Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí čaj
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2228 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 203 g
Tuky 42 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka je ideální pro kuchaře-hračičky. Čas strávený povářením, cezením a chlazením ale stojí za to.

Související recepty

Suroviny

palička
rostlinný olej 4 ČL
nasekaná
velká, na plátky
zázvor (čerstvý) 1 ČL
nasekaný, čerstvý
pepř mletý 1 ČL
čerstvě mletý
pepř 1 ČL
čerstvý sečuánský mletý
Šao-sing či suché sherry
2 ks
kaffirová limeta natrhané listy (či sušená)
jarní cibulka 2 ks
nasekaná
vývar kuřecí 1,5 l
sójová omáčka 3 PL
světlá
rybí omáčka 2 PL
limetová šťáva 2 PL
přecezená
Do polévky
houby 4 ks
čerstvé boltcovitky (nebo-li Jidášovo ucho), na kousky
nudle 120 g
vaječné, uvařené (zvolíte-li čerstvé, přidejte do těsta prosátý černý pepř)
uvařená, vykostěná, natrhaná na kousky
houby 100 g
enoki (občas prodáva např. Japa, nebo lze nahradit séjovými výhonky)
pažitka 8
stonků, nastříhané
řeřicha 8 PL
koriandr čerstvý 2 PL
posekaný

Postup

1

Zahřejte troubu na 180 °C, česnek zabalte do alobalu a pečte 30 minut, aby změkl. Nechte zchladnout, vyloupejte stroužky a pokrájejte je na tenké plátky.

2

V hrnci s dvojitým dnem (či se silným dnem) zahřejte olej a orestujte na něm cibuli, chilli a zázvor, dokud nezačnou měnit barvu. Vmíchejte oba pepře, pak přilijte rýžové víno. Až začne vřít, sundejte hrnec z ohně. Přidejte plátky česneku, limetové listy, jarní cibulku,
vývar a sójovku. Na mírném ohni přiveďte k varu a nechte hodinu probublávat;děrovanou lžící sbírejte pěnu. Tekutina nesmí prudce vřít, aby nebyla kalná.

3

Kuřecí čaj proceďte sítkem vyloženým mušelínem, aby byl naprosto čistý. Obsah síta vyhoďte. Vývar nechte zchladnout a dejte do chladničky. Pak z povrchu seberte ztuhlý tuk a vývar znovu přeceďte přes sítko s mušelínem. Ohřejte. Vmíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a tři minuty povařte. Je-li třeba, dochuťte.

4

Ingredience do polévky rozdělte do 4 šálků či misek a zalijte horkým kuřecím čajem. Promíchejte hůlkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na nudle: 250 g polohrubé mouky, 3 velká vejce, 1 lžíce olivového oleje, špetku mořské soli; rýžovou mouku na podsypání. Pracujte strojkem na těstoviny a kráječem na špagety.

Recept je převzatý z kuchařky Vaří šéfkuchaři (Ikar).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Apetit magazín

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit

Zkuste si představit Vánoce bez strouhanky. Co byste dělali s kaprem nebo řízky? Tahle nenápadná, ale nepostradatelná ingredience si vydobyla pevné místo v české kuchyni – a to nejen o svátcích. Ať už jde o smažené dobroty, zahuštění...