Spařený salát chutná stejně dobře jako čerstvý. Navíc se vám bude lépe trávit.
Suroviny
ledový salát
600
g
sůl
1
ČL
hroznový olej
z jadérek (k dostání např. v Tescu nebo v prodejnách se zdravou výživou), panenský olivový či jiný olej
Na zálivku
hroznový olej
75
ml
česnek
1
ČL
najemno nasekaný
ústřicová omáčka
2
PL
víno rýžové
4
PL
shaoxing (nebo suchého shery)
pepř bílý
čerstvě mletý
krupicový cukr
2
ČL
sójová omáčka
2
ČL
vývar zeleninový
125
ml
škrob
2
ČL
smíchaný se lžící vody
sezamový olej
1
ČL
chilli paprička
1
ks
červená, na nudličky (nemusí být)
Postup
1
Salát rozdělte na listy a omyjte je. Do hrnce vlejte vodu, osolte ji a vlijte trošku oleje a zahřívejte k varu. Jakmile voda začne vřít, ponořte do ní na chvíli salát aby zavadl (měl by zůstat pevný, ale ne křupavý), pak ho hned vylovte, zchlaďte v ledové vodě a pokud možno osušte.
2
Na zálivku v rendlíku zahřejte olej, opečte na něm česnek, přidejte ústřicovou omáčku, rýřové víno, špetku pepře, cukr, sojovou omáčku a vývar. Přiveďte k varu a zahustěte škrobem rozpuštěným ve vodě. Krátce povařte. Salát pokapejte sezamovým olejem a přelijte ho zálivkou, případně doplňte chilli papričkou.