Příprava žebírek je sice delší, ale vše se dá udělat pohodlně dopředu. Mírně zemitá příchuť rapadury (sušené třtinové šťávy) posune tahle lepivá žebírka o stupínek výš, než kdyby byla na medu. Koupíte ji i v prodejnách zdravé výživy.
Suroviny
Postup
V rendlíku rozehřejte olej na středním ohni, opečte cibuli doměkka, občas promíchejte; trvá to asi 5 minut, ke konci vsypte česnek.
Rozmixujte s rajčaty a pak smíchejte s ostatními surovinami. Přesuňte do skleněné či porcelánové nádoby, přidejte žebírka a ve směsi je obalte. Zakryjte a 2–3 hodiny marinujte v chladničce.
Předehřejte troubu na 150 °C. Žebírka a marinádu rozprostřete v jedné vrstvě do dvou pekáčů, zakryjte alobalem a pečte za občasného potření marinádou 2,5–3 hodiny doměkka (tento krok můžete udělat den dopředu).
Mezitím smíchejte suroviny na rapadurovou sůl a odložte. Omáčku z pekáčů nalijte do rendlíku a vařte asi 15—20 minut do zhoustnutí.
Rozehřejte grilovací pánev. Žebra opečte dotmavohněda a dolepiva za občasného potření svařenou marinádou (12–15 minut). Podávejte s rapadurovou solí a klínky limety.
NĚCO NAVÍC
Rapaduru lze v nouzi nahradit třtinovým cukrem muscovado.