Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lepivá vepřová žebírka s rapadurovou solí
Lepivá vepřová žebírka s rapadurovou solí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lepivá vepřová žebírka s rapadurovou solí

4/5 Počet hodnocení: 2
Více než dvě hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6032 kcal
Bílkoviny 233 g
Sacharidy 80 g
Tuky 496 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příprava žebírek je sice delší, ale vše se dá udělat pohodlně dopředu. Mírně zemitá příchuť rapadury (sušené třtinové šťávy) posune tahle lepivá žebírka o stupínek výš, než kdyby byla na medu. Koupíte ji i v prodejnách zdravé výživy.

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájená nahrubo
česnek 2 stroužky
drcené
180 g
rapadura (též pod názvem panela)
vinný ocet bílý 160 ml
tequila 120 ml
worcesterská omáčka 60 ml
chipotle 60 ml
Na rapadurovou sůl
sůl mořská 30 g
vločková
100 g
rapadura
chilli sušené 2 ČL
vločky (podle chuti)
najemno nastrouhaná ze 2 limet + klínky limety k podávání

Postup

1

V rendlíku rozehřejte olej na středním ohni, opečte cibuli doměkka, občas promíchejte; trvá to asi 5 minut, ke konci vsypte česnek.

2

Rozmixujte s rajčaty a pak smíchejte s ostatními surovinami. Přesuňte do skleněné či porcelánové nádoby, přidejte žebírka a ve směsi je obalte. Zakryjte a 2–3 hodiny marinujte v chladničce.

3

Předehřejte troubu na 150 °C. Žebírka a marinádu rozprostřete v jedné vrstvě do dvou pekáčů, zakryjte alobalem a pečte za občasného potření marinádou 2,5–3 hodiny doměkka (tento krok můžete udělat den dopředu).

4

Mezitím smíchejte suroviny na rapadurovou sůl a odložte. Omáčku z pekáčů nalijte do rendlíku a vařte asi 15—20 minut do zhoustnutí.

5

Rozehřejte grilovací pánev. Žebra opečte dotmavohněda a dolepiva za občasného potření svařenou marinádou (12–15 minut). Podávejte s rapadurovou solí a klínky limety.

NĚCO NAVÍC
Rapaduru lze v nouzi nahradit třtinovým cukrem muscovado.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín