Báječná kombinace kuřecího masa, sladké papriky a kysané smetany už natolik zdomácněla na našich sporácích, že jsme skoro zapomněli, že je slastným dědictvím rakousko-uherského mocnářství. V Maďarsku, zemi původu, připravují podobným způsobem také takzvaný kuřecí perkelt. Do jeho základu přidávají ještě čerstvé papriky nakrájené na kroužky a oloupané a taktéž pokrájené rajče. Jestli máte tyhle chutě rádi, určitě doporučujeme vyzkoušet!
Suroviny
Postup
Kuře důkladně omyjte, osušte, rozdělte na porce a ty pak osolte.
Cibuli oloupejte a nakrájejte co nejvíc nadrobno. V kastrole rozehřejte máslo a opékejte cibulku, až zesklovatí a pěkně zvláční.
Cibulový základ odstavte ze sporáku. Teprve poté k němu přisypte papriku a nechte ji pěkně rozvonět v rozpáleném tuku.
Na cibulku s paprikou vložte připravené porce kuřecího masa, důkladně je obalte ve směsi a nechte minutku dvě zatáhnout.
Pokud chcete červenější šťávu, před vařením do ní ještě vmíchejte lžíci rajčatového pyré. Za chvíli je podlijte vývarem, zakryjte poklicí a duste na mírném ohni asi hodinu, až maso úplně změkne.
Hotové maso vyndejte z hrnce, paprikový základ odstavte z ohně.
V kysané smetaně rozmíchejte mouku. Směs můžete zředit trochou mléka (přibližně na hustotu palačinkového těsta). Tuto směs vlijte k základu a dobře ji v něm rozmíchejte, aby se neutvořily žmolky.
Vraťte na sporák a přiveďte k bodu varu. Stáhněte oheň a za stálého míchání smetanovou omáčku ještě asi deset minut vařte.
Na závěr ochutnejte, a je-li třeba, dotáhněte trochou soli.
Komentáře
17.04.2010 12:48
kuře
10.09.2016 21:24
Doporučuji jen 1/2 litru vody
Doporučuji jen 1/2 litru vody!