodou. Na posledních 10 minut odklopte, aby maso zezlátlo. Nejlepší přílohou jsou bramboro- vé knedlíky nebo šišky.

NĚCO NAVÍC
Kupte dobré kuře, jedině tak si pochutnáte na dokonale šťavnaté pečínce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/6

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...