Luciiny kočičky (Lussekatter)

Luciiny kočičky (Lussekatter)

4.4 / 5. Počet hodnocení: 22
Do 30 minut 35-50 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4952 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 661 g
Tuky 171 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lussekatter čili Luciiny kočičky (koláčky) jsou tradiční švédské pečivo. Jí se během adventu a obzvlášť ve svátek svaté Lucie (13. 12.). Říká se, že noci upije, ale dne nepřidá, a s tím nejspíš souvisí i jejich zářivá barva.

Suroviny

máslo 150 g
mléko 500 ml
droždí 50 g
šafrán 1 g
lze nahradit kurkumou,nebo vnechat
tvaroh 250 g
v kostce
krupicový cukr 100 g
sůl 0.5 ČL
mouka pšeničná hladká 700 g
Na potření a ozdobu
vejce 1 ks
prošlehané
rozinky 100 g

1 V rendlíčku rozpusťte máslo. Přilijte mléko a zahřejte na teplotu lidského těla. Do mísy rozdrobte droždí, přisypte šafrán. Zalijte mlékem s máslem a vše dobře promíchejte. Přidejte tvaroh, cukr, sůl a postupně přisypávejte mouku tak, abyste pohodlně mohli vypracovat hladké a vláčné těsto. Nechte kynout asi 30–40 minut.

2 Těsto prohněťte a rozdělte na 35–50 dílů. Vyválejte z nich hádky a z nich tvarujte ,esíčka‘ či jiné tvary – můžete je třeba křížem spojit. Položte na plech vyložený pečicím papírem.

3 Nechte ,kočičky‘ 30 minut kynout na plechu; mezitím předehřejte troubu na 225 °C. Pečivo potřete vejcem a v závitech ozdobte rozinkami. Pečte uprostřed trouby zhruba osm minut.

 

 

 

 

 

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit