Limetkový cheesecake s malinami

Limetkový cheesecake s malinami

Hodnocení receptu
3.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Sušenky:

90 g mandlové mouky

240 g hladké mouky na křehké pečivo

90 g moučkového cukru

kůra z 1 limetky

170 g másla

1 žloutek

 

Krém:

500 g Philadelphia creamcheese

80 g šťávy z limet (cca 3 ks)

kůra ze 3 limet

115 g 30% šlehačky

300 g slazeného kondenzovaného mléka

60 malin

 

Glazura:

150 g cukru

100 g vody

100 g slazeného kondenzovaného mléka

175 g bílé čokolády

10 g mleté želatiny

60 g vody na nabobtnání želatiny

gelové potravinářské barvivo

 

Sněhové pusinky:

50 g bílků

100 g cukru

gelové potravinářské barvivo

 

Dokončení:

10 malin

lístky meduňky

kůra z 1 limety

2 lžíce malinového džemu

Na přípravu tohoto cheesecaku si vyhraďte 2 dny.

Nejprve si vyrobíme těsto na sušenky. Postup vychází z přípravy křehkého těsta. Mouku, mandle, moučkový cukr a kůru z limety promícháme a necháme cca 10 minut v lednici nebo mrazáku vychladit. Navážíme si máslo a co nejrychleji, abychom jej nezahřáli, zpracujeme spolu se suchými ingrediencemi na konzistenci drobenky. Nejlépe to jde ve foodprocessoru, ale lze použít i příborový nůž. Přidáme žloutek a zpracujeme těsto, které příliš nehněteme. V případě potřeby lze přidat 1-2 lžíce studené vody. Z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme do folie a necháme v lednici minimálně 1 hodinu odpočinout.

Na krém vyšleháme balonovou metlou Philadelphii spolu s kondenzovaným mlékem. Přidáme limetovou šťávu a kůru. Šlehačku vyšleháme dotuha a přimícháme ke zbylé směsi. Silikonové formy naplníme krémem a do každé polokoule (nebo jiného tvaru) zapíchneme 6 malin. Překryjeme ještě slabou vrstvou krému a takto připravené cheesecaky vložíme do mrazáku. Ideálně necháme mrazit do druhého dne.

Z těsta na sušenky vyválíme mezi dvěma pečícími papíry plát silný asi 3 mm. Vykrájíme příslušný počet sušenek o stejném průměru, jako mají cheesecaky a pečeme při 180 °C do světle růžova. Zbylé těsto lze použít třeba na pečení s dětmi.

Na ozdobné pusinky smícháme bílky s cukrem a nad parou zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Nejsnáze to poznáme namočením prstu do směsi a promnutím. Následně vyšleháme sníh do tuhých špiček. Barevné pusinky vytvoříme tak, že obrátíme cukrářský sáček naruby a potravinářskou barvou uděláme 3-4 pruhy od špičky směrem k otvoru, kterým sáček plníme. Obrátíme zpět, naplníme sněhem a na pečící papír stříkáme pusinky. Pečeme cca 45 minut na 100 °C a necháme vychladnout v pootevřené troubě. Pusinky bychom měli být schopni z papíru po upečení snadno sejmout.

Druhý den připravíme glazuru. V rendlíku smícháme vodu, cukr a kondenzované mléko a ohřejeme téměř k varu. Do misky navážíme 60 g vody, na hladinu opatrně nasypeme želatinu a necháme alespoň 3 minuty nabobtnat. Přidáme do horké směsi a dobře rozmícháme. Nakonec přidáme nasekanou bílou čokoládu a rozmícháme dohladka. Před poléváním cheesecaků je nutné nechat glazuru zchladnout na cca 30 °C. Chvíli před dosažením této teploty glazuru obarvíme na požadovaný odstín.

Během chladnutí glazury si připravíme cheesecaky na dokončení. Sušenku potřeme slabou vrstvou malinového džemu a položíme na ní zmražené polokoule. V dostatečných rozestupech všechny porce rozložíme na mřížku položenou na plechu, na který může glazura odkapat. Dostatečně rychle, aby cheesecaky nerozmrzly a poleva příliš nevystydla, všechny kusy polijeme. Necháme při pokojové teplotě stát cca 20 minut, pak opatrně odkrojíme přebytečnou glazuru a přemístíme do lednice, kde je necháme cca 1,5 hodiny rozmrznout.

Před podáváním ozdobíme každou porci malinou, meduňkovým lístkem, pusinkami a nastrouhanou limetovou kůrou. Pokud bychom se chtěli pokochat tím, jak cheesecake vypadá na řezu, rozkrojíme jej nahřátým nožem.

Autor: lenkabobkova

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit