0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí supreme se zeleninou na cideru & estragonovou omáčkou

Kuřecí supreme se zeleninou na cideru & estragonovou omáčkou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Kuřecí supreme se zeleninou na cideru & estragonovou omáčkou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Pro zkušené 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1014 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 61 g
Tuky 69 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šéfkuchař Zdeněk Marcín, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu, vám ukáže, jak připravit ten nejšťavnatější kuřecí steak na světě a k němu glazovanou zeleninu a bylinkovou omáčku. A to všechno za necelou půlhodinku!

Supreme (z francouzštiny) není jméno pokrmu, ale název drůbeží porce, z níž se dá připravit opravdu šťavnatý kuřecí steak. Díky kosti a výšce masa se totiž při přípravě ani trochu nevysuší. Základem však je kvalitní kuře, které má dostatek tuku.

Kuřecí supreme se zeleninou zvládnete udělat za chvilku, což je skvělé, ale současně i trochu nebezpečné. „Musíte připravit všechny složky pokrmu najednou, jinak vám celer v zelenině zbledne a ztratí barvu,“ říká šéfkuchař. Začněte masem, když je máte v troubě, pokračujte omáčkou a zeleninu nechte nakonec, až bude steak odpočívat.

Pokud si nevěříte, blanšírujte celer předem (krátce ho povařte a pak prudce zchlaďte v ledové vodě) a přidejte před podáváním. „Použití cideru je můj vynález, má zajímavou chuť a dává pokrmu příjemný jablečný šmrnc,“ dodává Zdeněk Marcín. 

 

Suroviny

kuře 1 ks
zbylý skelet kuřete a letky zpracujte do vývaru, stehna upečte
máslo 2 PL
propuštené
sůl
pepř
NA ZELENINU
máslo 1 PL
šalotka 1 ks
nakrájená nadrobno
petržel 1 ks
nakrájená na hranolky
mrkev 1 ks
nakrájená na hranolky
krupicový cukr 1 PL
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
cider 100 ml
suššího typu
petrželka 1 PL
nasekaná nadrobno
muškátový oříšek
NA OMÁČKU
máslo 1 PL
šalotka 1 ks
nasekaná najemno
estragon 4 snítky
lístky a stonky zvlášť
cider 200 ml
suššího typu
smetana ke šlehání 50 ml

Postup

1

Správné porcováni kuřete
Připravte si opravdu ostrý nůž a kuře položte prsíčky nahoru. Potom odřízněte v kloubu letky.

Porcování kuřete - krok 1 - odříznutí křídel
ZDROJ: Apetitonline.cz
2

Odřízněte celá stehna - klouby vždy objeďte nožem, potom stehno vyklouběte a dořízněte.

Porcování kuřete - krok 2-  odříznutí stehen
ZDROJ: Apetitonline.cz
3

Kuře položte prsíčky nahoru a veďte řez podél prsní kosti po celé délce. Čistým řezem obkrojte žebra.

Porcování kuřete - krok 3 -  naříznutí podél prsní kosti
ZDROJ: Apetitonline.cz
4

Vyřízněte oba celé prsní řízky i se zbytky křídel. Nakonec obřízněte kosti tak, abyste je uvolnili, ale neodřízli. Troubu předehřejte na 180°C.

Porcování kuřete - krok 4 -  oddělení supreme
ZDROJ: Apetitonline.cz
5

Příprava kuřecích steaků
Steaky osolte a opepřete z obou stran. V pánvi rozehřejte tuk, vložte na ni steaky kůží dolů a na středním plameni je opékejte asi 3 minuty.

Kuřecí supreme - krok 1 - opékání masa
ZDROJ: Apetitonline.cz
6

Zkontrolujte, zda je kůže opečená pěkně dozlatova a vypekl se z ní všechen přebytečný tuk. Pokud se tak stalo, obraťte maso kůží nahoru.

Kuřecí supreme - krok 2 - kontrola masa při opékání
ZDROJ: Apetitonline.cz
7

Maso opečte i z druhé strany, přendejte je do pekáčku vyloženého pečicím papírem kůží nahoru a pečte 10–12 minut (podle velikosti steaku). Hotové steaky nechte chvilku odpočinout.

Kuřecí supreme - krok 3 - maso na pánvi
ZDROJ: Apetitonline.cz
8

Zelenina na cideru
Ve středně velkém rendlíku se silným dnem nechte na mírném plameni zvolna rozpustit máslo.

 
Zelenina na cideru - krok 1 - rozpuštění másla
ZDROJ: Apetitonline.cz
9

Až začne máslo jemně pěnit, přidejte nakrájenou šalotku a nechte ji rozvonět asi minutu.

Zelenina na cideru - krok 2 - přidání cibule
ZDROJ: Apetitonline.cz
10

Celá příprava probíhá na mírném ohni za stálého míchání; zelenina nesmí zhnědnout!

Zelenina na cideru - krok 3 -  míchání cibule
ZDROJ: Apetitonline.cz
11

Potom, vždy po minutě, přidávejte nakrájenou petržel a mrkev a stále míchejte. Zasypte cukrem, nechte ho zkaramelizovat a nakonec přisypte řapíkatý celer a ještě minutu míchejte. Zeleninu osolte a opepřete.

Zelenina na cideru - krok 4 - restování zeleniny
ZDROJ: Apetitonline.cz
12

Vše zalijte ciderem. Přiklopte poklicí, poduste do poloměkka, odklopte a odvařte tekutinu do sirupovité konzistence (pokud je už zelenina příliš měkká, vyjměte ji na talíř a tekutinu odvařte bez ní).

Zelenina na cideru - krok 5 - přidání cideru
ZDROJ: Apetitonline.cz
13

Nakonec přidejte petrželku a muškátový oříšek (jedno dvě strouhnutí). Ochutnejte, případně dochuťte solí a pepřem – zelenina by měla být pěkně křupavá a krásně barevná. Okamžitě ji podávejte!

Zelenina na cideru - krok 6 - ochucení zeleniny
ZDROJ: Apetitonline.cz
14

Omáčka s estragonem
V rendlíku rozpusťte máslo. Až začne pěnit, přidejte šalotku, pomalu ji minutu opékejte. Pak vhoďte stonky estragonu a po minutě zalijte ciderem. Povařte dohusta a zalijte smetanou.

 
Estragonová omáčka - krok 1 - přidání smetany
ZDROJ: Apetitonline.cz
15

Tekutinu opět odvařte, aby mírně zhoustla, potom omáčku přeceďte přes jemné sítko, ale neprotlačujte. Ochutnejte a případně dosolte.

Estragonová omáčka - krok 2 - pasírování omáčky
ZDROJ: Apetitonline.cz
16

Nakonec přisypte jemně nasekané estragonové lístky a vše zlehka promíchejte. Omáčka by měla mít mírně navinulou, jablečnou příchuť s výrazným estragonovým akcentem.

Estragonová omáčka - krok 3 - ochucení omáčky
ZDROJ: Apetitonline.cz
17

Dokončení
Když máte všechny složky pokrmu hotové, maso nakrájejte na silnější plátky (budou se lépe jíst a zkontrolujete, zda jsou uvnitř propečené), naaranžujte je na zeleninu a přelijte omáčkou.

 
Kuřecí supreme - servírování
ZDROJ: Apetitonline.cz

Související články

Apetit magazín

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč