Maďarská žampionová polévka

Maďarská žampionová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 991 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 95 g
Tuky 40 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hustá polévka, která při focení doslova mizela před očima. Tak trochu totiž připomíná kuře na paprice, jen ve vegetariánské podobě. Máme pro vás tajný tip: pokud vám zbude, udělejte ve středu ke kuřeti trochu víc kaše a dojezte ji se zbytkem polévky. Postupně totiž zhoustne a pak funguje nejen jako polévka, ale skvěle i jako omáčka.

Související recepty

Suroviny

máslo 2 PL
cibule 1 ks
velká, nakrájená nadrobno
žampiony 500 g
ideálně hnědé, nakrájené na čtvrtky
mouka pšeničná hladká 3 PL
paprika sladká 2.5 ČL
víno bílé 100 ml
vývar zeleninový 300 ml
mléko 200 ml
sójová omáčka 2 PL
zakysaná smetana 3 PL
a další k podávání
kopr 3 PL
nasekaný na drobno, může být i sušený
citronová štáva 0.5 ks
z půlky citronu
sůl
pepř
petrželka 0.5 hrsti
nasekaná na drobno

V hrnci na másle opékejte cibuli dosklovita. Vmíchejte žampiony a opečte je. Když začnou měknout, zaprašte je moukou a paprikou a krátce zarestujte. Pak přilijte víno a nechte je částečně odvařit. Přilijte vývar, mléko a sójovou omáčku. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 10–15 minut. Sundejte z plotny.

2 Vmíchejte zakysanou smetanu a kopr a podle chuti okyselte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.

3 Podávejte posypané petrželkou a se štědrou lžící zakysané smetany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit