0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Madlenky z hnědého másla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na cca 70 minimadlenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4872 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 630 g
Tuky 215 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyhlášené madlenky, které tolik opěvoval Marcel Proust, mají jedinou nevýhodu. U jedné nikdy nezůstane. My do nich přidali hnědé máslo, které jim dodává lehce oříškovou vůni i chuť, která vám jistě učaruje stejně jako francouzskému klasikovi. 

Suroviny

máslo 200 g
vejce 4 ks
krupicový cukr 0.75 hrnku
med 1 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hladká 1.25 hrnku
sůl 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na dokončení
krupicový cukr 0.5 hrnku
vanilkový cukr 2 bal
skořice 0.25 ČL

1 Máslo dejte do rendlíčku a na mírném plameni ho nechte rozpustit a za občasného míchání zhnědnout. Trvat to bude alespoň 15 minut – hotové máslo by mělo být zlatavě hnědé a vonět po oříškách. Sejměte z plotny, přelijte do jiné nádoby a nechte zchladnout.

2 Do větší mísy dejte vejce s cukrem a šlehejte, dokud směs nezesvětlá, trvá to zhruba 5 minut. Zašlehejte med a vanilkový extrakt. Přidejte mouku, sůl, kypřicí prášek a zlehka promíchejte, aby se vše spojilo. Nepřemíchejte. Přilijte zchladlé máslo a promíchejte, jen aby se zapracovalo. Těsto zakryjte a dejte do lednice alespoň na 30 minut. Ideální jsou 2–3 hodiny, ale těsto vydrží i do druhého dne.

3 Troubu předehřejte na 190°C. Těstem naplňte formičky na madlenky a dejte péct na zhruba 10 minut.

4 Na dokončení v míse promíchejte oba cukry a skořici. Ještě horké madlenky vyklápějte z formiček a obalujte v této směsi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit