Klasický poctivý kváskový chleba jako z dobré řemeslné pekárny je prostě nejvíc. Čerstvě upečený je zkrátka neodolatelný. Jen si to představte: fantastická křupavá kůrka, vláčná střída... a pokud ho nesníte na posezení, vydrží vám měkký opravdu dlouho.
Suroviny
Postup
Na rozkvas promíchejte ve velké míse, v níž budete poté připravovat těsto, 150 g vody, 150 g hladké mouky, kvásek a nechte 10–12 hodin rozkvasit. Pak přidejte suroviny na těsto kromě soli a zhruba 5 minut hněťte, přisypte sůl a hněťte ještě 5 minut. Nechte cca 2–4 hodiny kynout v zakryté nádobě (aby těsto neosychalo) a během kynutí alespoň 2x přeložte. Těsto přendejte na pracovní plochu, stočte do ošatky a nechte opět vykynout (2–4 hodiny).
Troubu rozpalte na 230 °C a vložte do ní nahřát plech plus další dejte nahřívat na dno. Těsto z ošatky vyklopte na rozpálený plech (pozor, nespalte se), nařízněte a vložte do trouby. Do rozpáleného plechu na dně chrstněte vodu a zavřete. Pečte cca 15 minut, poté ztlumte troubu a dopečte při 200 °C, trvá to zhruba 30 minut. Upečený chléb bude po poklepání na spodní stranu znít dutě.