0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí čaj
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2228 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 203 g
Tuky 42 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka je ideální pro kuchaře-hračičky. Čas strávený povářením, cezením a chlazením ale stojí za to.

Suroviny

česnek 1
palička
rostlinný olej 4 ČL
cibule 1 ks
nasekaná
chilli paprička 1 ks
velká, na plátky
zázvor (čerstvý) 1 ČL
nasekaný, čerstvý
pepř mletý 1 ČL
čerstvě mletý
pepř 1 ČL
čerstvý sečuánský mletý
Šao-sing či suché sherry
2 ks
kaffirová limeta natrhané listy (či sušená)
jarní cibulka 2 ks
nasekaná
vývar kuřecí 1,5 l
sójová omáčka 3 PL
světlá
rybí omáčka 2 PL
limetová šťáva 2 PL
přecezená
Do polévky
houby 4 ks
čerstvé boltcovitky (nebo-li Jidášovo ucho), na kousky
nudle 120 g
vaječné, uvařené (zvolíte-li čerstvé, přidejte do těsta prosátý černý pepř)
uvařená, vykostěná, natrhaná na kousky
houby 100 g
enoki (občas prodáva např. Japa, nebo lze nahradit séjovými výhonky)
pažitka 8
stonků, nastříhané
řeřicha 8 PL
koriandr čerstvý 2 PL
posekaný

1 Zahřejte troubu na 180 °C, česnek zabalte do alobalu a pečte 30 minut, aby změkl. Nechte zchladnout, vyloupejte stroužky a pokrájejte je na tenké plátky.

2 V hrnci s dvojitým dnem (či se silným dnem) zahřejte olej a orestujte na něm cibuli, chilli a zázvor, dokud nezačnou měnit barvu. Vmíchejte oba pepře, pak přilijte rýžové víno. Až začne vřít, sundejte hrnec z ohně. Přidejte plátky česneku, limetové listy, jarní cibulku,
vývar a sójovku. Na mírném ohni přiveďte k varu a nechte hodinu probublávat;děrovanou lžící sbírejte pěnu. Tekutina nesmí prudce vřít, aby nebyla kalná.

3 Kuřecí čaj proceďte sítkem vyloženým mušelínem, aby byl naprosto čistý. Obsah síta vyhoďte. Vývar nechte zchladnout a dejte do chladničky. Pak z povrchu seberte ztuhlý tuk a vývar znovu přeceďte přes sítko s mušelínem. Ohřejte. Vmíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a tři minuty povařte. Je-li třeba, dochuťte.

4 Ingredience do polévky rozdělte do 4 šálků či misek a zalijte horkým kuřecím čajem. Promíchejte hůlkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na nudle: 250 g polohrubé mouky, 3 velká vejce, 1 lžíce olivového oleje, špetku mořské soli; rýžovou mouku na podsypání. Pracujte strojkem na těstoviny a kráječem na špagety.

 

 

Recept je převzatý z kuchařky Vaří šéfkuchaři (Ikar).

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč