0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře na tymiánu se šťouchanými bramborami

kuře na tymiánu se šťouchyným bramborem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Kuře na tymiánu se šťouchanými bramborami

4 / 5. Počet hodnocení: 43
Do 30 minut Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1933 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 198 g
Tuky 105 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I něco tak obyčejného, jako je pečené kuře, se dá připravit s velkou parádou. Šéfkuchař pražské restaurace Imperial Zdeněk Pohlreich ho peče na tymiánu a podává s nejlepšími šťouchanými bramborami, jaké znáte!

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,4 kg
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
tymián 3 snítka
citronová štáva
z půlky citronu
med 50 g
květový
máslo 60 g
máslo
na zjemnění výpeku
polníček
k podávání
Na šťouchané brambory
brambory 700 g
oloupané
cibule 1 ks
malá
máslo 60 g
pažitka 1 svazek
sůl
pepř

Postup

1

OSOLTE
Kupte chlazené kuře, ideálně v biokvalitě, o váze zhruba 1,4 kg. Důkladně ho omyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovými utěrkami a pak zvenku i zevnitř hodně osolte, nejlépe mořskou solí z mlýnku. Okořeňte čerstvě mletým pepřem.

nasolení kuřete

2

SVAŽTE
Kuře svažte, aby se maso nevysušovalo. Přidejte máslo, trochu dejte do břišní dutiny, část na kůži. Pak kuře položte do pekáčku – prsíčky dolů a nejlépe na mřížku, podlijte vodou a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C.

svázání kuřete

3

PŘELÉVEJTE
Kuře pravidelně přelévejte šťávou, dobře to jde například s malou naběračkou; výpek už neřeďte vodou. Zhruba po půl hodině kuře obraťte, přidejte odrhnuté lístky tymiánu, šťávu z citronu a pečte dalších 30 minut dozlatova.

polévání kuřete

4

PŘIDEJTE MED
Pět minut před koncem pečení vmíchejte do výpeku med a teplotu v troubě zvyšte na 200–220 °C – med při potírání krásně zkaramelizuje. Hotové kuře naporcujte. Vypečenou šťávu postavte na mírný plamen a povařte ji, aby zkoncentrovala, pak ji zjemněte máslem.

přidání medu

5

OSMAHNĚTE
Během pečení kuřete připravte přílohu. Brambory pokrájejte a dejte vařit do osolené vody. Cibuli nasekejte najemno a osmahněte na másle dozlatova; za občasného míchání ji můžete opékat i deset minut. Když se lehce přismahne, nevadí – šťouchané brambory budou mít lepší chuť.

osmažení cibule

6

ROZŠŤOUCHEJTE
Brambory sceďte, rozšťouchejte, přidejte k nim cibulku i jemně pokrájenou pažitku a důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké, s kouskem kuřete a přelité šťávou z výpeku. Ozdobte čerstvými listy polníčku – ke kuřeti se skvěle hodí.

šťouchání brambor

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit