
Makové řezy s letními jablky a rybízem
Úplně bez mouky!
Ingredience
- 5 vajec
- 80 g moučkového cukru
- 50 g krupicového cukru
- špetka soli
- 80 g másla, změklého
- 200 g mletého máku
- 2–3 letní jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
- červený rybíz na ozdobu
- meruňková nebo špendlíková marmeláda na potření
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s mouč- kovým cukrem do nadýchané světlé pěny. V jiné míse ušlehejte bílky s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutkovou pěnu a sníh zlehka smíchejte a jemně do směsi zapracujte hodně změklé máslo (ne horké ani úplně tekuté!) a mák. Makovou hmotu rozetřete na menší plech vyložený pečicím papírem do rovnoměrné vrstvy vysoké asi 2–3 cm.
2 Na mák rozložte s odstupem měsíčky či plátky jablek. Plech přesuňte do trouby a pečte 25–30 minut. Zhruba 5 minut před dokončením pečení posypte rybízem.
3 Mezitím rozehřejte marmeládu a pro- pasírujte ji přes síto, aby byla hladká. Upečený horký koláč potřete marmeládou, nejlépe pomocí silikonové mašlovačky. Koláč nechte zchladnout a ještě ne úplně studený ho krájejte na řezy. Vlahý je totiž nejlepší.
Přidat komentář