Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Macaroni and cheese

Kdo by nemiloval těstoviny se sýrem? Tahle americká klasika patří k nejoblíbenějším jídlům vůbec. 

Vydání: 2016/10
Autor:
Hodnocení:
20 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ vaření
PT15M
Pečení 0:15
Těstoviny Americká

Ingredience

    • 450g krátkých těstovin (nejlépe kolínek)
    • sůl
    • 1 lžíce másla
    • 340g velmi výrazného čedaru (extra sharp)
    • 340g výrazného čedaru (sharp)
    • 1/8–1/4 lžičky kajenského pepře + na ozdobu
    • špetka mleté uzené papriky
    • 180ml mléka 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 210°C. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě na skus a slijte. Pekáček vymažte máslem. Sýr nahrubo nastrouhejte, vsypte do jiné mísy a promíchejte s kořením, dejte si stranou 1,5 hrnku (1 hrnek = 250ml) a do mísy přisypte těstoviny. Vše promíchejte a přesypte do pekáčku. Pěkně urovnejte a posypte zbylým sýrem. Přidejte špetku kajenského pepře a přelijte mlékem. Pečte 10–15 minut, až sýr pěkně zezlátne.

NĚCO NAVÍC

Se sýrem můžete experimentovat, vždycky je ale dobré spojit dva sýry – základní, který se postará o krémovitost a podkladovou chuť (zvolte např. čedar, gruyère, goudu, fontinu nebo ementál). Druhý sýr dodá omáčce určující tón – použít lze například parmazán, pecorino, fetu, kozí sýr nebo mascarpone. Sýrem to ale nekončí, do mac’n’cheese můžete přimíchat bylinky (čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj, majoránku nebo hladkolistou petrželku) či koření (čerstvě mletý pepř, hořčičný prášek, muškátový oříšek). Přidat lze třeba i předvařenou zeleninu nebo uzeniny. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí polévka s bramborami a špenátem

Těstovinový salát s jablky, sýrem a špenátem

Ryba na víně se zeleninou

Burrito s rýží a uzeným kuřetem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Normálně recenze nepíši, ale tady musím. Naprosto otřesný recept. Škoda surovin a nejvíce škoda toho množství sýra, protože po vlití 250ml mléka z toho uděláte cachtavou věc, která je navíc ještě úplně bez chuti. Jídlo vařeno přesně podle instrukcí včetně "něco navíc" postupu.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, mrzí nás, že se se Vám těstoviny nepovedly. Důvodů může být několik: jednak výška nádoby – pekáč, v němž se zapékají, by měl být poměrně mělký, aby se tekutina stihla vypařit. V receptu je navíc předepsáno 180 ml mléka, pokud jste dal 250 ml, je možné, že těstoviny ho nestačily všechno nasát a výsledek byl příliš tekutý. Důležité také je, aby těstoviny nebyly převařené (skutečně by měly být al dente – tedy uprostřed ještě trochu tvrdé, pokud budou uvařené doměkka, nepojmou už další tekutinu). Ohledně chuti: nevíme, jaký sýr jste použil, ale vřele doporučujeme sáhnout po opravdu výrazném druhu, pak by se nemělo stát, že výsledek bude bez chuti.

Přidat komentář