Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 35
Do 30 minut 35-50 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4952 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 661 g
Tuky 171 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lussekatter čili Luciiny kočičky (koláčky) jsou tradiční švédské pečivo. Jí se během adventu a obzvlášť ve svátek svaté Lucie (13. 12.). Říká se, že noci upije, ale dne nepřidá, a s tím nejspíš souvisí i jejich zářivá barva.

Suroviny

máslo 150 g
mléko 500 ml
šafrán 1 g
lze nahradit kurkumou,nebo vnechat
tvaroh 250 g
v kostce
sůl ½ ČL
Na potření a ozdobu
vejce 1 ks
prošlehané
rozinky 100 g

Postup

1

V rendlíčku rozpusťte máslo. Přilijte mléko a zahřejte na teplotu lidského těla.

2

Do mísy rozdrobte droždí, přisypte šafrán. Zalijte mlékem s máslem a vše dobře promíchejte. Přidejte tvaroh, cukr, sůl a postupně přisypávejte mouku tak, abyste pohodlně mohli vypracovat hladké a vláčné těsto. Nechte kynout asi 30–40 minut.

3

Těsto prohněťte a rozdělte na 35–50 dílů. Vyválejte z nich hádky a z nich tvarujte ,esíčka‘ či jiné tvary – můžete je třeba křížem spojit. Položte na plech vyložený pečicím papírem.

4

Nechte ,kočičky‘ 30 minut kynout na plechu; mezitím předehřejte troubu na 225 °C.

5

Pečivo potřete vejcem a v závitech ozdobte rozinkami. Pečte uprostřed trouby zhruba osm minut.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín