0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Maďarská žampionová polévka

Maďarská žampionová polévka

4 / 5. Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 984 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 92 g
Tuky 40 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hustá polévka, která při focení doslova mizela před očima. Tak trochu totiž připomíná kuře na paprice, jen ve vegetariánské podobě. Máme pro vás tajný tip: pokud vám zbude, udělejte další den ke kuřeti trochu víc kaše a dojezte ji se zbytkem polévky. Postupně totiž zhoustne a pak funguje nejen jako polévka, ale skvěle i jako omáčka.

Suroviny

máslo 2 PL
cibule bílá 1 ks
velká, nakrájená nadrobno
žampiony 500 g
ideálně hnědé, nakrájené na čtvrtky
mouka pšeničná hladká 3 PL
paprika sladká 2.5 ČL
víno bílé 100 ml
vývar zeleninový 300 ml
mléko 200 ml
sójová omáčka 3 PL
zakysaná smetana 3 PL
+ další k podávání
kopr 3 PL
nasekaný nadrobno, může být i sušený
citronová štáva
z 1/2 citronu
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 0.5 hrsti
hladkolistá, nasekaná nadrobno

V hrnci na másle opékejte cibuli dosklovita. Vmíchejte žampiony a opečte je. Když začnou měknout, zaprašte je moukou a paprikou a krátce zarestujte. Pak přilijte víno a nechte je částečně odvařit. Přilijte vývar, mléko a sójovou omáčku. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 10–15 minut. Sundejte z plotny.

2 Vmíchejte zakysanou smetanu a kopr a podle chuti okyselte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.

3 Podávejte posypané petrželkou a se štědrou lžící zakysané smetany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit