Vyhlášené madlenky, které tolik opěvoval Marcel Proust, mají jedinou nevýhodu. U jedné nikdy nezůstane. My do nich přidali hnědé máslo, které jim dodává lehce oříškovou vůni i chuť, která vám jistě učaruje stejně jako francouzskému klasikovi.
Suroviny
Postup
Máslo dejte do rendlíčku a na mírném plameni ho nechte rozpustit a za občasného míchání zhnědnout. Trvat to bude alespoň 15 minut – hotové máslo by mělo být zlatavě hnědé a vonět po oříškách. Sejměte z plotny, přelijte do jiné nádoby a nechte zchladnout.
Do větší mísy dejte vejce s cukrem a šlehejte, dokud směs nezesvětlá, trvá to zhruba 5 minut. Zašlehejte med a vanilkový extrakt. Přidejte mouku, sůl, kypřicí prášek a zlehka promíchejte, aby se vše spojilo. Nepřemíchejte. Přilijte zchladlé máslo a promíchejte, jen aby se zapracovalo. Těsto zakryjte a dejte do lednice alespoň na 30 minut. Ideální jsou 2–3 hodiny, ale těsto vydrží i do druhého dne.
Troubu předehřejte na 190°C. Těstem naplňte formičky na madlenky a dejte péct na zhruba 10 minut.
Na dokončení v míse promíchejte oba cukry a skořici. Ještě horké madlenky vyklápějte z formiček a obalujte v této směsi.