Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
kure na paprice
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 99
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1400 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 100 g
Tuky 79 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječná kombinace kuřecího masa, sladké papriky a kysané smetany už natolik zdomácněla na našich sporácích, že jsme skoro zapomněli, že je slastným dědictvím rakousko-uherského mocnářství. V Maďarsku, zemi původu, připravují podobným způsobem také takzvaný kuřecí perkelt. Do jeho základu přidávají ještě čerstvé papriky nakrájené na kroužky a oloupané a taktéž pokrájené rajče. Jestli máte tyhle chutě rádi, určitě doporučujeme vyzkoušet!

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,5kg
máslo 60 g
paprika mletá sladká 1 PL
nebo rajčatové pyré
vývar kuřecí 1 l
mouka pšeničná hladká 2 PL
mléko
několik lžic na zředění

Postup

1

Kuře důkladně omyjte, osušte, rozdělte na porce a ty pak osolte.

2

Cibuli oloupejte a nakrájejte co nejvíc nadrobno. V kastrole rozehřejte máslo a opékejte cibulku, až zesklovatí a pěkně zvláční.

3

Cibulový základ odstavte ze sporáku. Teprve poté k němu přisypte papriku a nechte ji pěkně rozvonět v rozpáleném tuku.

4

Na cibulku s paprikou vložte připravené porce kuřecího masa, důkladně je obalte ve směsi a nechte minutku dvě zatáhnout.

5

Pokud chcete červenější šťávu, před vařením do ní ještě vmíchejte lžíci rajčatového pyré. Za chvíli je podlijte vývarem, zakryjte poklicí a duste na mírném ohni asi hodinu, až maso úplně změkne.

6

Hotové maso vyndejte z hrnce, paprikový základ odstavte z ohně.

7

V kysané smetaně rozmíchejte mouku. Směs můžete zředit trochou mléka (přibližně na hustotu palačinkového těsta). Tuto směs vlijte k základu a dobře ji v něm rozmíchejte, aby se neutvořily žmolky.

8

Vraťte na sporák a přiveďte k bodu varu. Stáhněte oheň a za stálého míchání smetanovou omáčku ještě asi deset minut vařte.

Na závěr ochutnejte, a je-li třeba, dotáhněte trochou soli.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Komentáře

Sundávám kůži z kuřete. Nemáme to rádi, ale jinak super
Renata
Šáchová

Doporučuji jen 1/2 litru vody!

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč