Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lanýže s tmavou a bílou čokoládou a Baileys

I když je na Vánoce všude sladkého dost, tyhle čokoládové lanýže mizí jako první! Anebo je vyrobte hned na začátku prosince a rozdávejte jako mikulášskou nadílku.

Vydání: 2020/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 20 lanyzu
Doba přípravy: Do 30 minut
PT4H
Cukroví

Ingredience

    • 200 g tmavé čokolády (70%)
    • 200 g kvalitní bílé čokolády
    • 300 ml smetany ke šlehání (40%)
    • 35 g másla
    • 2 lžíce Baileys
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • kvalitní kakao a jemně nasekané mandle na obalení

Příprava jídla

Tmavou i bílou čokoládu nasekejte a rozdělte do dvou misek, tmavou do jedné a bílou do druhé. Nalijte 200 ml smetany do jednoho rendlíku a 100 ml do druhého rendlíku. Do rendlíku s větším dílem smetany dejte 25 g másla a do druhého vložte zbytek. Obsah obou rendlíků zahřejte, až se máslo rozpustí a smetana se zahřeje těsně pod bod varu.

2 Rendlík s 200 ml smetany vlijte do misky s tmavou čokoládou a obsah druhého rendlíku vlijte do misky s bílou čokoládou. Obě čokolády promíchejte se smetanou dohladka a do každé misky vmíchejte 1 lžíci Baileys a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Obě hmoty uložte do chladu nejméně na 4 hodiny, nejlépe přes noc.

3 Kulaté vykrajovátko na meloun namočte do horké vody a pak vyloupněte z čokoládové hmoty kuličku. Položte ji na tác s pečicím papírem a postup zopakujte. Pracujte rychle a pokaždé opláchněte pracovní nástroj v horké vodě, aby kulička hladce vyklouzla. Pokračujte do spotřebování tmavé i bílé čokoládové směsi. Nemáte-li kulaté vykrajovátko, můžete použít i lžičku a lanýže tvarovat jako nočky.

4 Kakao a mandle nasypte do dvou misek. Tmavé kuličky poválejte jednu po druhé v kakau, aby se obalily. Bílé kuličky poválejte v sekaných mandlích, pokud je to třeba, mandle na povrch lehce přitlačte.

5 Lanýže uchovejte v chladu ve vzduchotěsné nádobě vyložené svačinovým papírem či v papírových košíčcích. V lednici vydrží 4–5 dnů.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Střepy se slaným karamelem, arašídy a křupavými preclíčky

Snadné sušenky pro psy

Přidat komentář