0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4 / 5. Počet hodnocení: 22
Do 30 minut 35-50 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4952 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 661 g
Tuky 171 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lussekatter čili Luciiny kočičky (koláčky) jsou tradiční švédské pečivo. Jí se během adventu a obzvlášť ve svátek svaté Lucie (13. 12.). Říká se, že noci upije, ale dne nepřidá, a s tím nejspíš souvisí i jejich zářivá barva.

Suroviny

máslo 150 g
mléko 500 ml
droždí 50 g
šafrán 1 g
lze nahradit kurkumou,nebo vnechat
tvaroh 250 g
v kostce
krupicový cukr 100 g
sůl 0.5 ČL
mouka pšeničná hladká 700 g
Na potření a ozdobu
vejce 1 ks
prošlehané
rozinky 100 g

1 V rendlíčku rozpusťte máslo. Přilijte mléko a zahřejte na teplotu lidského těla. Do mísy rozdrobte droždí, přisypte šafrán. Zalijte mlékem s máslem a vše dobře promíchejte. Přidejte tvaroh, cukr, sůl a postupně přisypávejte mouku tak, abyste pohodlně mohli vypracovat hladké a vláčné těsto. Nechte kynout asi 30–40 minut.

2 Těsto prohněťte a rozdělte na 35–50 dílů. Vyválejte z nich hádky a z nich tvarujte ,esíčka‘ či jiné tvary – můžete je třeba křížem spojit. Položte na plech vyložený pečicím papírem.

3 Nechte ,kočičky‘ 30 minut kynout na plechu; mezitím předehřejte troubu na 225 °C. Pečivo potřete vejcem a v závitech ozdobte rozinkami. Pečte uprostřed trouby zhruba osm minut.

 

 

 

 

 

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit