Levandulový dort s borůvkami

Levandulový dort s borůvkami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

3 velká vejce, o pokojové teplotě

190g másla, změklého

195g cukr krupice

1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá

375ml podmáslí, o pokojové teplotě

450g hladké mouky

špetka soli

3ČL kypřícího prášku

2ČL jedlé sody

 

Levandulový krém:

500g mascarpone

500g tučný tvaroh v kelímku (vaničce)

100g čerstvý sýr (Lučina-kostka, Palouček…)

105g cukr moučka

40-100ml smetana na šlehání (podle tuhosti tvarohu)

3-4ČL sušené levandule

trochu citrónu

 

200g mražených borůvek

 

Na ozdobu:

sušená levandule

čerstvé borůvky

borůvkové makronky 

levandulové pralinky

 

Levandulové pralinky (cca 12ks):

100g bílé čokolády

0,5-1ČL sušené levandule, podrcené

30ml smetany na šlehání

10g másla

 

Makronky (cca 16ks):

66g mandlové mouky 

60g cukr moučka 

56g bílků
56g cukr krupice 

potravinářské barvivo 

náplň:
100g bílé čokolády
50g borůvek (klidně mražených)

 

 

Dort: 

Den předem zahřejeme 40ml smetany na šlehání s 1-2ČL sušené levandule, dáme přes noc do lednice. (Pokud zapomenete, do krému přidejte více sušené levandule).

 

Korpus:

Troubu předehřejeme na 180°. Dvě formy o průměru 20-24cm (použila jsem 24cm) vyložíme pečícím papírem, boky pomažeme máslem a také vyložíme.

Mouku prosejeme se solí, práškem do pečiva a sodou.

Vejce vyšleháme s máslem, cukrem a vanilkou do pěny. Do směsi postupně zašleháme podmáslí a směs mouky.

Z těsta budou 3 části korpusu - 2/3 nalijte do jedné formy (ten po upečení rozkrojíte) a 1/3 do druhé formy.

Pečte cca 25 minut nižší korpus, 40minut vyšší. Po upečení nechte vychladnout, zarovnejte a vyšší překrojte na 2 části. (Můžete péct i v jedné formě, ale chce to více zkušeností s překrojením a nebudete mít 2 hladké korpusy na spodek a vrch dortu)

 

Krém:

V robotu smícháme mascarpone, tvaroh, sýr, cukr + levandulovou smetanu. Podle konzistence přidáme další smetanu na šlehání (záleží na tuhosti tvarohu) + přidáme 1-2ČL sušené levandule, kterou předtím rozmixujeme nebo rozdrtíme na menší části. Na závěr přidáme trochu citrónové šťávy.

 

Sestavení dortu:

Na spodní a horní díl použijeme korpusy, které byly při pečení na dnech forem. První díl promažeme krémem, dáme 1/2 borůvek (cca 100g), přiklopíme dalším plátem korpusu, můžeme polít šťávou z borůvek, naneseme další vrstvu krému + borůvky a přiklopíme posledním dílem korpusu. Celý dort opět pomažeme krémem.

 

Ozdobíme makronkami, pralinkami, borůvkami a sušenou levandulí.

 

Levandulové pralinky (cca 12ks):

Smetanu zahřejeme k varu, poté přidáme nalámanou čokoládu a máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme sušenou levanduli, přikryjeme potravinářskou folií a dáme alespoň na 5 hodin do lednice.

Potom lžičkou odebereme část hmoty, vytvarujeme kuličku a obalíme v prachu z makronek (nepovedené makronky umeleme na prach:-)). Pokud nebudete dělat makronky, můžete obalit v kokosu, oříšcích….

 

Makronky (cca 16ks):

1.Mandlovou mouku prosejte s moučkovým cukrem

2.Bílky o pokojové teplotě vyšlehejte s krupicovým cukrem do tuhého sněhu (5-10 minut) - ke konci přidejte barvivo, podle toho, jaké je chcete mít:-)
3.Hotový sníh přendejte do velké mísy a několikrát promíchejte silikonovou stěrkou (jedním směrem, obtáhnout krouživě po stěně a nakonec do středu - jako byste kreslili kruh a nakonec ho rozpůlili) 4.Stejně zapracujete směs mandlové mouky s cukrem - na 3-4x...směs je hotová, když zapracujete všechnu směs, je lesklá….měla by pomalu stéct ze stěrky a po spadnutí do 30 sekund splynout s ostatním těstem...pokud ještě zůstává a nesplývá, tak míchejte dál
5.Těsto dáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkáte na pečící papír průměr cca 3,5cm a mezery mezi nimi 3cm....pak s plechem několikrát bouchnete o stůl, aby se uvolnily vzduchové bubliny + poklepete na plech zespodu (makronky se ještě trochu rozlijí
6.plechy nechte na teplém místě, aby zaschly (zkusíte prstem, těsto by se na něj nemělo nalepit) 

7.Pečete cca na 150° 10 minut (podle zkušeností s vlastní troubou)
8.Necháte vychladnout
9. Na náplň ohřejte borůvky, až začnou vřít, tak je rozmixujete nebo rozmačkáte, přidáte nalámanou čokoládu, necháte rozpustit, přikryjete potravinářskou folii a necháte chladnout v lednici
10. Náplň si přendáte do zdobícího sáčku a nastříkáte na jednu makronku- přiklopíte druhou
11.Dáte do chladu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit