Lussekatter čili Luciiny kočičky (koláčky) jsou tradiční švédské pečivo. Jí se během adventu a obzvlášť ve svátek svaté Lucie (13. 12.). Říká se, že noci upije, ale dne nepřidá, a s tím nejspíš souvisí i jejich zářivá barva.
Suroviny
Postup
V rendlíčku rozpusťte máslo. Přilijte mléko a zahřejte na teplotu lidského těla.
Do mísy rozdrobte droždí, přisypte šafrán. Zalijte mlékem s máslem a vše dobře promíchejte. Přidejte tvaroh, cukr, sůl a postupně přisypávejte mouku tak, abyste pohodlně mohli vypracovat hladké a vláčné těsto. Nechte kynout asi 30–40 minut.
Těsto prohněťte a rozdělte na 35–50 dílů. Vyválejte z nich hádky a z nich tvarujte ,esíčka‘ či jiné tvary – můžete je třeba křížem spojit. Položte na plech vyložený pečicím papírem.
Nechte ,kočičky‘ 30 minut kynout na plechu; mezitím předehřejte troubu na 225 °C.
Pečivo potřete vejcem a v závitech ozdobte rozinkami. Pečte uprostřed trouby zhruba osm minut.