Květáková polévka

Květáková polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1342 kcal
Bílkoviny 34 g
Cukr 95 g
Tuky 88 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná krémová polévka potěší jako svačina, lehký oběd i večeře.

Suroviny

květák 1 ks
brambory 1 ks
máslo 25 g
pórek 1 ks
bílá část
mouka pšeničná hladká 2 PL
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
vývar zeleninový 1 l
smetana ke šlehání 200 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na ozdobu
rukola hrst

1Rozeberte květák na menší růžičky a dvě třetiny pokrájejte nadrobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.

2Pórek nakrájejte na kolečka a osmahněte na másle. Zaprašte moukou a za stálého míchání zalijte vodou. Osolte, opepřete a spolu s bramborem přidejte připravený květák. Vody by mělo být jen tolik, aby byla zelenina ponořená. Přiveďte k varu a vařte do poloměkka; nemělo by to trvat déle než deset minut.

3Polévku nechte trochu zchladnout. Vyjměte celé růžičky květáku a zbytek rozmixujte dohladka. Růžičky vraťte zpět, polévku okořeňte muškátovým oříškem, zřeďte vývarem a vařte ještě asi pět minut. Nakonec přilijte smetanu a ještě chvíli prohřejte.

4Podávejte posypané rukolou.

Další recept na květákovou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

 

Komentáře

Eva Pasková

Skutečně jemná a lahodná polévka. Vynechala jsem jen rukolu - polévka je sama o sobě výborná a nepotřebuje další "doplňky".

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit