
Maďarská žampionová polévka
Hustá polévka, která při focení doslova mizela před očima. Tak trochu totiž připomíná kuře na paprice, jen ve vegetariánské podobě. Máme pro vás tajný tip: pokud vám zbude, udělejte ve středu ke kuřeti trochu víc kaše a dojezte ji se zbytkem polévky. Postupně totiž zhoustne a pak funguje nejen jako polévka, ale skvěle i jako omáčka.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 velká bílá cibule, nakrájená nadrobno
- 500 g žampionů, nejlépe hnědých, nakrájených na čtvrtky
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 a 1/2 lžičky mleté dobré sladké papriky
- 100 ml bílého vína
- 300 ml zeleninového vývaru
- 200 ml mléka
- 2–3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce zakysané smetany + další k podávání
- 3 lžíce kopru, nasekaného nadrobno (může být i sušený)
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hrst hladkolisté petržele, nakrájené nadrobno
Příprava jídla
1 V hrnci na másle opékejte cibuli dosklovita. Vmíchejte žampiony a opečte je. Když začnou měknout, zaprašte je moukou a paprikou a krátce zarestujte. Pak přilijte víno a nechte je částečně odvařit. Přilijte vývar, mléko a sójovou omáčku. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 10–15 minut. Sundejte z plotny.
2 Vmíchejte zakysanou smetanu a kopr a podle chuti okyselte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.
3 Podávejte posypané petrželkou a se štědrou lžící zakysané smetany.
Přidat komentář