Maki suši plněné avokádem, okurkou a krabím masem je tak vynikající, že vám v něm vůbec nebude chybět syrová ryba. A pro děti je to ten nejlepší způsob, jak se se suši seznámit.
Suroviny
1 Rýži a ocet uvařte podle návodu níže. Okurku a avokádo nakrájejte na hranolky. Krabí tyčinky spařte horkou vodou a nakrájejte na hranolky. Řasu nori podélně rozřízněte, každou polovinu položte lesklou stranou na bambusovou podložku, potřete wasabi a poté vrstvou rýže.
2 Na ní vytvořte podélný pruh z okurky, vedle z avokáda a na obou třetí, z krabích tyčinek. Pomocí podložky zarolujte směrem od sebe.
Jak připravit suši rýži?
1 Před vařením rýži vždy důkladně proplachujte, dokud nebude odtékající voda čistá. Nechte rýži okapat a oschnout, pak ji nasypte do hrnce a zalijte vodou. (Vody má být vždy o deset procent víc než rýže.) Zakryjte pokličkou, uveďte do varu a jen velmi krátce povařte na nejvyšším stupni. Poté oheň stáhněte a přikryté vařte dvacet minut. Rýže by měla nabobtnat. Pak ji nechte vychladnout.
2 Rýžový ocet smíchejte s cukrem a solí, nechte přejít varem a rychle odstavte. Až směs vychladne, nalijte ji na rýži a důkladně promíchejte.