0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí supreme se zeleninou na cideru & estragonovou omáčkou

Kuřecí supreme se zeleninou na cideru & estragonovou omáčkou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Kuřecí supreme se zeleninou na cideru & estragonovou omáčkou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Pro zkušené 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1014 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 61 g
Tuky 69 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šéfkuchař Zdeněk Marcín, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu, vám ukáže, jak připravit ten nejšťavnatější kuřecí steak na světě a k němu glazovanou zeleninu a bylinkovou omáčku. A to všechno za necelou půlhodinku!

Supreme (z francouzštiny) není jméno pokrmu, ale název drůbeží porce, z níž se dá připravit opravdu šťavnatý kuřecí steak. Díky kosti a výšce masa se totiž při přípravě ani trochu nevysuší. Základem však je kvalitní kuře, které má dostatek tuku.

Kuřecí supreme se zeleninou zvládnete udělat za chvilku, což je skvělé, ale současně i trochu nebezpečné. „Musíte připravit všechny složky pokrmu najednou, jinak vám celer v zelenině zbledne a ztratí barvu,“ říká šéfkuchař. Začněte masem, když je máte v troubě, pokračujte omáčkou a zeleninu nechte nakonec, až bude steak odpočívat.

Pokud si nevěříte, blanšírujte celer předem (krátce ho povařte a pak prudce zchlaďte v ledové vodě) a přidejte před podáváním. „Použití cideru je můj vynález, má zajímavou chuť a dává pokrmu příjemný jablečný šmrnc,“ dodává Zdeněk Marcín. 

 

Suroviny

kuře 1 ks
zbylý skelet kuřete a letky zpracujte do vývaru, stehna upečte
máslo 2 PL
propuštené
sůl
pepř
NA ZELENINU
máslo 1 PL
šalotka 1 ks
nakrájená nadrobno
petržel 1 ks
nakrájená na hranolky
mrkev 1 ks
nakrájená na hranolky
krupicový cukr 1 PL
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
cider 100 ml
suššího typu
petrželka 1 PL
nasekaná nadrobno
muškátový oříšek
NA OMÁČKU
máslo 1 PL
šalotka 1 ks
nasekaná najemno
estragon 4 snítky
lístky a stonky zvlášť
cider 200 ml
suššího typu
smetana ke šlehání 50 ml

Postup

1

Správné porcováni kuřete
Připravte si opravdu ostrý nůž a kuře položte prsíčky nahoru. Potom odřízněte v kloubu letky.

Porcování kuřete - krok 1 - odříznutí křídel
ZDROJ: Apetitonline.cz
2

Odřízněte celá stehna - klouby vždy objeďte nožem, potom stehno vyklouběte a dořízněte.

Porcování kuřete - krok 2-  odříznutí stehen
ZDROJ: Apetitonline.cz
3

Kuře položte prsíčky nahoru a veďte řez podél prsní kosti po celé délce. Čistým řezem obkrojte žebra.

Porcování kuřete - krok 3 -  naříznutí podél prsní kosti
ZDROJ: Apetitonline.cz
4

Vyřízněte oba celé prsní řízky i se zbytky křídel. Nakonec obřízněte kosti tak, abyste je uvolnili, ale neodřízli. Troubu předehřejte na 180°C.

Porcování kuřete - krok 4 -  oddělení supreme
ZDROJ: Apetitonline.cz
5

Příprava kuřecích steaků
Steaky osolte a opepřete z obou stran. V pánvi rozehřejte tuk, vložte na ni steaky kůží dolů a na středním plameni je opékejte asi 3 minuty.

Kuřecí supreme - krok 1 - opékání masa
ZDROJ: Apetitonline.cz
6

Zkontrolujte, zda je kůže opečená pěkně dozlatova a vypekl se z ní všechen přebytečný tuk. Pokud se tak stalo, obraťte maso kůží nahoru.

Kuřecí supreme - krok 2 - kontrola masa při opékání
ZDROJ: Apetitonline.cz
7

Maso opečte i z druhé strany, přendejte je do pekáčku vyloženého pečicím papírem kůží nahoru a pečte 10–12 minut (podle velikosti steaku). Hotové steaky nechte chvilku odpočinout.

Kuřecí supreme - krok 3 - maso na pánvi
ZDROJ: Apetitonline.cz
8

Zelenina na cideru
Ve středně velkém rendlíku se silným dnem nechte na mírném plameni zvolna rozpustit máslo.

 
Zelenina na cideru - krok 1 - rozpuštění másla
ZDROJ: Apetitonline.cz
9

Až začne máslo jemně pěnit, přidejte nakrájenou šalotku a nechte ji rozvonět asi minutu.

Zelenina na cideru - krok 2 - přidání cibule
ZDROJ: Apetitonline.cz
10

Celá příprava probíhá na mírném ohni za stálého míchání; zelenina nesmí zhnědnout!

Zelenina na cideru - krok 3 -  míchání cibule
ZDROJ: Apetitonline.cz
11

Potom, vždy po minutě, přidávejte nakrájenou petržel a mrkev a stále míchejte. Zasypte cukrem, nechte ho zkaramelizovat a nakonec přisypte řapíkatý celer a ještě minutu míchejte. Zeleninu osolte a opepřete.

Zelenina na cideru - krok 4 - restování zeleniny
ZDROJ: Apetitonline.cz
12

Vše zalijte ciderem. Přiklopte poklicí, poduste do poloměkka, odklopte a odvařte tekutinu do sirupovité konzistence (pokud je už zelenina příliš měkká, vyjměte ji na talíř a tekutinu odvařte bez ní).

Zelenina na cideru - krok 5 - přidání cideru
ZDROJ: Apetitonline.cz
13

Nakonec přidejte petrželku a muškátový oříšek (jedno dvě strouhnutí). Ochutnejte, případně dochuťte solí a pepřem – zelenina by měla být pěkně křupavá a krásně barevná. Okamžitě ji podávejte!

Zelenina na cideru - krok 6 - ochucení zeleniny
ZDROJ: Apetitonline.cz
14

Omáčka s estragonem
V rendlíku rozpusťte máslo. Až začne pěnit, přidejte šalotku, pomalu ji minutu opékejte. Pak vhoďte stonky estragonu a po minutě zalijte ciderem. Povařte dohusta a zalijte smetanou.

 
Estragonová omáčka - krok 1 - přidání smetany
ZDROJ: Apetitonline.cz
15

Tekutinu opět odvařte, aby mírně zhoustla, potom omáčku přeceďte přes jemné sítko, ale neprotlačujte. Ochutnejte a případně dosolte.

Estragonová omáčka - krok 2 - pasírování omáčky
ZDROJ: Apetitonline.cz
16

Nakonec přisypte jemně nasekané estragonové lístky a vše zlehka promíchejte. Omáčka by měla mít mírně navinulou, jablečnou příchuť s výrazným estragonovým akcentem.

Estragonová omáčka - krok 3 - ochucení omáčky
ZDROJ: Apetitonline.cz
17

Dokončení
Když máte všechny složky pokrmu hotové, maso nakrájejte na silnější plátky (budou se lépe jíst a zkontrolujete, zda jsou uvnitř propečené), naaranžujte je na zeleninu a přelijte omáčkou.

 
Kuřecí supreme - servírování
ZDROJ: Apetitonline.cz

Související články

Jak na to: porcování kuřete
  • Tipy a triky

Jak na to: porcování kuřete

Kuchař, který umí zužitkovat všechno, si zaslouží úctu. Zrovna kuře se dá využít se vším všudy. Než začnete vařit, musíte ho však správně naporcovat. ...
5 večeří: kuře pro každý den
  • Tipy a triky

5 večeří: kuře pro každý den

Potřebujete uvařit snadnou večeři? Kupte kus kuřete a pusťte se do toho – inspiraci najdete v následujících receptech. Zaručujeme, že těstoviny s kuřecími kousky i grilované paličky se stanou vašimi nejmilejšími jídly.   ...

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit