0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné na 14 lívanců

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1442 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 258 g
Tuky 20 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak omáčka chladne, díky škrobu houstne do konzistence lehkého želé. Lívance s omáčkou z cideru můžete servírovat bez obav i dětem, protože se při přípravé všechen alkohol vyvaří.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 hrnek
objem asi 250 ml, půl pohankové a půl světlé pšeničné
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
sůl špetka
bez jódu
krupicový cukr 1 PL
vejce 1 ks
mléko 250 ml
olej
na vytření pánve
Na omáčku
cider 350 ml
plus 6 lžic navíc
krupicový cukr 60 g
škrob 3 PL
skořice 0.25 ČL
smetana ke šlehání
šlehačka k podávání
meduňka
lístky k podávání

Postup

1

Smíchejte mouku s práškem do pečiva, sodou, solí a cukrem. Přilijte mléko a přidejte rozklepnuté vejce. Dobře promíchejte metličkou a dejte do lednice aspoň půl hodiny odpočívat. Směs si také můžete připravit večer a nechat odpočívat do rána.

2

Rozehřejte pánev se silným dnem, lehce ji potřete olejem a usmažte na něm lívance z obou stran.

3

Na omáčku smíchejte 350 ml cideru s cukrem, pomalu zahřívejte a míchejte. Mezitím smíchejte 6 lžic cideru s kukuřičným škrobem. Až se cukr rozpustí, přilijte škrob a přidejte 1/4 lžičky mleté skořice. Vařte na mírném plameni za občasného míchání asi 5 minut. Lívance podávejte s ciderovou omáčkou, šlehačkou a lístky meduňky.</p>

NĚCO NAVÍC
Místo kukuřičného škrobu můžete použít kuzu (toho stačí 2 lžičky).

 

Související články

Jak udržet lívance teplé
  • Tipy a triky

Jak udržet lívance teplé

Připravujete rodině lívanečky a rádi byste je déle udrželi teplé? Víme, jak toho docílit. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/7

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit