Maďarská žampionová polévka

Maďarská žampionová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 991 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 95 g
Tuky 40 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hustá polévka, která při focení doslova mizela před očima. Tak trochu totiž připomíná kuře na paprice, jen ve vegetariánské podobě. Máme pro vás tajný tip: pokud vám zbude, udělejte ve středu ke kuřeti trochu víc kaše a dojezte ji se zbytkem polévky. Postupně totiž zhoustne a pak funguje nejen jako polévka, ale skvěle i jako omáčka.

Suroviny

máslo 2 PL
cibule 1 ks
velká, nakrájená nadrobno
žampiony 500 g
ideálně hnědé, nakrájené na čtvrtky
mouka pšeničná hladká 3 PL
paprika sladká 2.5 ČL
víno bílé 100 ml
vývar zeleninový 300 ml
mléko 200 ml
sójová omáčka 2 PL
zakysaná smetana 3 PL
a další k podávání
kopr 3 PL
nasekaný na drobno, může být i sušený
citronová štáva 0.5 ks
z půlky citronu
sůl
pepř
petrželka 0.5 hrsti
nasekaná na drobno

V hrnci na másle opékejte cibuli dosklovita. Vmíchejte žampiony a opečte je. Když začnou měknout, zaprašte je moukou a paprikou a krátce zarestujte. Pak přilijte víno a nechte je částečně odvařit. Přilijte vývar, mléko a sójovou omáčku. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 10–15 minut. Sundejte z plotny.

2 Vmíchejte zakysanou smetanu a kopr a podle chuti okyselte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.

3 Podávejte posypané petrželkou a se štědrou lžící zakysané smetany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit