0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí čaj
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2228 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 203 g
Tuky 42 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka je ideální pro kuchaře-hračičky. Čas strávený povářením, cezením a chlazením ale stojí za to.

Suroviny

česnek 1
palička
rostlinný olej 4 ČL
cibule 1 ks
nasekaná
chilli paprička 1 ks
velká, na plátky
zázvor (čerstvý) 1 ČL
nasekaný, čerstvý
pepř mletý 1 ČL
čerstvě mletý
pepř 1 ČL
čerstvý sečuánský mletý
víno rýžové 3 PL
Šao-sing či suché sherry
2 ks
kaffirová limeta natrhané listy (či sušená)
jarní cibulka 2 ks
nasekaná
vývar kuřecí 1.5 l
sójová omáčka 3 PL
světlá
rybí omáčka 2 PL
limetová šťáva 2 PL
přecezená
Do polévky
houby 4 ks
čerstvé boltcovitky (nebo-li Jidášovo ucho), na kousky
nudle 120 g
vaječné, uvařené (zvolíte-li čerstvé, přidejte do těsta prosátý černý pepř)
kuřecí prsa 300 g
uvařená, vykostěná, natrhaná na kousky
houby 100 g
enoki (občas prodáva např. Japa, nebo lze nahradit séjovými výhonky)
pažitka 8
stonků, nastříhané
řeřicha 8 PL
koriandr čerstvý 2 PL
posekaný

1 Zahřejte troubu na 180 °C, česnek zabalte do alobalu a pečte 30 minut, aby změkl. Nechte zchladnout, vyloupejte stroužky a pokrájejte je na tenké plátky.

2 V hrnci s dvojitým dnem (či se silným dnem) zahřejte olej a orestujte na něm cibuli, chilli a zázvor, dokud nezačnou měnit barvu. Vmíchejte oba pepře, pak přilijte rýžové víno. Až začne vřít, sundejte hrnec z ohně. Přidejte plátky česneku, limetové listy, jarní cibulku,
vývar a sójovku. Na mírném ohni přiveďte k varu a nechte hodinu probublávat;děrovanou lžící sbírejte pěnu. Tekutina nesmí prudce vřít, aby nebyla kalná.

3 Kuřecí čaj proceďte sítkem vyloženým mušelínem, aby byl naprosto čistý. Obsah síta vyhoďte. Vývar nechte zchladnout a dejte do chladničky. Pak z povrchu seberte ztuhlý tuk a vývar znovu přeceďte přes sítko s mušelínem. Ohřejte. Vmíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a tři minuty povařte. Je-li třeba, dochuťte.

4 Ingredience do polévky rozdělte do 4 šálků či misek a zalijte horkým kuřecím čajem. Promíchejte hůlkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na nudle: 250 g polohrubé mouky, 3 velká vejce, 1 lžíce olivového oleje, špetku mořské soli; rýžovou mouku na podsypání. Pracujte strojkem na těstoviny a kráječem na špagety.

 

 

Recept je převzatý z kuchařky Vaří šéfkuchaři (Ikar).

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit