Lívance s omáčkou z cideru

Lívance s omáčkou z cideru

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut na 14 lívanců

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1442 kcal
Bílkoviny 48 g
Cukr 258 g
Tuky 20 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak omáčka chladne, díky škrobu houstne do konzistence lehkého želé. Dát ji můžete i dětem, protože alkohol se vyvaří.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 hrnek
objem asi 250 ml, půl pohankové a půl světlé pšeničné
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
sůl špetka
bez jódu
krupicový cukr 1 PL
vejce 1 ks
mléko 250 ml
olej
na vytření pánve
Na omáčku
cider 350 ml
plus 6 lžic navíc
krupicový cukr 60 g
škrob 3 PL
skořice 0.25 ČL
smetana ke šlehání
meduňka
lístky k podávání

1 Smíchejte mouku s práškem do pečiva, sodou, solí a cukrem. Přilijte mléko a přidejte rozklepnuté vejce. Dobře promíchejte metličkou a dejte do lednice aspoň půl hodiny odpočívat. Směs si také můžete připravit večer a nechat odpočívat do rána.

2 Rozehřejte pánev se silným dnem, lehce ji potřete olejem a usmažte na něm lívance z obou stran.

3 Na omáčku smíchejte 350 ml cideru s cukrem, pomalu zahřívejte a míchejte. Mezitím smíchejte 6 lžic cideru s kukuřičným škrobem. Až se cukr rozpustí, přilijte škrob a přidejte 1/4 lžičky mleté skořice. Vařte na mírném plameni za občasného míchání asi 5 minut.

Lívance podávejte s ciderovou omáčkou, šlehačkou a lístky meduňky.

NĚCO NAVÍC
Místo kukuřičného škrobu můžete použít kuzu (toho stačí 2 lžičky).

Jak na dokonalé palačinky

Více

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit