Kuskus s haloumi a ztraceným vejcem

Kuskus s haloumi a ztraceným vejcem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 osobu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 424 kcal
Bílkoviny 25 g
Cukr 8 g
Tuky 31 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S baby chřestem nemusíte kromě odříznutí konečků nic dělat.

Suroviny

50 g
celorznný kuskus
80 ml
vroucí voda lze nahradit drůbežím / zeleninovým vývarem
olivový olej 1 ČL
panenský, + 1 lžíce
baby chřest 150 g
vinný ocet bílý 1 PL
bílý
vejce 1 ks
opatrně vyklepnuté do hrnečku
sýr halloumi 50 g
na plátky
jarní cibulka 1 ks
na tenká kolečka
bazalka
pár, lze nahradit mátou, nadrobno
petrželka
pár lístků, nadrobno
citron 0.25 ks
kůra, najemno + 2 klínky k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
řeřicha
z vaničky, nastříhaná, k podávání

1 Kuskus zalijte v žáruvzdorné misce horkou vodou (pak ho osolte špetkou soli) či vývarem, přilijte 1 lžičku oleje. Zakryjte a nechte stát 5 minut, aby se voda vstřebala. Načechrejte vidličkou. Mezitím dejte chřest do mělké misky či vysoké šlehací nádoby (špičkami nahoru), zalijte vroucí vodou, aby byl ponořený, a nechte stát 2 minuty. Pak ho osvěžte pod tekoucí studenou vodou.

2 V rendlíku přiveďte k varu vodu a přidejte ocet. Zmírněte oheň, aby byla voda těsně pod bodem varu. Vařečkou utvořte uprostřed vír a opatrně do něj vlijte vejce. Vařte cca 3 minuty, aby mělo tekutý žloutek, nebo déle podle chuti. Vyjměte děrovanou sběračkou a nechte okapat. Sýr opečte na grilovací pánvi dozlatova z obou stran.

3 Na talíř naaranžujte kuskus smíchaný s cibulkou, čerstvými bylinkami a citronovou kůrou (část lze nechat na ozdobení), chřest a haloumi. Zakončete vejcem a pokapejte zbylým olivovým olejem. Osolte a opepřete, posypte řeřichou a doplňte citronem na pokapání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit