Madlenky z hnědého másla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu Snadné Na cca 70 minimadlenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4872 kcal
Bílkoviny 83 g
Cukr 630 g
Tuky 215 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyhlášené madlenky, které tolik opěvoval Marcel Proust, mají jedinou nevýhodu. U jedné nikdy nezůstane. My do nich přidali hnědé máslo, které jim dodává lehce oříškovou vůni i chuť, která vám jistě učaruje stejně jako francouzskému klasikovi. 

Související recepty

Madlenky

Vznikly v Lotrinsku, kde je upekla královská kom...

Suroviny

máslo 200 g
vejce 4 ks
krupicový cukr 0.75 hrnku
med 1 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hladká 1.25 hrnku
sůl 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na dokončení
krupicový cukr 0.5 hrnku
vanilkový cukr 2 bal
skořice 0.25 ČL

1 Máslo dejte do rendlíčku a na mírném plameni ho nechte rozpustit a za občasného míchání zhnědnout. Trvat to bude alespoň 15 minut – hotové máslo by mělo být zlatavě hnědé a vonět po oříškách. Sejměte z plotny, přelijte do jiné nádoby a nechte zchladnout.

2 Do větší mísy dejte vejce s cukrem a šlehejte, dokud směs nezesvětlá, trvá to zhruba 5 minut. Zašlehejte med a vanilkový extrakt. Přidejte mouku, sůl, kypřicí prášek a zlehka promíchejte, aby se vše spojilo. Nepřemíchejte. Přilijte zchladlé máslo a promíchejte, jen aby se zapracovalo. Těsto zakryjte a dejte do lednice alespoň na 30 minut. Ideální jsou 2–3 hodiny, ale těsto vydrží i do druhého dne.

3 Troubu předehřejte na 190°C. Těstem naplňte formičky na madlenky a dejte péct na zhruba 10 minut.

4 Na dokončení v míse promíchejte oba cukry a skořici. Ještě horké madlenky vyklápějte z formiček a obalujte v této směsi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Vyměňte jednohubky za mezze a tapas

Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.   ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Rostlinná alternativa másla? Odpovědná volba!

Stále více lidí přechází z různých důvodů na veganskou, vegetariánskou nebo flexitariánskou stravu. Například proto, že trpí potravinovou alergií nebo chtějí využívat nutriční výhody rostlinné stravy. Někteří při vývoji svého jídelníčku...
  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...

Obchod Apetit