Suroviny
Korpus:
3 velká vejce, o pokojové teplotě
190g másla, změklého
195g cukr krupice
1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
375ml podmáslí, o pokojové teplotě
450g hladké mouky
špetka soli
3ČL kypřícího prášku
2ČL jedlé sody
Levandulový krém:
500g mascarpone
500g tučný tvaroh v kelímku (vaničce)
100g čerstvý sýr (Lučina-kostka, Palouček…)
105g cukr moučka
40-100ml smetana na šlehání (podle tuhosti tvarohu)
3-4ČL sušené levandule
trochu citrónu
200g mražených borůvek
Na ozdobu:
sušená levandule
čerstvé borůvky
borůvkové makronky
levandulové pralinky
Levandulové pralinky (cca 12ks):
100g bílé čokolády
0,5-1ČL sušené levandule, podrcené
30ml smetany na šlehání
10g másla
Makronky (cca 16ks):
66g mandlové mouky
60g cukr moučka
56g bílků
56g cukr krupice
potravinářské barvivo
náplň:
100g bílé čokolády
50g borůvek (klidně mražených)
Dort:
Den předem zahřejeme 40ml smetany na šlehání s 1-2ČL sušené levandule, dáme přes noc do lednice. (Pokud zapomenete, do krému přidejte více sušené levandule).
Korpus:
Troubu předehřejeme na 180°. Dvě formy o průměru 20-24cm (použila jsem 24cm) vyložíme pečícím papírem, boky pomažeme máslem a také vyložíme.
Mouku prosejeme se solí, práškem do pečiva a sodou.
Vejce vyšleháme s máslem, cukrem a vanilkou do pěny. Do směsi postupně zašleháme podmáslí a směs mouky.
Z těsta budou 3 části korpusu - 2/3 nalijte do jedné formy (ten po upečení rozkrojíte) a 1/3 do druhé formy.
Pečte cca 25 minut nižší korpus, 40minut vyšší. Po upečení nechte vychladnout, zarovnejte a vyšší překrojte na 2 části. (Můžete péct i v jedné formě, ale chce to více zkušeností s překrojením a nebudete mít 2 hladké korpusy na spodek a vrch dortu)
Krém:
V robotu smícháme mascarpone, tvaroh, sýr, cukr + levandulovou smetanu. Podle konzistence přidáme další smetanu na šlehání (záleží na tuhosti tvarohu) + přidáme 1-2ČL sušené levandule, kterou předtím rozmixujeme nebo rozdrtíme na menší části. Na závěr přidáme trochu citrónové šťávy.
Sestavení dortu:
Na spodní a horní díl použijeme korpusy, které byly při pečení na dnech forem. První díl promažeme krémem, dáme 1/2 borůvek (cca 100g), přiklopíme dalším plátem korpusu, můžeme polít šťávou z borůvek, naneseme další vrstvu krému + borůvky a přiklopíme posledním dílem korpusu. Celý dort opět pomažeme krémem.
Ozdobíme makronkami, pralinkami, borůvkami a sušenou levandulí.
Levandulové pralinky (cca 12ks):
Smetanu zahřejeme k varu, poté přidáme nalámanou čokoládu a máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme sušenou levanduli, přikryjeme potravinářskou folií a dáme alespoň na 5 hodin do lednice.
Potom lžičkou odebereme část hmoty, vytvarujeme kuličku a obalíme v prachu z makronek (nepovedené makronky umeleme na prach:-)). Pokud nebudete dělat makronky, můžete obalit v kokosu, oříšcích….
Makronky (cca 16ks):
1.Mandlovou mouku prosejte s moučkovým cukrem
2.Bílky o pokojové teplotě vyšlehejte s krupicovým cukrem do tuhého sněhu (5-10 minut) - ke konci přidejte barvivo, podle toho, jaké je chcete mít:-)
3.Hotový sníh přendejte do velké mísy a několikrát promíchejte silikonovou stěrkou (jedním směrem, obtáhnout krouživě po stěně a nakonec do středu - jako byste kreslili kruh a nakonec ho rozpůlili) 4.Stejně zapracujete směs mandlové mouky s cukrem - na 3-4x...směs je hotová, když zapracujete všechnu směs, je lesklá….měla by pomalu stéct ze stěrky a po spadnutí do 30 sekund splynout s ostatním těstem...pokud ještě zůstává a nesplývá, tak míchejte dál
5.Těsto dáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkáte na pečící papír průměr cca 3,5cm a mezery mezi nimi 3cm....pak s plechem několikrát bouchnete o stůl, aby se uvolnily vzduchové bubliny + poklepete na plech zespodu (makronky se ještě trochu rozlijí
6.plechy nechte na teplém místě, aby zaschly (zkusíte prstem, těsto by se na něj nemělo nalepit)
7.Pečete cca na 150° 10 minut (podle zkušeností s vlastní troubou)
8.Necháte vychladnout
9. Na náplň ohřejte borůvky, až začnou vřít, tak je rozmixujete nebo rozmačkáte, přidáte nalámanou čokoládu, necháte rozpustit, přikryjete potravinářskou folii a necháte chladnout v lednici
10. Náplň si přendáte do zdobícího sáčku a nastříkáte na jednu makronku- přiklopíte druhou
11.Dáte do chladu