0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuskus s haloumi a ztraceným vejcem

Kuskus s haloumi a ztraceným vejcem

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 osobu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 424 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 8 g
Tuky 31 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S baby chřestem nemusíte kromě odříznutí konečků nic dělat.

Suroviny

50 g
celorznný kuskus
80 ml
vroucí voda lze nahradit drůbežím / zeleninovým vývarem
olivový olej 1 ČL
panenský, + 1 lžíce
baby chřest 150 g
vinný ocet bílý 1 PL
bílý
vejce 1 ks
opatrně vyklepnuté do hrnečku
sýr halloumi 50 g
na plátky
jarní cibulka 1 ks
na tenká kolečka
bazalka
pár, lze nahradit mátou, nadrobno
petrželka
pár lístků, nadrobno
citron 0.25 ks
kůra, najemno + 2 klínky k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
řeřicha
z vaničky, nastříhaná, k podávání

1 Kuskus zalijte v žáruvzdorné misce horkou vodou (pak ho osolte špetkou soli) či vývarem, přilijte 1 lžičku oleje. Zakryjte a nechte stát 5 minut, aby se voda vstřebala. Načechrejte vidličkou. Mezitím dejte chřest do mělké misky či vysoké šlehací nádoby (špičkami nahoru), zalijte vroucí vodou, aby byl ponořený, a nechte stát 2 minuty. Pak ho osvěžte pod tekoucí studenou vodou.

2 V rendlíku přiveďte k varu vodu a přidejte ocet. Zmírněte oheň, aby byla voda těsně pod bodem varu. Vařečkou utvořte uprostřed vír a opatrně do něj vlijte vejce. Vařte cca 3 minuty, aby mělo tekutý žloutek, nebo déle podle chuti. Vyjměte děrovanou sběračkou a nechte okapat. Sýr opečte na grilovací pánvi dozlatova z obou stran.

3 Na talíř naaranžujte kuskus smíchaný s cibulkou, čerstvými bylinkami a citronovou kůrou (část lze nechat na ozdobení), chřest a haloumi. Zakončete vejcem a pokapejte zbylým olivovým olejem. Osolte a opepřete, posypte řeřichou a doplňte citronem na pokapání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit