
Květákové kung pao
Květákové kung pao si vás rychle získá jednoduchou a bleskovou přípravou a skvělou chutí!
Ingredience
- 1 velká hlávka květáku, nakrájená na růžičky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce kokosového mléka z konzervy
- 2 lžíce + 120 ml sójové omáčky se sníženým obsahem soli
- 3 lžíce omáčky hoisin
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce rýžového nebo jablečného octa
- 1/2 lžičky chilli vloček (nebo podle chuti)
- špetka čerstvě mletého pepře
- 1–2 lžíce sezamového nebo arašídového oleje
- 3 stroužky česneku, podrcené či nastrouhané
- 2cm kousek zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
- 4 jarní cibulky, nasekané + další k podávání
- 2 vrchovaté lžíce nesolených pražených arašídů + další k podávání
- dušená dlouhozrnná (jasmínová či hnědá) rýže k podávání
Příprava jídla
1 Rozpalte gril v troubě na vysokou teplotu. Plech vyložte pečicím papírem.
2 V míse protřeste květák s 1 lžící škrobu, aby se jím obalil. Přidejte kokosové mléko a 2 lžíce sójové omáčky a všechno dobře protřeste či opatrně promíchejte, aby se květák stejnoměrně ochutil. Pak ho rozprostřete v jedné vrstvě na připravený plech. Dejte do trouby a pečte 3–4 minuty, aby na okrajích začal zlátnout. Troubu přepněte na 220°C (bez grilu) a pečte ještě 5 minut.
3 Mezitím připravte omáčku. V misce prošlehejte 120 ml sójové omáčky, omáčku hoisin, med, ocet, chilli vločky a pepř. Přilijte 60 ml vody a vsypte zbývající škrob. Prošlehejte dohladka.
4 Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej, vsypte česnek, zázvor a jarní cibulky, opékejte 5 minut, aby se rozvoněly. Vmíchejte omáčku z misky a na středním ohni přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň. Vložte květák a za občasného míchání vařte asi 5 minut, aby omáčka mírně zhoustla. Odstavte a vmíchejte arašídy.
5 Podávejte v miskách na kopci rýže, ozdobené další cibulkou a arašídy.
Přidat komentář