Šéfkuchař Zdeněk Marcín, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu, vám ukáže, jak připravit ten nejšťavnatější kuřecí steak na světě a k němu glazovanou zeleninu a bylinkovou omáčku. A to všechno za necelou půlhodinku!
Suroviny
Postup
Správné porcováni kuřete
Připravte si opravdu ostrý nůž a kuře položte prsíčky nahoru. Potom odřízněte v kloubu letky.
Odřízněte celá stehna - klouby vždy objeďte nožem, potom stehno vyklouběte a dořízněte.
Kuře položte prsíčky nahoru a veďte řez podél prsní kosti po celé délce. Čistým řezem obkrojte žebra.
Vyřízněte oba celé prsní řízky i se zbytky křídel. Nakonec obřízněte kosti tak, abyste je uvolnili, ale neodřízli. Troubu předehřejte na 180°C.
Příprava kuřecích steaků
Steaky osolte a opepřete z obou stran. V pánvi rozehřejte tuk, vložte na ni steaky kůží dolů a na středním plameni je opékejte asi 3 minuty.
Zkontrolujte, zda je kůže opečená pěkně dozlatova a vypekl se z ní všechen přebytečný tuk. Pokud se tak stalo, obraťte maso kůží nahoru.
Maso opečte i z druhé strany, přendejte je do pekáčku vyloženého pečicím papírem kůží nahoru a pečte 10–12 minut (podle velikosti steaku). Hotové steaky nechte chvilku odpočinout.
Zelenina na cideru
Ve středně velkém rendlíku se silným dnem nechte na mírném plameni zvolna rozpustit máslo.
Až začne máslo jemně pěnit, přidejte nakrájenou šalotku a nechte ji rozvonět asi minutu.
Celá příprava probíhá na mírném ohni za stálého míchání; zelenina nesmí zhnědnout!
Potom, vždy po minutě, přidávejte nakrájenou petržel a mrkev a stále míchejte. Zasypte cukrem, nechte ho zkaramelizovat a nakonec přisypte řapíkatý celer a ještě minutu míchejte. Zeleninu osolte a opepřete.
Vše zalijte ciderem. Přiklopte poklicí, poduste do poloměkka, odklopte a odvařte tekutinu do sirupovité konzistence (pokud je už zelenina příliš měkká, vyjměte ji na talíř a tekutinu odvařte bez ní).
Nakonec přidejte petrželku a muškátový oříšek (jedno dvě strouhnutí). Ochutnejte, případně dochuťte solí a pepřem – zelenina by měla být pěkně křupavá a krásně barevná. Okamžitě ji podávejte!
Omáčka s estragonem
V rendlíku rozpusťte máslo. Až začne pěnit, přidejte šalotku, pomalu ji minutu opékejte. Pak vhoďte stonky estragonu a po minutě zalijte ciderem. Povařte dohusta a zalijte smetanou.
Tekutinu opět odvařte, aby mírně zhoustla, potom omáčku přeceďte přes jemné sítko, ale neprotlačujte. Ochutnejte a případně dosolte.
Nakonec přisypte jemně nasekané estragonové lístky a vše zlehka promíchejte. Omáčka by měla mít mírně navinulou, jablečnou příchuť s výrazným estragonovým akcentem.
Dokončení
Když máte všechny složky pokrmu hotové, maso nakrájejte na silnější plátky (budou se lépe jíst a zkontrolujete, zda jsou uvnitř propečené), naaranžujte je na zeleninu a přelijte omáčkou.
TIPY ŠÉFKUCHAŘE
- Supreme (z francouzštiny) není jméno pokrmu, ale název drůbeží porce, z níž se dá připravit opravdu šťavnatý kuřecí steak. Díky kosti a výšce masa se totiž při přípravě ani trochu nevysuší. Základem však je kvalitní kuře, které má dostatek tuku.
- Kuřecí supreme se zeleninou zvládnete udělat za chvilku, což je skvělé, ale současně i trochu nebezpečné. „Musíte připravit všechny složky pokrmu najednou, jinak vám celer v zelenině zbledne a ztratí barvu,“ říká šéfkuchař. Začněte masem, když je máte v troubě, pokračujte omáčkou a zeleninu nechte nakonec, až bude steak odpočívat.
- Pokud si nevěříte, blanšírujte celer předem (krátce ho povařte a pak prudce zchlaďte v ledové vodě) a přidejte před podáváním. „Použití cideru je můj vynález, má zajímavou chuť a dává pokrmu příjemný jablečný šmrnc,“ dodává Zdeněk Marcín.