0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Losos na opékané zelenině

Losos na opékané zelenině

3.9 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2157 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 53 g
Tuky 151 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vychutnejte si dokonalé souznění ryby a zeleniny! Skvělé jako lehký oběd i večeře.

Suroviny

olivový olej 2 PL
+ na zakápnutí
máslo 2 PL
+ na dokončení
losos 4 ks
každý cca 180g
mrkev 200 g
cuketa 200 g
lilek 200 g
cibule 200 g
petrželka 1 hrst
sůl
na dochucení
krupicový cukr
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, bílý, na dochucení
víno bílé 200 ml
smetana ke šlehání 150 ml
rajčata cherry
opečené na másle
jarní cibulka
opečená na másle
bageta
čerstvá, k podávání

1 Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte část oleje s máslem a krátce opečte lososa, nejprve kůží dolů; stačí zhruba minutu dvě z každé strany. Díky rychlé přípravě zůstane ryba nádherně šťavnatá.


2 Jemně nakrájenou zeleninu osmahněte v jiné pánvi na zbylém oleji s máslem, pět až osm minut. Občas promíchejte. Pak vše posypte petrželkou, osolte, poprašte špetkou cukru a bílého pepře, dvěma lžícemi vína a nechte asi pět minut odvářet, aby šťáva zhoustla.

3 V kastrůlku svařte zbylé víno s větší špetkou cukru asi pět minut, až směs začne sirupovatět. Vmíchejte kousek másla, zakápněte olejem a přidejte smetanu. Krátce prohřejte.


4 Podávejte rybu na orestované zelenině, s tmavší šťávou ze zeleniny a hustou omáčkou se smetanou. Navrch položte opečená rajčátka a cibulku. Jako příloha je nejlepší čerstvá, krátce opečená bageta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit