Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí supreme se zeleninou na cideru & estragonovou omáčkou
Kuřecí supreme se zeleninou na cideru & estragonovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí supreme se zeleninou na cideru & estragonovou omáčkou

4.4/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Pro zkušené Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1014 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 61 g
Tuky 69 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šéfkuchař Zdeněk Marcín, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu, vám ukáže, jak připravit ten nejšťavnatější kuřecí steak na světě a k němu glazovanou zeleninu a bylinkovou omáčku. A to všechno za necelou půlhodinku!

Suroviny

kuře 1 ks
zbylý skelet kuřete a letky zpracujte do vývaru, stehna upečte
propuštené
sůl
pepř
NA ZELENINU
nakrájená nadrobno
petržel 1 ks
nakrájená na hranolky
mrkev 1 ks
nakrájená na hranolky
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
cider 100 ml
suššího typu
petrželka 1 PL
nasekaná nadrobno
NA OMÁČKU
nasekaná najemno
estragon 4 snítky
lístky a stonky zvlášť
cider 200 ml
suššího typu

Postup

1

Správné porcováni kuřete
Připravte si opravdu ostrý nůž a kuře položte prsíčky nahoru. Potom odřízněte v kloubu letky.

Porcování kuřete – křídla
ZDROJ: Apetit
2

Odřízněte celá stehna - klouby vždy objeďte nožem, potom stehno vyklouběte a dořízněte.

Porcování kuřete – odříznutí stehen
ZDROJ: Apetit
3

Kuře položte prsíčky nahoru a veďte řez podél prsní kosti po celé délce. Čistým řezem obkrojte žebra.

Porcování kuřete – naříznutí podél hrudní kosti
ZDROJ: Apetit
4

Vyřízněte oba celé prsní řízky i se zbytky křídel. Nakonec obřízněte kosti tak, abyste je uvolnili, ale neodřízli. Troubu předehřejte na 180°C.

Porcování kuřete – oddělení supreme
ZDROJ: Apetit
5

Příprava kuřecích steaků
Steaky osolte a opepřete z obou stran. V pánvi rozehřejte tuk, vložte na ni steaky kůží dolů a na středním plameni je opékejte asi 3 minuty.

Kuřecí supreme - opékání masa
ZDROJ: Apetit
6

Zkontrolujte, zda je kůže opečená pěkně dozlatova a vypekl se z ní všechen přebytečný tuk. Pokud se tak stalo, obraťte maso kůží nahoru.

Kuřecí supreme - kontrola masa při opékání
ZDROJ: Apetit
7

Maso opečte i z druhé strany, přendejte je do pekáčku vyloženého pečicím papírem kůží nahoru a pečte 10–12 minut (podle velikosti steaku). Hotové steaky nechte chvilku odpočinout.

Kuřecí supreme - maso na pánvi
ZDROJ: Apetit
8

Zelenina na cideru
Ve středně velkém rendlíku se silným dnem nechte na mírném plameni zvolna rozpustit máslo.

 
Zelenina na cideru - rozpuštění másla
ZDROJ: Apetit
9

Až začne máslo jemně pěnit, přidejte nakrájenou šalotku a nechte ji rozvonět asi minutu.

Zelenina na cideru - přidání cibule
ZDROJ: Apetit
10

Celá příprava probíhá na mírném ohni za stálého míchání; zelenina nesmí zhnědnout!

Zelenina na cideru - míchání cibule
ZDROJ: Apetit
11

Potom, vždy po minutě, přidávejte nakrájenou petržel a mrkev a stále míchejte. Zasypte cukrem, nechte ho zkaramelizovat a nakonec přisypte řapíkatý celer a ještě minutu míchejte. Zeleninu osolte a opepřete.

Zelenina na cideru - restování zeleniny
ZDROJ: Apetit
12

Vše zalijte ciderem. Přiklopte poklicí, poduste do poloměkka, odklopte a odvařte tekutinu do sirupovité konzistence (pokud je už zelenina příliš měkká, vyjměte ji na talíř a tekutinu odvařte bez ní).

Zelenina na cideru - přidání cideru
ZDROJ: Apetit
13

Nakonec přidejte petrželku a muškátový oříšek (jedno dvě strouhnutí). Ochutnejte, případně dochuťte solí a pepřem – zelenina by měla být pěkně křupavá a krásně barevná. Okamžitě ji podávejte!

Zelenina na cideru - ochucení zeleniny
ZDROJ: Apetit
14

Omáčka s estragonem
V rendlíku rozpusťte máslo. Až začne pěnit, přidejte šalotku, pomalu ji minutu opékejte. Pak vhoďte stonky estragonu a po minutě zalijte ciderem. Povařte dohusta a zalijte smetanou.

 
Estragonová omáčka - přidání smetany
ZDROJ: Apetit
15

Tekutinu opět odvařte, aby mírně zhoustla, potom omáčku přeceďte přes jemné sítko, ale neprotlačujte. Ochutnejte a případně dosolte.

Estragonová omáčka - pasírování omáčky
ZDROJ: Apetit
16

Nakonec přisypte jemně nasekané estragonové lístky a vše zlehka promíchejte. Omáčka by měla mít mírně navinulou, jablečnou příchuť s výrazným estragonovým akcentem.

Estragonová omáčka - ochucení omáčky
ZDROJ: Apetit
17

Dokončení
Když máte všechny složky pokrmu hotové, maso nakrájejte na silnější plátky (budou se lépe jíst a zkontrolujete, zda jsou uvnitř propečené), naaranžujte je na zeleninu a přelijte omáčkou.

 
Kuřecí supreme se zeleninou na cideru & estragonovou omáčkou – podávání
ZDROJ: Apetit

TIPY ŠÉFKUCHAŘE

  • Supreme (z francouzštiny) není jméno pokrmu, ale název drůbeží porce, z níž se dá připravit opravdu šťavnatý kuřecí steak. Díky kosti a výšce masa se totiž při přípravě ani trochu nevysuší. Základem však je kvalitní kuře, které má dostatek tuku.
  • Kuřecí supreme se zeleninou zvládnete udělat za chvilku, což je skvělé, ale současně i trochu nebezpečné. „Musíte připravit všechny složky pokrmu najednou, jinak vám celer v zelenině zbledne a ztratí barvu,“ říká šéfkuchař. Začněte masem, když je máte v troubě, pokračujte omáčkou a zeleninu nechte nakonec, až bude steak odpočívat.
  • Pokud si nevěříte, blanšírujte celer předem (krátce ho povařte a pak prudce zchlaďte v ledové vodě) a přidejte před podáváním. „Použití cideru je můj vynález, má zajímavou chuť a dává pokrmu příjemný jablečný šmrnc,“ dodává Zdeněk Marcín. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...