Vyměňte kynuté těsto v základu pizzy za zeleninu, v tomto receptu je to květák doplněný mandlemi. Když na křupavou placku přidáte domácí rajčatovou omáčku a sýr, máte chutné zdravé jídlo.
Suroviny
Postup
Na rajčatovou omáčku rozmixujte krájená rajčata s rajčatovou pastou nebo protlakem, česnekem a trochou soli a pepře. V rendlíku přiveďte omáčku k varu a pak ztlumte oheň a zvolna vařte zhruba 10 minut dohusta. Vmíchejte bazalku a odstavte.
Rozehřejte troubu na 200 °C. Květák očistěte a po dávkách nasekejte v robotu, aby připomínal rýži. Nasypte ho do mísy. Vmíchejte mandle, vejce a koření, pořádně osolte a opepřete.
Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem. Doprostřed utvořte z květáku 30cm placku. Okraje nechte zvýšené. Pečte asi 15 minut dozlatova. Květákový základ nechte zchladnout.
Lilek pokrájejte na podélné plátky a opečte na pánvi na 1 lžíci oleje z každé strany dozlatova. Dejte stranou.
Teplotu v troubě zvyšte na 240 °C. Základ pizzy potřete 1/2 rajčatové omáčky (zbytek uchovejte v lednici na pozdější použití, nebo zamrazte). Posypte parmazánem, poklaďte opečeným lilkem, červenou cibulí, plátky mozzarelly. Vložte do trouby a pečte 12 minut.
Před podáváním posypte hoblinami parmazánu, bazalkovými lístky a čerstvými červenými chilli papričkami podle chuti.