0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květáková polévka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 90
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1342 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 95 g
Tuky 88 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná krémová polévka potěší jako svačina, lehký oběd i večeře.

Suroviny

květák 1 ks
brambory 1 ks
máslo 25 g
pórek 1 ks
bílá část
mouka pšeničná hladká 2 PL
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
vývar zeleninový 1 l
smetana ke šlehání 200 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na ozdobu
rukola hrst

Postup

1

Rozeberte květák na menší růžičky a dvě třetiny pokrájejte nadrobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.

2

Pórek nakrájejte na kolečka a osmahněte na másle. Zaprašte moukou a za stálého míchání zalijte vodou. Osolte, opepřete a spolu s bramborem přidejte připravený květák. Vody by mělo být jen tolik, aby byla zelenina ponořená.

3

Přiveďte k varu a vařte do poloměkka; nemělo by to trvat déle než deset minut.

4

Polévku nechte trochu zchladnout. Vyjměte celé růžičky květáku a zbytek rozmixujte dohladka.

5

Růžičky vraťte zpět, polévku okořeňte muškátovým oříškem, zřeďte vývarem a vařte ještě asi pět minut.

6

Nakonec přilijte smetanu a ještě chvíli prohřejte.

7

Podávejte posypané rukolou.

Související články

Jak zbavit květák drobné havěti
  • Tipy a triky

Jak zbavit květák drobné havěti

Často se stává, že koupíte-li květák nebo brokolici, skrývá se v drobných růžičkách různá havěť, které se prostým omytím zbavujeme jen stěží. Poradíme vám dnes, jak se zbavit nejen havěti, ale také nepříjemného zápachu při vaření. ...

Komentáře

Eva Pasková

Skutečně jemná a lahodná polévka. Vynechala jsem jen rukolu - polévka je sama o sobě výborná a nepotřebuje další "doplňky".

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit